EURO 2012

A Nationalelf átgázolt Görögországon

A végső győzelmre is esélyesnek tartott Németország az Eb egyik meglepetéscsapatával, a 2004-es bajnok Görögországgal találkozott a torna második negyeddöntőjében. Az első félidőben Joachim Löw alakulata hatalmas fölényben játszott, helyzetek tucatját dolgozta ki, de csak Philip Lahm ragyogóan eltalált lövésének köszönhetően került előnybe. A fordulás után a görögök Szamarasz révén egyenlítettek, de ezután Németország focisulit tartott és végül magabiztosan jutott be az elődöntőbe.

A lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság pénteki játéknapján a németek számára duplán nagy volt a tét, hiszen a csapat sorozatban 14 tétmeccset nyert (köztük hármat a csoportkörben), ami nemzeti rekordnak számít, így a pozitív széria növelése mellett a legjobb négy közé való jutás kényszere is nagy nyomást helyezett a Nationalelf vállára.

Khedira csípett, rúgott, harapott - a második félidőben még gólt is szerzett

A németek mindhárom csoportmérkőzésüket megnyerték - ezzel a mezőnyben egyedüliként hibátlanok - míg a görögök az utolsó fordulóban Oroszország legyőzősével némi meglepetésre kerültek be a negyeddöntőbe. A 2004-es bajnok dolgát nem könnyítette meg, hogy a torna legnagyobb esélyeseként számon tartott Németország ellen kellett pályára lépnie, ráadásul Karagunisz és Holebasz személyében két kulcsemberét is nélkülöznie kellett a találkozó idejére.

Habár a görög csapat már több alkalommal bebizonyította, hogy képes borsot törni a sztárcsapatok orra alá, Joachim Löw szövetségi kapitány mégis kihagyta a kezdőből Mario Gomezt, Thomas Müllert és Lukas Podolskit, helyettük pedig Miroslav Klosét, André Schürrlét és Marco Reust küldte csatába.

Philip Lahm csapatkapitányhoz méltóan átlendítette válogatottját a nehezén

Az előzetes várakozásoknak megfelelően már az összecsapás legelején kiütközött a két gárda közötti különbség, a germán együttes már az első percekben a görög gárda torkához szegezte a kést. Fernando Santos játékosai talán nem számítottak ilyen intenzív nyitásra, többen csak kapkodták a fejüket a mellettük elviharzó németek után, de valahogy mégis sikerült kapott gól nélkül megúszni az első negyedórát. A félidő derekán még rátett egy lapáttal a fehérben játszó német csapat, de sem Özil, sem pedig Reus nem célzott elég pontosan. A sok kimaradt helyzet általában megbosszúlja magát, Löw kapitány szeme előtt is ez lebeghetett, mikor az oldalvonal mentén toporzékolt 'gólhiányában'.  A második nagy német hadjáratot is átvészelte a hellén válogatott, de még mielőtt kifújhatták volna magukat az öltözőben, Philip Lahm érkezett, cselezett, majd bombagólt szerzett.

Szamarasz begyömöszölte az egyenlítő gólt

A szünetben tehát egygólos volt Németország előnye, de az eredmény egyáltalán nem tükrözte a játék képét, hiszen ha a pályaválasztó támadói pontosabban céloznak már 45 perc játék után véget érhetett volna a találkozó.

A fordulás után viszont nem várt eseményeket láthatott a gdanski közönség, Gekasz beállásával ugyanis életre kelt a görög támadójáték is. A Samsunspor sokat látott támadója Szamarasszal társulva versenyfutásra késztette a német védelmet, majd az 55. percben egy ilyen ellentámadás végén össze is jött az egyenlítés.

Nagy volt az öröm ekkor a görög táborban, de az eufória rövid időn belül átcsapott melankóliába: Löw fiai magukhoz tértek a bekapott góltól, majd olyan sebességi fokozatra kapcsoltak, amellyel a görög alakulat képtelen volt lépést tartani.

Reus (21) meghálálta a bizalmat, csodás gólt szerzett, a németek egyik legjobbja volt

Szűk negyedóra alatt Németország három csodálatos gólt is szerzett, melyekből kettő Özil szöglete után esett, szendvicsbe fogva Marco Reus irtózatos löketét. A gólok száma és minősége végképp megtörte a hellén csapatot, igaz a hajrában a szlovén játékvezető Boateng - szerintünk vétlen - kezezése után megítélt egy tizenegyest a javára. Az ítéletet Szalpingidisz higgadtan értékesítette, beállítva ezzel a 4-2-es végeredményt.

A kilencven perc alatt esett hat gólt talán valamivel több, mint amire előzetesen számítani lehetett, ugyanakkor a német támadógépezet formáját elnézve, még örülhetnek is a görögök, hogy megúszták ennyivel.

Németország az elődöntőben az angol-olasz párharc győztesével találkozik majd a jövő héten, míg Görögország története második legjobb Eb-szereplésével utazhat haza.

EURO 2012 - Negyeddöntő
Németország - Görögország 4-2 (1-0)
Gdansk, PGE Arena Gdansk, vezette: Damir Skomina (szlovén).
NÉMETORSZÁG: Neuer - Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger - Reus (Götze, 80.), Özil, Schürrle (Müller, 67.) - Klose (Gomez, 80.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw.
GÖRÖGORSZÁG: Szifakisz - Toroszidisz, K. Papadopulosz, Szokratisz, Cavellasz (Fotakisz, 46.) - Kacuranisz, Makosz (Liberopulosz, 72.), Maniatisz - Szalpingidisz, Szamarasz - Ninisz (Gekasz, 46.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos.
Gólszerző: Lahm (39.), Khedira (61.), Klose (68.), Reus (74.), ill. Szamarasz (55.), Szalpingidisz (89. - 11-esből)
Sárga lap: Szamarasz (14.), Szokratisz (75.)
Részletes tudósítás
Németország - Görögország




Vége a mérkőzésnek!!

87. perc: GÓÓL! Szépítenek a görögök! Boateng kezezése miatt a szlovén játékvezető büntetőt ítélt, a tizenegyest pedig Szalpingidisz magabiztosan értékesítette. 4-2

84. perc: Szamarasz próbált meg egy egyéni akció végén helyzetbe kerülni, de Hummels útját állta.

81. perc: Özil cselezgetette magát gólhelyzetig, de a büntetőpont magasságából megeresztett lövését fogta Szifakisz.

79. perc: Kettős csere a német csapatban: Klosét Gomez, Reust Götze váltja.

74. perc: GÓÓÓL!! Német-gála! Miroslav Klose lépett ki a védők közül, de közeli lövését még Szifakisz védte, de a kapusról kipattanó labdát Reus futtából könyörtelenül a felső sarokba bombázta! Óriási gól volt. 4-1

72. perc: Fernando Santos harmadik cseréjét is kihasználja, Makosz helyett Liberopulosz a pályán.

67. perc: GÓÓL!! Özil végezte el a kilencedik német szögeletet a jobb oldaról, középen Klose emelkedett a legmagasabbra és a rosszul kijövő Szifakisz mellett a hálóba fejelt. 3-1

63. perc: Gekasz kis híján azonnal egyenlített, de a Samsunspor támadójának lövésébe belelépett a védője, így oda lett a lehetőség.

60. perc: GÓÓL!! Ismét előny a németeknél! Egy körbejáratás után Boateng ívelt középre a jobb oldalról, Khedira megelőzve védőjét kapásból a léc alá bombázott. 2-1

55. perc: GÓÓÓL! Egyenlített Görögország! Egy gyors kontrát követően Szalpingidisz lódult meg a jobb oldalon, majd középre centerezett labdájára Szamarasz érkezett és közelről a hálóba gyömöszölte a labdát! 1-1

53. perc: Lendületes görög kontrát láthattunk, melynek két főszereplője Gekasz és Szamarasz volt. Lövés nem lett a dologból, de veszély volt benne.

Fernando Santos mester két cserét is eszközölt a szünetben: Fotakisz és Gekasz a pályán, előbbi Tzavellast, utóbbi Niniszt váltotta.

Elkezdődött a második félidő!

Ahogy azt várni lehetett meglehetősen egyoldalúan alakul eddig a találkozó, Joachim Löw együttese egyértelműen uralja a játékot. A görög csapat teljesen feladja a támadás lehetőségét, csak a védekezésre koncentrál, de a németeknek így is féltucat komoly ziccere volt. Hogy csak egygólos a német előny a szünetben hízelgő a görögökre nézve, vélhetően a folytatásban nem ússzák meg ennyivel.

Vége az első játékrésznek!

45. perc: Ismét Schürrle veszélyeztetett, de a leverkuseni támadó lökete centikkel a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.

44. perc: Schürrle próbálkozásába léptek bele, ötödik német szögletből sem alakult ki veszély.

39. perc: GÓÓÓL!! Vezet Németország! Philip Lahm egy keresztlabda után remekül iramodott meg a kapu felé és mivel nem léptek ki rá időben a védők, úgy döntött hogy 19 méterről megpróbálkozik egy lövéssel. Jól tette, a labda kegyetlenül zúdult a kapu jobb oldalába. 1-0

36. perc: Özil visszagurítása után Khedira tűzte kapura a labdát 18 méterről, de Szifakisz üggyel-bajjal védeni tudta a lövést.

33. perc: Schürrle csinálta meg magának a lövőhelyzetet egy bal oldali cselsorozat után, de a hosszú sarok felé lőtt labdája jócskán célt tévesztett.

Görögország világversenyen egyszer szerepelt a negyeddöntőben, 2004-ben, amikor megnyerte az Európa-bajnokságot.

32. perc: Ninisz mozgatta meg egy kicsit Neuer, de a németek portása résen volt.

Alaposan "megnyomta" az utólsó néhány percet a német válogatott, de a legnagyobb helyzeteket is sikerült elpuskáznia, egy olyan gárda ellen mint a görög ez visszafelé is elsülhet.

25. perc: Marco Reus került ismét helyzetbe, 13 méterről a kapu mellé bombázott. Joachim Löw már toporzékol az oldalvonal mentén...

24. perc: Ismét a görög kapusnak kellett mentenie, Marco Reus lövését mentette szögletre. Néhány másodperccel később Reus lövésből lett beadása után Klose csak centikkel maradt le a labdáról.

23. perc: A mérkőzés eddig legnagyobb helyzete maradt ki, miután egy tetszetős német támadás végén Özil 11 méterről Szifakiszbe lőtte a labdát.

16. perc: Boateng beadására érkező Khedira tűnt el Toroszidisz mellett az ötösnél, de szabálytalanság nem történt.

Németország soha nem kapott ki Görögországtól, 8 mérkőzésen 5 győzelem és 3 döntetlen a mérlege.

14. perc: Szamarasz lépett oda Schweinsteigernek, a játékvezető sárgával jutalmazta a támadó tettét.

Az első tíz percből jól kivehető, mire számíthatunk a mai napon, a görög csapat masszívan védekezik, míg a németek járatják a labdát és igyekeznek minél több helyzetet teremteni.

6. perc: Khedira prólta meg átlőni a görög védelmet, de a középpályás kísérlete a 'futottak még' kategóriába sorolandó.

Erősen kezdenek a németek, három perc alatt három nap lehetőséget is sikerült kialakítaniuk, a 4. percben Schürrle gólt is szerzett, de a játékvezető les miatt annulálta a találatot.

1. perc: A görög csapat kezdi a találkozót, melyet a szlovén Damir Skomina vezet.

20:43 - A görög csapat birtokolta a legkevesebbet a labdát a negyeddöntőbe jutott csapatok közül, a hellének a csoportmérkőzések során mindössze 26 százaléban birtokolták a bogyót.

20:36 - Joachim Löw három helyen is változtatott az alapcsapatán: bekerült a kezdőbe Klose, Schürrle és Reus is. A görögöknél sárga lapok miatt Karagunisz a legnagyobb kimaradó.

20:26 - Egervári Sándor szövetségi kapitányunk szerint a görög csapattal minden együttesnek vigyáznia kell.

20:25 - Hogy mit tippeltünk a mai találkozóra, azt ezen a linken megnézheted!

20:22 - Köszöntjük a kedves olvasókat!

EURO 2012 - negyeddöntő
Németország - Görögország
A kezdőcsapatok
Németország (4-2-3-1): Neuer; Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm; Khedira, Schweinsteiger; Reus, Ozil, Schurrle; Klose.
 
Görögország (4-3-3): Szifakisz; Torosszidisz, Szokratisz, Papadopoulosz, Tzavellas; Makosz, Maniatisz, Katszuranisz; Ninisz, Szalpingidisz, Samarasz.

 

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!