Kerékpár

Hesjedal könnyedén fordított az utolsó szakaszon, ő nyerte a Girót

A kanadai Ryder Hesjedal nyerte a 2012-es Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyt, miután a viadal utolsó szakaszán, a milánói egyéni időfutamon könnyedén dolgozta le hátrányát a szombatig élen álló spanyol Joaquim Rodriguezzel szemben.

A kanadai Ryder Hesjedal nyerte a 2012-es Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyt

Az utolsó szakasz előtt 31 másodperc volt a különbség az élen álló két versenyző között, és a szakértők egyértelműen a hátrányban lévő Hesjedalt tartották az esélyesnek, mondván, ő könnyedén meg tudja fordítani ezt a differenciát.

Ez be is igazolódott, hiszen a kanadai versenyző szinte már az első időmérő pontig ledolgozta hátrányát. Láthatóan mindent beleadott a siker érdekében, ezzel sokat is kockáztatott, néhány kanyarban nem sokon múlott, hogy fenn tudott maradni kerékpárján.

De fennmaradt, a második szakasz végén már 44 másodperc volt közöttük, azaz az összetettben már Hesjedal volt 13 szekundumnyi előnyben. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt kettejük párharca, a kanadai ugyan egy kicsit elfáradt a végére, de nem lehetett kérdéses, hogy ő végez előrébb.

A hajrában ugyan Rodriguez tudott újítani, de ez is csak arra volt elég, hogy ne sokkal nőjön a hátránya. Végül 47 másodperc volt a célban a két versenyző között, azaz 18 szekundummal volt jobb Hesjedal a három hét összesítését tekintve. A kanadai kerekes ezzel hazája első versenyzője lett, aki a nagy európai körversenyek valamelyikét meg tudta nyerni.

A harmadik helyen is váltás történt, a szombati hegyi szakaszt óriási teljesítménnyel megnyerő Thomas De Gendt az összetett negyedik helyéről indulva ezúttal is nagyot küzdött, és 27 másodperces hátrányát 12 másodpercnyi előnyre fordította Michele Scarponival szemben, ezzel felkapaszkodott az összetett dobogójára.

Giro d'Italia
21. szakasz, Milánó, egyéni időfutam
1. Marco Pinotti (olasz) 33:06 perc
2. Geraint Thomas (brit) 33:45
3. Jesse Sergent (új-zélandi) 33:59
4. Alex Rasmussen (dán) 34:06
5. Thomas De Gendt (belga) 34:07
6. Ryder Hesjedal (kanadai) 34:15
... 26. Joaquim Rodriguez (spanyol) 35:02
 
Az összetett végeredménye:
1. Ryder Hesjedal 91:39:02 óra
2. Joaquim Rodriguez 91:39:18
3. Thomas De Gendt 91:40:41