Bajnokok Ligája

A Leverkusen a becsületéért, az Apoel az újabb csodáért küzd

A Bayer Leverkusen szinte megoldhatatlan feladat előtt áll a labdarúgó Bajnokok Ligájában: a német gárdának szerdán legalább három gólt kellene szereznie a címvédő FC Barcelona otthonában, hogy továbbjusson a nyolcaddöntőből.

Barcelona-Bayer Leverkusen 20.45 (Digi Sport)
Az első mérkőzésen: 1-3
hathárom-tipp: 1

A német együttes feladatának nehézségi fokáról mindent elárul, hogy a katalán gárda eddigi 13 hazai bajnoki mérkőzésén mindössze öt gólt kapott, míg a BL csoportkörében a Nou Campban rendezett három találkozón kettőt. Ennek elsődleges oka, hogy alig van a riválisoknál a labda, ugyanis a Barcelona az esetek többségében legalább 70 százalékban birtokolja a játékszert. Továbbá a Barcelona 13 európai kupamérkőzés - azaz 2009 októbere - óta veretlen saját közönsége előtt, míg ellenfele egy évtizede nem győzött idegenben. A Barcelona trénere, Josep Guardiola nem gondolja, hogy a párharc már eldőlt.

„Az emberek azt hiszik, hogy a visszavágó csak formalitás. Akkor az első félidőben dominálni tudtunk, de a második játékrészben gyorsabbak és erősebbek voltak. A Leverkusen soha nem adja fel. Remélem, hogy 70 százalékban mi birtokoljuk majd a labdát. A sebességüktől viszont tartok” - jegyezte meg a szakember.

Óriási előnnyel indul a Barcelona - Fotó: AFP

A másik oldalon elismerik, nehéz helyzetben vannak, de küzdeni biztos fognak.

"Tény, hogy nehéz a helyzetünk, de amíg nincs vége, addig nincs vége. Meglátjuk, mit hoz a visszavágó, mi küzdeni fogunk a becsületünkért" - jelentette ki Stefan Kiessling, a gyógyszergyáriak támadója.

"Különleges siker lenne a barcelonai. Rendkívül nehéz lesz 3-0-ra győzni, de nem szabad erre gondolni, az elsődleges, hogy játsszunk egy jó meccset, már csak azért is, mert négyezer szurkolónk kísér el minket" - mondta Robin Dutt, a Leverkusen vezetőedzője, akinek együttese a hétvégén rangadót nyert a Bayern München ellen.

Két hete, a BL-nyolcaddöntő első mérkőzésén az otthon 3-1-re alulmaradt németeket erősítő Michal Kadlec és Manuel Friedrich is mindenáron meg akarta szerezni az argentin aranylabdás zseni 10-es mezét, végül előbbi nyert azzal, hogy már a szünetben elkérte tőle. A Bayer klubvezetése megharagudott rájuk, és arra kötelezte őket, hogy jótékony célú aukción értékesítsék azt.

„Ha ismét pénzt akarnak gyűjteni, akkor tőlem nyugodtan szerezhetnek Messi-trikót”- jelentette ki kedden Robin Dutt vezetőedző.

Könnyebbség lehet a Leverkusen számára, hogy az első meccsen 3-1-es sikert aratott Barcelona eltiltás miatt ezúttal nélkülözni kénytelen aranylabdás sztárját, Lionel Messit.

APOEL Nicosia-Olympique Lyon 20.45 (Digi Sport plusz)
Az első mérkőzésen: 1-0
hathárom-tipp: X

A másik szerdai BL-találkozó a továbbjutás szempontjából izgalmasabb lesz, ugyanis az Olympique Lyon mindössze egygólos előnyt szerzett az idény meglepetéscsapata, a ciprusi APOEL Nicosia elleni visszavágóra.

A ciprusiak sikeredzője, Ivan Jovanovic úgy véli, tökéletes meccsre van szükségük ahhoz, hogy újabb csodát hajtsanak végre a BL-ben.

"A sorsoláskor a Lyon volt a párharc favoritja, ez most is így van. Ahhoz, hogy kiüss egy olyan csapatot, mint a Lyon, tökéletes meccsre van szükséged. Ezelőtt már sikerült egyszer 1-0-s hátrányt ledolgoznunk (még a selejtezőben a lengyel Wisla Krakow ellen - a szerk.), de a Lyonnak sokkal több tapasztalata van. Nincs veszítenivalónk, csak nyerhetünk" - mondta a szerb tréner.

A franciák nem éppen jó formában várják az összecsapást, mivel legutóbbi négy mérkőzésükből hármat elveszítettek, ráadásul Cipruson sérülés miatt nem léphet pályára Yoann Gourcuff, a gárda játékmestere sem.

"Csalódottak vagyunk, de a csapat jól szokott teljesíteni a kulcsfontosságú mérkőzéseken" - bizakodott Jean-Michel Aulas, a Lyon klubelnöke.

A Barcelona-Bayer Leverkusen mérkőzésről a hathárom.hu élő, szöveges tudósításban számol be, a Bajnokok Ligája mai mindkét mérkőzéséről élőben tájékozódhatsz livescore-oldalunkon.