Bajnokok Ligája

Változtathat a BL szabályzatán az UEFA

Mint ismert, a Bajnokok Ligája idei fináléjába bejutott csapatok közül a Chelsea-nél és a Bayern Münchennél is több kulcsjátékos sárga lapjaik miatt nem vehet majd részt a május 19-i döntőben. A játékosok szakszervezete változtatásokat sürget, amitől az UEFA sem zárkózik el.

Kassai nem tehet róla, de Badstubernek ugrott a döntő

A FIFA döntése értelmében a 2010. évi világbajnokságtól már változtattak az addigi gyakorlaton, vagyis az elődöntőben begyűjtött kritikus sárga lap miatt már nem tiltják el a játékost a döntőbeli pályára lépéstől. Ezt a rendszert veszi át az UEFA is az idei Európa-bajnokságon. Természetesen a piros lap, illetve két sárga lap az elődöntőben továbbra is eltiltást von maga után.

A Bajnokok Ligája sorozatában még a régi szabály él, így Braniszlav Ivanovics, Ramires, Raul Meireles (Chelsea), továbbá Luiz Gustavo, David Alaba és Holger Badstuber (Bayern München) nem lehetnek ott a fináléban. A játékosok szakszerveztének elnöksége változtatásokat sürget a versenykiírást illetően.

"Csak súlyos cselekményért indokolt kizárni a vétkes játékost a döntőről, de egy sima sárga miatt, amit egy csekélység okán is könnyen megkaphatnak a küzdelem hevében, túlzásnak érezzük a döntõbeli szerepléstõl való eltiltást - mondta Simon Barker, a FIFPro technikai bizottságának tagja. - Mellesleg, ha már annyira szigorú a szabályzat, mi van azokkal a lapokkal, amiket a döntõben osztanak ki a játékvezetõk? Azok már következmény nélkül maradnak..."

A hírek szerint az Európai Labdarúgó Szövetség nem zárkózik el a szabálymódosítás elöl, de az idei évben már nem szándékoznak belenyúlni a lebonyolításba. "A szabályokat a szezon előtt hoztuk meg, ezért annak végéig nem is változtatunk rajtuk" - mondta az UEFA szóvívője, aki hozzátette, hogy igen bonyolult egy ilyen rendelkezés életbe léptetése.  "A jövőben bármiféle szabálymódosítást a versenybizottságnak kell javasolnia, majd azt a végrehajtó bizottságnak jóvá is kell hagynia" - tette hozzá.

  • Bayern München - Chelsea 2012-05-19 20:45:00