Túraautó világbajnokság

Michelisz majdnem dobogón Monzában

  • VNA

Bár mindkét futamban – rövid időre – a harmadik helyen is haladt Michelisz Norbert, a BMW magyar versenyzője végül egy negyedik és hetedik hellyel zárta a monzai hétvégét.

A 2011-es túraautó világbajnokság harmadik helyszínén, Monzában rendeztek futamokat vasárnap. A szombati időmérőn remeklő Michelisz Norbert a negyedik helyről indulhatott az első futamon, ahol kifejezetten bizakodva várhatta a kilenc kört. Az első kanyarban a BMW-t kormányzó magyar versenyző veszített ugyan egy pozíciót Monteiróval szemben, de ott haladtak az élről rajtoló három Chevrolet (Huff, Müller, Menu) mögött közvetlenül. Az utolsó körben a Zengő-Dension csapat magyar versenyzője megtalálta az ideális helyet a visszaelőzéshez, elment portugál riválisa mellette, sőt mivel a végig agresszíven vezető Alain Menu kicsúszott, így a harmadik helyre jött fel. Az utolsó kanyarban azonban nem sikerült megőrizni a dobogós helyet, hiszen a jobban kigyorsító Monteiro végül három századmásodperccel hamarabb ért be nála a célba. Negyedik helyével azonban Michelisz Norbert így is a legjobb BMW-sként és legjobb független versenyzőként zárta a futamot. „Nem vagyok elégedett az eredménnyel. Nem sokkal a vége előtt a harmadik voltam, de aztán elkövettem egy hibát az Ascari sikánban és Tiago (Monteiro) pont mögém tudott érni. A Parabolicából kifelé jobb íven tudott fordulni, és bár próbáltam a célvonalig olyan gyors lenni, amennyire csak lehet, a végén 3 tizeddel lemaradtam. Jó csata volt, élveztem, de reménykedtem egy dobogós helyezésben.” – mondta a verseny után a magyar versenyző.

A második futamban az idei szabályoknak megfelelően a második verseny rajtsorrendjét a szombati időmérő első szakaszának, a q1-nek a fordítottja határozza meg, így izgalmas versenyt láthatott a monzai közönség. Michelisz a nyolcadik helyről indulhatott, majd a rajtot követően javított helyezésén és nagy csatában egy időre ismét a harmadik helyen is haladt, igaz nem sokáig. A futam második felében többek által is megelőzött magyar versenyző végül a hetedik helyen fejezte be a versenyt. „Sajnos a 6-7. körtől ferdén állt a kormányom, valószínűleg nagyon erősen használtam a rázókövet. Nem volt jó a végsebességem sem. A harmadik helyig feljöttünk, aztán hátulról megpöcköltek egy kicsit; (Tiago) Monteiro bocsánatot kért, azt mondta, hogy meglökték őt is hátulról, de ez nekünk nem sokat segít. Úgy gondolom, hogy a harmadik hely benne lett volna a pakliban.”- mondta Michelisz a verseny után, aki így is bizakodva készülhet a június 5-én a Hungaroringen sorra kerülő újabb futamokra.

A mindkét futamot megnyerő Robert Huff az összetett versenyben megerősítette helyezését, így most már 36 pontos előnye van a második helyre felzárkózó világbajnoki címvédő Yvan Müller előtt. Michelisz Norbert a szezon első két futamát kihagyta Brazíliában, de így is a nyolcadik helyen várja a magyarországi versenyhétvégét.

Monza – 1. futam végeredménye:
1. Robert Huff (GBR) Chevrolet
2. Yvan Müller (FRA) Chevrolet
3. Tiago Monteiro (POR) SEAT
4. Michelisz Norbert (HUN) BMW
5. Tom Coronel (NED) BMW
6. Kristian Poulsen (DEN) BMW

Monza – 2. futam végeredménye:
1. Robert Huff (GBR) Chevrolet
2. Yvan Müller (FRA) Chevrolet
3. Kristian Poulsen (DEN) BMW
4. Tiago Monteiro (POR) SEAT
5. Alain Menu (SUI) Chevrolet
6. Darryl O’Young (HKG) Chevrolet
7. Michelisz Norbert (HUN) BMW

A világbajnoki pontverseny állása hat futam után:
1. Robert Huff (GBR) 120 pont
2. Yvan Müller (FRA) 84 pont
3. Alain Menu (SUI) 79 pont
4. Taigo Monteiro (POR) 58 pont
5. Gabriele Tarquini (ITA) 52 pont
6. Kristian Poulsen (DEN) 41 pont
7. Tom Coronel (NED) 40 pont
8. Michelisz Norbert (HUN) 28 pont