Serie A

Vitákat generált a halasztás a Napoli-Juventus meccs kapcsán

  • Bodnár Gergő

Két mérkőzést is elhalasztottak a Serie A hétvégi 11. fordulójából. A katasztrofális, több emberéletet követelő időjárás miatt a Genoa-Inter, valamint a Napoli-Juventus találkozót sem tudták megrendezni. Pályára lépett viszont a Milan, amely sorozatban 7. tétmeccsén maradt veretlen. Massimiliano Allegri csapata 4-0-ra nyert a Catania ellen.

A legnagyobb példányszámú olasz sportnapilap hétfői címlapját a Milan fölényes Catania elleni győzelme uralta, de a La Gazzetta dello Sport első oldalán helyet kapott a vasárnap estére kiírt Napoli-Juventus mérkőzés is. A Campania régiót ért komoly esőzés miatti halasztás a vártnál nagyobb vitát gerjesztett az érintettek körében - már csak azért is, mert a meccs eredeti időpontjában (20:45) sokak szerint játékra alkalmas volt a pálya talaja a Stadio San Paolóban. A nápolyi rendőrség azonban a várható zivatarveszély miatt biztonsági okokból nem engedélyezte a meccs lejátszását.

Gianni Petrucci, az Olasz Olimpiai Biztottság elnöke elmondta: "Felelősségteljes döntés született, a biztonsági szempontok miatt döntöttek Nápolyban a halasztás mellett. Utólag látva a jobb időt, már könnyű okoskodni, de a kollégáimnak abban a pillantaban - látva az eső okozta károkat - kellett dönteniük."

Egy fényújság jelzi az autósoknak, hogy a Napoli-Juventus Serie A-mérkőzés elmarad 2011 novemberében Olaszországban

A két klubnál vegyes érzelmekkel fogadták a halasztást, és kisebb vita alakult ki az újrajátszást illetően is. A Juventus november 29-én vagy 30-án pótolna, a Napoli inkább december 14-én játszaná le a mérkőzést. A déliek véleménye némileg érthető, hiszen érdekeltek a Bajnokok Ligájában, és nem akarnak a csoportmérkőzések vége előtt plusz mérkőzést játszani.

A döntéssel Maurizio Beretta sem volt teljes mértékben elégedett. A Liga elnöke sérelmezte, hogy megkérdezésük nélkül halasztották el a meccset, és kész tények elé állították őket a nápolyi hatóságok vezetői.

A Milan viszont pályára lépett és könnyedén győzött a Catania ellen. A címvédő szurkolóinak már szombaton volt miért örülniük, hiszen Antonio Cassano elhagyhatta a kórházat, másnap pedig csapatuk zsinórban ötödik bajnokiját is megnyerte. Az elhalasztott Napoli-Juve meccs kapcsán Adriano Galliani nem felejtett el odaszúrni a két riválisnak: "Nem voltam ott Nápolyban, nem tudom, hogy jó döntést hoztak-e az illetékesek. Az biztos, hogy a San Siróban a pálya tökéletes állapota miatt nem kellett volna halasztani."

Nem rendezték meg a vasárnapra kiírt Genoa-Inter összecsapást sem, hiszen 7 halálos áldozata volt annak a hatalmas esőzésnek és árvíznek, mely pénteken érte el Észak-Olaszországot, pontosabban Ligúriát. Az özönvízszerű esőzés a Stadio Marassi környékén is komoly gondokat okozott, a pálya talaja játékra teljesen alkalmatlan volt. Kisebb botrányt kavart az eset kapcsán, hogy Riccardo Montolivo, a Fiorentina játékosa nem túl szimpatikus módon nevetgélt a Chievo elleni mérkőzésük előtt megtartott gyászünet alatt.

Végül egy érdekes nyilatkozatot olvashattunk a Gazzettában. Tommaso Ghirardi, a Lazio ellen vereséget szenvedő Parma elnöke egyértelműen kijelentette, hiába kezdte jól az idényt a római klub, nála egyértelműen a Milan az első számú bajnokesélyes: "Először is szeretném elmondani, hogy nagyon sajnálom, hogy vereséget szenvedtünk, de a Laziónak más lehetőségei vannak, olyan kiváló támadókkal rendelkeznek, mint például Klose. Ám hiába állnak holtversenyben az első helyen, nálam a Milan a fő favorit. Ők legerősebbek. De ettől még tény, a Lazio és az Udinese is ott lehet a dobogó környékén a végelszámolásnál."

A Stadio Olimpicóban megrendezett mérkőzéshez tartozik, hogy a kezdő sípszót megelőzően a 2007 novemberében elhunyt Lazio-szurkolóra, Gabriele Sandrira emlékeztek a csapatok. Mindemellett Claudio Lotito klubelnök köszöntötte az együttes csatárát, Tommaso Rocchit, aki a Cagliari ellen 100. gólját szerezte a Lazio mezében múlt héten.