Férfi kézilabda válogatott

Fegyelmezett játék, sima győzelem Boszniában

Végig vezetve, stabilan játszva győzte le a magyar férfi kézilabda-válgoatott Bosznia-Hercegovina csapatát a Szarajevóban rendezett Eb-selejtezőn.

Ilyés Ferenc lő a Macedónia elleni Eb-selejtezőn a magyar férfi kézilabda-válogatottban 2011 tavaszán

Nem mi kezdtük a találkozót, de mi szereztük az első gólt: a második perc elején Ilyés küldött egy bombát a bal felsőbe, majd Mikler mutatott be egy szép védést a bosnyák jobbszélső lövése után, amivel meg is adták az első félidő alaphangját.

A magyar kapus ugyanis nagyszerű teljesítményt mutatott be: sorra fogta a szélről lövő kísérleteket és az átlövéseket is, és még néhány ziccert is hárított. Neki is köszönhető, hogy 3-0-val sikerült kezdeni a mérkőzést, a hazaiak csak a hetedik percben találtak be először.

Ezt követően szinte végig stabilizálódott a két-háromgólos különbség. Mindkét csapat határozott védekezést mutatott be, aminek köszönhetően sok gól nem esett a szünetig. A mi 11 találatunkból azonban a fiatalok is kivették a részüket, akiknek a beépítését célul tűzte ki Mocsai Lajos szövetségi kapitány. Élen Császár Gábor járt a góllövésben, így már az első játékrészben eljutott válogatottbeli 400. találatáig.

A félidei 11-9-es állást követően egy újabb hárommal megnyert rohammal nyitottuk a második félidőt, így megnyugtatóvá tettük a különbséget. Ráadásul Mikler tovább demoralizálta az ellenfelet, a 40. percben Prec megindulásánal kivédte az átlövő ziccerét, majd - miután Lékai elég lassan poroszkált vissza - a kipattanó is a hazaiakhoz került, de kapusunk ismét hárított. Ekkor 16-11-re vezettünk, és bár kissé hitehagyottnak tűntek a bosnyákok, kiengedni azért még korai lett volna.

Ami a hitet és a lelkesedést illeti egyébként, csak nyomokban került elő a három évvel mérkőzés hangulata, amikor a dobálózó nézők miatt félbe kellett szakítani a két csapat találkozóját. A lelátón is jóval kevesebben ültek, és ők is csak egy-egy véleményes játékvezetői ítéletet kritizáltak. Az igazi hangulatot a magyar tábor adta, többnyire az ő hangjuk volt hallható.

A következő percek gólcsendet hoztak, majd Kelecevic percei következtek a hazai oldalon, de minden találatára érkezett válasz. Császár továbbra is elemében volt, de a többiek sem nagyon maradtak el mögötte. Halász, Lékai és Ancsin is betaláltak kívülről, vagy épp Zubai volt eredményes a falból.

A hajrára fordulva egyértelműsödni látszott, hogy megnyerjük a mérkőzést, ami végül be is következett. Így már az is biztos, hogy a selejtezőcsoportunk első helyén végzünk, ahogy azt a papírforma is diktálta.

Férfi kézilabda Eb-selejtező, 1. csoport

Bosznia-Hercegovina - Magyarország 19-22 (9-11)

MAGYARORSZÁG: Mikler, Tatai (kapusok), Ancsin 1, Császár 10, Gulyás, Halász 2, Harsányi 2 (1), Herbert, Iváncsik T., Ilyés 1, Lékai 1, Schuch, Szöllösi 1, Törő 1, Vadkerti 1, Zubai 2

a csoport másik mérkőzésén:
Észtország-Macedónia 25-31 (8-14)

Férfi kézilabda Eb-selejtező
1. csoport
    M GY D V GK P
1. MAGYARORSZÁG 5 5 0 0 137-103 10
2. Macedónia 5 2 1 2 137-136 5
3. Észtország 5 2 0 3 127-143 4
4. Bosznia-Hercegovina 5 0 1 4 115-134 1