Vízilabda-vb

Nem lett meg a bronz sem, kikaptunk a horvátoktól

A csütörtökön Szerbiától vereséget szenvedett magyar férfi vízilabda-válogatott Horvátország legjobbjaival küzdött meg a bronzéremért a sanghaji világbajnokságon. Sajnos a mieink heverték ki nehezebben az elődöntős vereséget, és mintegy két és fél negyeden keresztül kifejezetten gyengén játszottak. Ezt követően hiába volt a nagy hajrá, nem sikerült az egyenlítés.

Biros Péter lő Slobodan Soro kapujára a Magyarország-Szerbia férfi vízilabda világbajnoki bronzmérkőzésen Sanghajban 2011 júliusában

A két nemzeti együttes a sanghaji randevú előtt világversenyen utoljára a 2008-as, málagai Európa-bajnokságon találkozott, akkor is a bronzmeccset vívta, s abból a csatából Kemény Dénes szövetségi kapitány alakulata került ki győztesen: hosszabbítás után 15-14-re diadalmaskodott. Kevéssel előtte, ugyancsak a spanyolországi Eb-n, a nyitó csoportmérkőzésen is szembe került a két gárda, azt az ütközetet szintén a magyar válogatott nyerte 10-9-re. A "papírforma" tehát szoros találkozón magyar sikert ígért.

Ehhez képest az első negyed egészen másként alakult: három perc alatt a horvátok elhúztak 2-0-ra az olimpiai bajnoki címet védő Biros Péterékkel szemben, majd a Vasasban légióskodó Miho Boskovic - a meccs első emberelőnyének végén - újabb átlövésből már másodszor volt eredményes (3-0). Éppen Biros, a háromszoros olimpiai bajnok csapatkapitány szépített büntetőből, ám hamarosan megint Nagy Viktor kapujában táncolt a labda (4-1). A méltó válaszadó még az első szünet előtt Madaras Norbert volt, de az újabb horvát fór is góllal zárult (5-2).

Mi több: a második játékrész elején horvát ötméteresből tovább nőtt a különbség (6-2). A differenciát Varga Dénes megúszás végén mérsékelte, csakhogy az angyalföldi csapattársát, Nagyot ismételten "cserben hagyó" Boskovic is betalált (7-3). Steinmetz Ádám látványos húzása centerből jelentett gyógyírt, viszont csupán átmenetileg (8-4), a távolról bekapott nyolcadik gól után Nagyot még a nagyszünet előtt Szécsi Zoltán, a háromszoros ötkarikás aranyérmes váltotta a magyar háló előtt.

A harmadik nyolc perc nyitányaként a négygólos Boskovic büntetőből Szécsit is felavatta (9-4), centerből Hárai Balázs pazar beforgatás után ejtett pontosan, de erre is volt felelet a másik oldalról (10-5). A Kemény-csapat harmadik háromszoros olimpiai bajnoka, Kiss Gergely pattintott hatásosan, egy újabb magyar lehetőség azonban már kimaradt, a horvát fór ugyanakkor nem (11-6). Biros módosított, majd előnyből Hosnyánszky Norbert, utána pedig Varga Dénes alakította 9-11-re az állást a zárónegyed előtt.

Amelynek a fele lefolyt már, mikor jött a meccsdöntő horvát találat (12-9), s innen már nem volt visszaút. Jóllehet Varga Dénes, majd Biros is úgy fejezett be egy emberelőnyt, ahogy kell (12-11). Végül kikapott, így a sanghaji vb-n negyedikként végzett a magyar válogatott, pedig az utolsó percben emberelőnyös szituációban az egyenlítésért támadhatott Kemény Dénes együttese.

Férfi vízilabda-világbajnokság bronzmérkőzés
Magyarország-Horvátország 11-12 (2-5, 2-3, 5-3, 2-1)
magyar gólszerzők: Biros, Varga Dénes 3-3, Madaras, Steinmetz, Hárai, Kiss, Hosnyánszky 1-1

 

 

 

 

IV. negyed:

32. perc: Varga Dániel pontatlanul passzolt előre, a horvátok megszerezték a labdát, vége a mérkőzésnek. A magyar válogatott a negyedik helyen végzett a világbajnokságon.

32. perc: Ratko Rudic időt kért 19 másodperccel a vége előtt, még néhány másodpercre a miénk lehet a labda.

32. perc: Hosnyánszky lövését blokkolták, a horvátok jöhettek.

32. perc: Steinmetz előnyt harcolt ki, Busljét és Boskovicot a padról állították ki.

31. perc: Ratkor Rudic is sárga lapot kapott reklamálásért, a centernek betett labdát Biros szerezte meg.

31. perc: Hárai kiállítást harcolt ki, Biros középről átlövésből Pavic kapujának bal oldalába lőtt. (11-12)

30. perc: Kisst kiállították, de Jokovics eltalálta a léc és a bal kapufa találkozását, Szécsié lett a labda.

29. perc: Az időkérés után kettős emberelőnybe kerültünk, Varga Dénes a kapussal együtt lőtt a hálóba. (10-12)

29. perc: Felúszás közben emberelőnyt harcooltunk ki, Kemény Dénes időt kért.

29. perc: Hárai a víz alatt volt, ítélet nem született, elvesztettük a labdát. Szécsi védett egy középre tartó lövést.

28. perc: Madaras labdát szerzett, emberelőnyt kaptunk, Varga Dániel blokkba lőtt, Kemény Dénes reklámálásért lapot kapott - mintha a kiállított játékos blokkolt volna -, Dobud pedig közben gólt szerzett. (9-12)

27. perc: Kiss csavarral próbálkozott, de gyenge volt és középre ment a labda.

27. perc: Szécsi bravúrosan fogott egy tiszta lövést, majd Pavic is bemutatott egy újabb nagy védést, sarokdobás következett.

26. perc: Dobud lefordulni látszott Varga Dánielről, de a szélső mégis el tudta szedni tőle a labdát. Varga Dénes lövését Pavic védte.

25. perc: Steinmetz szabálytalanul próbált labdát szerezni.

25. perc: A ráúszás ezen a meccsen nem a mi versenyszámunk volt, negyedszer is a horvátoké lett a labda. A támadásukat azonban blokkal szakítottuk meg.

III. negyed:

24. perc: Jokovic lövése a lécről pattant ki, Madaras három emberen keresztül próbált lőni, nem sikerült neki. Talán lett volna jobb helyzetben lévő társ, de így is közlebb jöttünk a harmadik negyed végére.

24. perc: Varga Dénes emberelőnyből Biroshoz és Hosnyánszkyhoz hasonlóan Pavic kapujának jobb oldalát választotta, és pontos volt. (9-11)

23. perc: Gór Nagy kiállítása után két méteren belül kapott labdát a horvát center, így hiába lőtt a kapuba.

22. perc: Kiss passza után Hosnyánszky középről a jobb alsóba lőtt. (8-11)

22. perc: Miután minden horvát játékos felöltözött, fórt sikerült kiharcolnunk, Kemény Dénes pedig időt kért.

22. perc: Biros megint középről lőtt, a bal felső elől mentett sarokdobásra Pavic.

21. perc: Barac kényszerből csavarral próbálkozott, Szécsin hasán nem ment keresztül a labda.

21. perc: Mi is előnybe kerültünk, Biros középről vágta a labdát a jobb alsóba. (7-11)

20. perc: Nagyon megmozgatták a védelmünket a horvátok, Boskovic a negyedik gólját szerezte átlövésből. (6-11)

20. perc: Emberelőnyt kaptak a horvátok, Ratko Rudic időt kért.

19. perc: Buljubasic próbált három védő között bemenni a labdával, nem sikerült neki. Emberelőnybe kerültünk, de Madaras kapkodva a kapusba lőtt.

18. perc: Rosszul kezdődő fórmegjátszás után Kiss pattintott jobb átlövő pozícióból a horvát hálóba. (6-10)

18. perc: Buric betört a bal szélről, és a kapunkba húzta a labdát egy szép bejátszás után. (5-10)

17. perc: Hárai viszont biztos, hogy lefordult centerben, és ki is használta a ziccert. (5-9)

17. perc: Harmadszor sem nyertük meg a ráúszást. Szívós Márton ellen ítéltek véleményes ötméterest - túlzás lenne állítani, hogy a center lefordult mellőle -, Boskovic belőtte. (4-9)

II. negyed:

16. perc: Emberhátrányba kerültünk, Varga Dánielbe lőttek a horvátok, a negyed pedig Varga Dénes rövid ejtésével ért véget.

15. perc: Szécsi a kapufára nézett egy távoli Barac-lövést. Biros is a kapufát találta el a másik oldalon.

14. perc: Szécsi állt a kapuba Nagy helyére, közben a támadásunk egy rossz bejátszással ért véget.

14. perc: Hosnyánszky lövése a blokkról ment messze mellé, Buljubasic pedig messziről pattintott a kapunk jobb oldalába. (4-8)

13. perc: Hiába harcoltunk ki emberelőnyt, a horvátok megszerezték a labdát. A lefordulásuk azonban egy kontrafaulttal ért véget, Nagy ráadásul egy önbizalomnövelő bravúrt is bemutatott.

12. perc: Jó blokkal sikerült kivédekeznünk egy emberhátrányt, az ismétlés elkerülte Nagy kapuját.

12. perc: Emberelőnyből Steinmetz már eredményes tudott lenni, szépen pöccintette be a labdát a bal kapufa mellől. (4-7)

11. perc: Steinmetz ziccerből a kapust találta meg, a horvát támadást egy rossz lövéssel úsztuk meg.

11. perc: Varga Dániel kiállítása után Bulsje volt eredményes centerből. (3-7)

10. perc: Biros tört be centerbe, de kimaradt a helyzete. Nagy lefülelt egy indítást, visszatette Varga Dénes elé a labdát, ő pedig nem hibázott. (3-6)

10. perc: Kiss csak egy ötméteres árán tudott megakadályozni egy ziccert, Sukno belőtte a büntetőt. (2-6)

9. perc: Hárai szabálytalanul küzdött meg a labdáért centerben, kontrát fújtak.

9. perc: Jokovics elvitte Madaras elől a labdát a ráúszásnál. Ő játszotta be centerbe a játékszert, de Nagy Viktor megszerezte.

I. negyed:

8. perc: A Steinmetznek betett labda után a center nem fért a labdához, így sikertelen támadásunkkal ért véget a játékrész.

8. perc: Szívóst állították ki, Buljubasicra nem tudott kiérni centerből Biros, így a lövő a kapunk bal oldalába vágta a labdát. (2-5)

7. perc: Madaras emberelőnyből lőtt, szerencsésen pattant a labda a blokkról a kapusra, onnan pedig a hálóba. (2-4)

7. perc: Jokovics Varga Dániel keze mellett milliméterekkel tudott a jobb felsőbe lőni. Még nem hevertük ki a szerb pofont... (1-4)

6. perc: Emberelőnybe kerültünk, amiből ötméterest tudtunk kiharcolni. Biros a bal alsóba lőtte a labdát. (1-3)

6. perc: Az első kiállítást mi szenvedtük el, és Boskovic már a második átlövésgólját szerezte. (0-3)

5. perc: Nagy könnyedén fogott egy középre tartó lövést, majd Biros hasonlóképpen középre lőtt Pavicsnak, aki szintén védeni tudott.

4. perc: Biros bejátszása után elvesztettük a labdát, majd szabálytalanul végeztek el egy szabaddobást a horvátok, így a miénk lett a játékszer. Kiss blokkba lőtt a támadásunk végén. Behúzott kézifékkel indítottuk a meccset...

3. perc: Nem sokon múlott, hogy Steinmetz helyzetbe kerüljön centerben, végül Hosnyánszky lőtt, de a megpattanó labda nem okozott gondot a kapusnak. Sajnos gól volt a válasz a lövésre, centerből érkezett a találat. (0-2)

2. perc: A magyar támadást is kontrafault miatt szakították meg, majd Boskovic pattintott átlövéssel szerezte meg a vezetést a horvát válogatottnak. (0-1)

1. perc: A mi első akciónk sem hozott különösebb eseményt, a horvát centerre ez után kontrát fújtak a bírók.

1. perc: A horvátok hozták el a labdát a ráúszásnál, de a támadásuk Hosnyánszky labdaszerzésével ért véget.