Sífutás

Beitostolen helyett Sjusjoen-ben lesz a Világkupa-rajt

  • VNA

Hóhiány miatt nem Beitostolen, hanem a szintén Norvégiában található Sjusjoen városa ad otthont a sífutó Világkupa sorozat idei nyitányának.

Korábban már írtunk róla, hogy az Észak-Európában uralkodó enyhébb időjárás miatt több téli sportág versenyei is veszélybe kerültek. A finnországi Leviben el is marad az alpesi sízők Világkupa versenye. Hasonlóan járt a sífutók beitostoleni nyitánya is, annyi különbséggel, hogy a Nemzetközi Síszövetség (FIS) azért képes a versenyeket más helyszínen, de azonos menetrenddel lebonyolítani. A november 29-ei szezonnyitón szabadstílusú egyéni versenyeket rendeznek, majd egy nappal később a váltók is teljesítik az évad első versenyét.

„Nem volt könnyű döntés, de meg kellett hoznunk. Sjusjoenben a pálya alatti rész betonozott, így kevesebb hóra lesz szükségünk a verseny megrendezéséhez” - nyilatkozta Jürg Capol, a FIS versenyigazgatója. Sjusjoenben néhány fokkal hűvösebb az időjárás, mint Beitostolenben, így pár napon beleül lehetőség nyílik majd a mesterséges hó készítésre. A Lillehammertől 20 km-re észak-keletre található kisvárosban korábban már rendeztek FIS sífutó versenyeket, igaz nem a Világkupa keretein belül. A helyi szervezők tíz hóágyúval várják a hidegebb időt, hogy még idejében el tudják készíteni a versenyekhez szükséges 3,75 km-es körpályát.