Bahreini Nagydíj

Éjszakai összecsapások Bahreinben a Forma-1 előtt

  • MTI

Ismét összecsapások voltak a szombatra virradó éjszaka Bahreinben több síita faluban kormányellenes tüntetők és rohamrendőrök között, nem messze Szahírtól, ahol szombaton a Forma-1 autóverseny időmérő edzéseit tartják - közölték szemtanúk.

Szalman bin Hamad al-Kalifa trónörökös kizárta a nagydíj elmaradását.

Több tucatnyian tüntettek a pályától néhány kilométernyire fekvő Karzakanban, al-Málikíjában, Dumisztánban és Szadában. Fiatalok autógumikat gyújtottak fel és Molotov-koktélokkal dobálták a rendvédelmi erőket.

A Február 14-i Fiatalok elnevezésű radikális mozgalom felhívására összegyűlt tömeg kormányellenes jelszavakat skandált és Hamad bin Isza al-Kalifa sejk távozását követelte.

A tüntetők elözönlötték az egyik legfontosabb autópályát is, több kilométernyi hosszan meneteltek, a rendvédelmi erők könnygázt vetettek be ellenük.

A Február 14-i Fiatalok három napra hirdették meg a "harag napját", és ebbe az időtartamba beleesik a Forma-1 vasárnapi futama is.

Pénteken, az időmérő edzések első napján a rendőrség erővel oszlatott fel egy többezres tüntetést az el-Manámától négy kilométerre nyugatra fekvő Budajában - közölte az ellenzék.

Az alkotmányreformot követelő síita ellenzék szervezetének ismétlődő tüntetései miatt megerősítették az autóverseny biztonsági intézkedéseit.

Szalman bin Hamad al-Kalifa trónörökös ezúttal kizárta a nagydíj elmaradását. Tavaly a kormányellenes síita tüntetések és szunnita kormányzat megtorlása miatt a szervezők törölték a Forma-1 futamot.