Férfi kézilabda BL

Nyert a visszavágón, de egyetlen gól miatt kiesett a Veszprém

  • VP

Óriásit kellett küzdenie az MKB Veszprémnek a spanyol León ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligájának nyolcaddöntő-visszavágóján, és nyert ugyan hazai pályán, de összesítésben egyetlen góllal alulmaradt, és kiesett.

A spanyol Álvaro Ferrer Vecilla (b) és Ilyés Ferenc (Veszprém) küzd a labdáért a kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, MKB Veszprém - Ademar León mérkőzésen, a Veszprém Arénában.

Az elmúlt három évben mindig spanyol csapat búcsúztatta az MKB Veszprémet a BL-ben, és a mostani nyolcaddöntő első találkozóján is előnybe került az ibériai rivális (31-28), így egy sikeres visszavágó a spanyol átok megtörését jelentette volna Mocsai Lajos vezetőedző együttese számára.

A Veszprém tavaly a nyolcad-, 2010-ben pedig a negyeddöntőben a Barcelonával, míg 2009-ben ugyancsak a nyolc között a Ciudad Reallal szemben maradt alul.

Az európai szövetség (EHF) hivatalos himnusza alatt éktelen hangorkán volt a csarnokban, nem lehetett a dallamokból szinte semmit sem hallani. A helyi B-közép kiment a folyosóra, s egy "Isten, áldd meg a magyart!" feliratú transzparenst hagyott a szektorban, kint pedig felhangzott a magyar himnusz. Az ügy előzménye: az EHF a héten eljárást indított a korábbi ilyen esetek miatt a Veszprém ellen, ugyanis a szövetség rendelete a klubrendezvények előtt tiltja a csarnokokban a himnuszéneklést, s a bírság akár több millió forint is lehet. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, veszprémi országgyűlési képviselő, valamint Porga Gyula, Veszprém polgármestere szombaton jelezte: levélben fordulnak az EHF-hez, mert elfogadhatatlannak tartják ezt a rendeletet.

Ugyan a magyar bajnok kezdte a mérkőzést, de közel három percnek is el kellett telnie, mire a hazai publikum először a magasba emelhette a kezét. Szerencsére a bakonyi alakulat védekezése a találkozó elejétől kezdve jól működött, így Vujin, Sulic majd Ilyés góljai után a 9. percre ledolgozta hátrányát az MKB (5-2). A spanyolok nehezen találták a rést a veszprémi védőfalon, de Andreau révén beállóból tartották a lépést a hazaiakkal (7-4).

Az első negyedórához érkezve első ízben került emberelőnybe a Veszprém csapata, de "meglógni" a leóniaktól nem sikerült. A játékrész közepén Marko Vujin játszott elemében, a szerb átlövő remek labdákkal tömte Sulicot, aki az elmúlt hetekben mutatott gyengébb formáját hátrahagyva hiba nélkül értékesítette is a ziccereket. A horvát beállóst nem bírták semlegíteni a spanyolok, aminek újabb kiállítás lett az eredménye, igaz Terzic szabálytalansága a hazai oldalon szintén kettő perc pihenőt jelentett. Ebben a periódusban jobb volt ellenfelénél a magyar bajnok, Alilovic védéseinek köszönhetően élhetett kedvenc fegyverével a Mocsai-csapat: Iváncsik Gergő két lerohanásgólja után először vezetett öt góllal az MKB (11-6). Az első játékrész hajrájához közeledve Sulic már az ötödik gólját ünnepelhette, ami után Isidoro Martinez.időt is kért. A fejmosás után összekapta magát a León, Martin Stranovsky, majd Ferrer góljai után már Mocsai Lajosnak volt mondanivalója övéinek. Érezhető volt, hogy az a tökéletes, hiba nélküli játék, amit az MKB produkált az első 20-22 percben nem volt tartható a találkozó végéig, de mivel a spanyolok sem tündököltek ekkoriban, a szünetre négygólos magyar előnnyel mentek pihenni a csapatok (16-12).

A fordulás után rémálomszerűen folytatódott a találkozó, a veszprémi játékosok fejben mintha még az öltözőben maradtak volna - legalábbis a sok technikai hiba ezt engedte sejtetni. Klasszis csapathoz méltóan ki is használta vendéglátója bizonyztalanságát a León, és szűk nyolc perc alatt megfordította a mérkőzést (16-17).

A félidő elején a hazaiak beállósa, Renato Sulic kis híján összeverekedett kollégájával, Andreau-val. A spanyol beállós azután ment neki a horvátnak, hogy egy nagy adok-kapok után az földre került Ruesgával együtt, az eset közben pedig Sulic szándékosan szájba rúgta ellenfelét. Több percig állt a játék, a spanyol tréner toporzékolását csak az EHF-küldött tudta csillapítani, majd a norvég bírók salamoni döntést hozva mindkét kakaskodó játékost kiállították.

A második félidő első hazai gólját Carlos Pérez csak a 39. minutum elején szerezte, igaz a 40 éves átlövő gólja valamelyest megnyugtatta csapatát, Gulyás lerohanása után pedig már ismét kétgólos volt a magyar előny (19-17). A szerb Csutura gólja után Pérez harcolt ki kétperces büntetést, de Stranovksy és Ruesga emberhátrányban is eladták a figurát, amire Vujin gyorsan válaszolt - így fej-fej mellett haladtak továbbra is a felek. A Sulicot tehermentesítő Vilovszkit is leültették a bírók, Stranovsky pedig könyörtelenül értékesíti a hetest - így 45. perc játék után egyenlő volt az állás. A Leónból a Ruesga-Csutura-Garcia hármas nagyon élt ezekben a percekben, a lábbal egyre lassabb veszprémi védők képtelenek voltak feltartóztani a spanyol támadókat - Laluska kiállítása pedig csak tovább rontott az amúgy sem túl rózsás helyzeten. A közönség támogatásával azonban megemberelte magát az MKB, Vujin hetese után Iváncsik Gergő indításból visszaszerezte a vezetést (23-22). Adreau harmadik kétperces büntetése után újra felcsillant a remény, Vujin nyolcadik találata után már a továbbjutás küszöbére lépett az Veszprém - a veszprémi publikum legnagyobb örömére. A vége előtt öt perccel teljesen nyitott volt a továbbjutás kérdése (26-23), ezért is volt aggasztó Mirsad Terzic kiállítása.  Szerencsére Alilovic a lehető legjobbkor kapta el a fonalat, de Vujin banális hibája után mégis a spanyol találat született (26-24).

Társaihoz hasonlóan Gulyás Péter sem akarta elhinni, ami történt

Ilyés jó csapatkapitányhoz méltóan feltüzelte a közönséget, Garcia a nagy hangorkánban mellé is lőtt, a 29. perc felénél Császár pedig gólt és kiállítást harcolt ki (27-24). Isidoro Martinez kereken egy perccel a vége előtt időt kért - ekkora viszont már harapni lehetett a feszültséget. Ilyés önkívületi állapotba hergelte magát, Ruesga pedig belement az előtte álló Terzicbe, így 40 másodperccel a vége előtt a Veszprém vezethetett támadást. Szinte nem volt ember a talpán, aki ne látta volna már ekkor a legjobb nyolc között a veszprémieket, de Carlos Pérez - talán feleslegesen indított - magánakciója után belelőtte a spanyol portásba a meccslabdát. A dráma ezután következett, a spanyolok végigrohantak a fejüket fogó veszprémi játékosok között, majd végül Baena a hatosról Alilovic lábai között a hálóba pattintotta a labdát (27-25). Mivel már csak néhány másodperc volt hátra, nem volt esélye újabb gólt szerezni a magyar együttesnek - így végül a kétgólos győzelem ellenére búcsúzni kényszerült az elitligától. 

Drámai csönd ült a csarnokra, földön fekvő magyar játékosok mellett örömtáncot járó spanyoloktól volt hangos az aréna, a közönség soraiból többen füttyel jelezték elégedetlenségüket. Akárcsak tavaly, idén sincs tehát magyar csapat a Bajnokok Ligája legjobb nyolc együttese között, pedig az esély adva volt. 

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó
MKB Veszprém - Ademar León (spanyol) 27-25
Továbbjutott: az Ademar León 56-55-ös összesítéssel.
Veszprém, játékvezetők: Abrahamsen, Kristiansen (norvégok)
Veszprém: Alilovic, Fazekas (kapusok), Császár 1, Gulyás, Ilyés 2, Iváncsik G. 3, Korazija, Laluska 1, Pérez, Schuch, Sulic 7, Terzic, Urban, Vilovszki, Vujin 8 (2). Edző: Mocsai Lajos.
Ademar León: Losert, Alamo Yeste (kapusok), Andreu 3, Baena 1, Borges, Cabanas, Candau, Carou, Cutura, Ferrer Garcia-Pertusa 1, Garcia Robledo 6, Goni Leoz, Gonzalez Fernandez, Krivoshlykov 1, Ruesga Pasarin 2, Stranovsky 6 (2). Edző: Isidoro Martinez.
Kiállítások: 12, ill. 14 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 3/2