NBA

Utolsó pillanatban nyert a Bulls, Paul győzelemmel debütált

  • Molnár Dávid

Magyar idő szerint vasárnap este elkezdődött az az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2011/2012-es szezonja a tavalyi döntő visszavágójával és a New York-Boston összecsapással, melyeket három további mérkőzés kísért a késő este folyamán. Kobe Bryanték az utolsó pillanatban roskadtak össze Derrick Rose 2 pontos dobása után, az Oklahoma City otthon tartotta a győzelmet, míg a Chris Paullal felálló LA Clippers a Golden State Warriors új edzőjének bemutatkozását csúfította el.

Az nevet, aki utoljára nevetBár sok pletyka lengte körül sérülése miatt, Kobe Bryant mégis pályára lépett kezdőként a szezonnyitón a Chicago Bulls ellen. Nagyon sokáig úgy tűnt, hogy ő lehet a meccs nyerőembere: 28 ponttal, 7 lepattanóval és 6 assziszttal zárta az estét, de ez mégis kevésnek bizonyult a legvégén.

A két csapat az első két játékrészben szorosan haladt egymás mellett, igaz mindkét negyedet a Bulls nyerte, minimális különbséggel. Aztán a fordulást követően a hazaiak rákapcsoltak, és 20-12-re hozták a harmadik negyedet, 3:44-gyel a vége előtt már 11 ponttal vezettek Bryanték. Azonban ez a kosárlabdában még rengeteg idő a fordításra.

87-86-ra vezetett a Lakers, amikor Luol Deng elcsente Kobe Bryant passzát, és a kontrából megadatott az esély a vendégek számára, hogy megfordítsák a mérkőzés kimenetelét. Ami sikerült is. Derrick Rose, az NBA történetének legfiatalabb MVP-je 4.8 másodperccel a lefújás előtt dobott 2 pontos találatot, amire a hátralévő időben nem tudott már reagálni a hazai csapat. A Bullsnak úgy sikerült kivívnia az utolsó pillanatokban a mérkőzést, hogy a találkozó utolsó 7 pontját Rose-ék szerezték.

„Ha nincsenek a csapattársaim, akik megszerzik a labdát és hozzám passzolják a meccs végén, akkor sosem tudtam volna azzal a dobással megnyerni magunknak a mérkőzést” – nyilatkozta Rose, dicsérve csapatát. Mike Brownnak, a Lakers vezetőedzőjének defenzív-taktikája mindenesetre működni látszott a Bulls ellen, mivel a  vendég játékosok csupán 25%-os hatékonysággal tudták dobálni a pontokat a második félidőben (48 kísérletből 12-szer voltak eredményesek), de a végeredmény végül mégsem nekik kedvezett.

Derrick Rose 4.8 másodperccel a vége előtt nyerte meg a meccset a Bullsnak a Lakers otthonában

Clippers diadal idegenbenChris Paul 20 ponttal kezdte meg pályafutásának új szakaszát az LA Clippers színeiben. A „kisebbik” Los Angeles-i gárda legnagyobb holtszezoni szerzeménye ugyanakkor nem volt teljesen elégedett a csapata teljesítményével, de ez nem meglepő, hiszen alig 10 napjuk volt arra, hogy összeszokjanak. Ettől függetlenül az elsődleges cél továbbra is a győzelem Chris Paul számára:

„Amíg próbáljuk kiismerni egymást, megtanulni egymás erősségét és a hasonló dolgokat, eközben nyerni is akarunk. Mindig erről beszélünk: Valahogy mindig ki kell harcolnunk a győzelmet, függetlenül attól, hogy hogyan alakul vagy mennyire csúnya a mérkőzés, a lényeg a győzelem.”

Mark Jackson azzal az ígérettel vette át a Golden State Warriors irányítását, hogy a csapatot biztosan rájátszásba vezeti. Ennek ellenére a bemutatkozás kevésbé sikerült jól. Akárhányszor a Clippers közelébe értek a hazaiak, Chris Paulék válaszolni tudtak a Warriors feltámadási kísérleteire, és a második félidőben szerzett 64 pontjuknak köszönhetően a végén 105-86-ra diadalmaskodtak idegenben.

Chris Paul a 20 pontja mellé 2 lepattanót is szerzett, valamint 9 assziszttal is észrevetette magát. Ezen kívül a Clippers kezdő ötösének leghatékonyabb tagja volt, 12 kísérletéből 7 alkalommal volt eredményes, valamint öt büntetődobást is értékesített. Ha sikerül az összeszokás Pauléknak, akkor minden esély megadatik előttük, hogy végre kinőjenek a Lakers árnyékából.

NBA, 1. játéknap:
New York Knicks - Boston Celtics 106-104
Dallas Mavericks - Miami Heat 94-105
Los Angeles Lakers - Chicago Bulls 87-88
Oklahoma City Thunder – Orlando Magic 97-89
Golden State Warriors – Los Angeles Clippers 86-105