NHL

Kiegyenlített a Devils a főcsoportdöntőben

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) keleti főcsoportdöntőjében minden kiegyenlítetté vált, miután a New Jersey Devils a csapatkapitány Zach Parisé vezérletével 4-1-re nyert a negyedik meccsen. A párharc 2-2-ről folytatódik magyar idő szerint csütörtök hajnalban a Madison Square Gardenben.

Ezúttal az "öreg" parádézott

A keleti főcsoportdöntő résztvevőinek két kapusa közül eddig Henrik Lundqvistnek, a New York Rangers játékosának állt a zászló, aki az első és a harmadik mérkőzésen is shutouttal zárta, és tovább javította all-time mérlegét a New Jersey Devils, és azon belül is a kapuslegenda Martin Brodeur ellen. A Devils veterán hálóőre, aki a hónap elején töltötte be a negyvenedik életévét, a negyedik találkozón megmutatta, hogy ő is képes ugyanúgy a hátán cipelni a csapatát, és egyáltalán nem olyan egyhangú a kapuspárbaj, mint azt az első és a harmadik meccs eredménye sugallná.

Természetesen az sem jött rosszul a newarki Ördögöknek, hogy sikerült érvényesíteni az első harmadbeli nyomást - ami eddig a párharc összes meccsét jellemezte -, és már tizenkét perc elteltével 2-0-ra vezettek a hazaiak a playoffban teljesen új, offenzív oldalát mutató Bryce Salvador, illetve Travis Zajac találataival. A New York így kénytelen volt kijönni az ismert sündisznó állásából, és már nem alapozhatott arra, hogy egy harmadik játékrészben lőtt góllal ismét győzelemmel menekülhetnek el az Ördögök odújából.

A folytatásban a Rangers feltámadt, és több helyzetet is kialakított, de Martin Brodeur állta a helyét a ketrecben. Hősies ellenállását a harmadik harmad elején meghálálták a csapattársak: a Devils második emberelőnyét ugyanis gólra tudták váltani, ami ebben a párharcban nem igazán volt az együttes erőssége. Zach Parisé, az Ördögök csapatkapitánya már kialakította az első és a harmadik mérkőzések végeredményét, csak ezúttal a Devils számára kedvezően. Várható volt azonban, hogy a 3-0 ezen az estén nem a végső állást fogják tükrözni, főleg hogy a Rangers játékosai az előrelátható vereség tükrében rászálltak a hazaiakra.

Kis híján tömegbunyó is kerekedett abból a szituációból, amikor nagyjából négy perccel Parisé gólja után a régi Devilses, Mike Rupp Brodeur arcába nyomta a kesztyűjét a lefújást követően. A francia-kanadai kapus elvesztette türelmét a folytonos szurkálódások után, és nekirohant volna a régi csapattársának, de a jégen lévők a bírókkal karöltve megakadályozták azt, hogy kapusuk csetepatéba keveredjen. Ettől függetlenül Ruppot a Brodeur elleni megmozdulásért, valamint Stu Bickelt és a hazaiaktól Ryan Cartert verekedésért végleges kiállítással leküldték a pályáról a kartársak.

A hátralévő időben a Rangers egyre kirívóbb játékát kisebb büntetésekkel jutalmazták a bírók, és a két vezetőedző, a hazaiaktól Peter DeBoer, valamint a Rangers mestere, John Tortorella ismét szóváltásba elegyedtek egymással. Míg azonban a Devils nem tudta kihasználni az újabb emberelőnyöket, addig Ruslan Fedotenko öt perccel a vége előtt elrontotta Martin Brodeur tökéletesnek ígérkező estéjét, és szépített a Rangers részéről.

Brodeur azonban így is megelégedhetett a győzelemmel, valamint Parisé második, üres kapura lőtt találatánál asszisztot is jegyzett, így már négy gólpassznál jár a kapus ikon az idei rájátszásban, amivel új NHL-csúcsot állított fel. A Devils 4-1-re nyert, és kiegyenlített a párharcban, és egyelőre minden jel arra mutat, hogy a Rangers előtt egy újabb hétmeccses széria áll. A két csapat küzdelmei magyar idő szerint csütörtök hajnalban folytatódnak, a Madison Square Gardenben, a Rangers otthonában.