Roland Garros

Nadal írta meg a maga történelmét, hetedszer lett a salak királya

Rafael Nadal lett a Roland Garros férfi egyesének bajnoka, miután megnyerte a vasárnap félbeszakadt döntő negyedik játszmáját a világelső Novak Djokovics ellen.

Az előzmények

A vasárnap kezdődött döntőben Nadal ugyan elsöprően nyitott, mégis nagyot kellett küzdenie az első szettért. Végül megnyerte, ahogy a másodikat is, utána azonban már nagyon komolyan rányomta a bélyegét az eső a mérkőzésre, szünetet is kellett tartani, és a harmadik játszma közepétől Djokovics egymás után nyert nyolc gémet, azaz a szetteket tekintve 2-1-re szépített.

Nadal a negyedik játszmában még hozott egy gémet, végül 2:1-es Djokovics-vezetésnél és brékelőnynél, szakították meg a mérkőzést.

Rafael Nadalt köszöntik a nézők a Novak Djokovics elleni Roland Garros-döntő után 2012-ben.

A befejezés

A hétfői "nyitányon" a szerb világelső adogathatott, de nem tudta megtartani a brékelőnyét, szoros gémben, de a spanyol címvédő nyerte a pontot, így kiegyenlített. Ezt követően simán hozta is a saját adogatását, azaz ő volt minimális helyzeti előnyben. Djokovics azonban nagy küzdelemben, de szintén tartani tudta a szerváját.

4:4-nél, Nadal adogatása jött az újabb fordulat, megint az eső képében. A szettelőnyben lévő hatszoros győztes simán hozta a pontot, 5:4-es vezetésénél azonban a supervisor besétált a pályára, és szünetet rendelt el, mivel intenzíven szakadt az eső. Az azonban látszott, hogy a zápor nem tart sokáig, így a játékosok nem mentek be az öltözőbe, és néhány perc után folytathatták is a játékot.

Djokovics természetesen nehéz helyzetben volt, hiszen a hirtelen felázott pályán kellett adogatnia a mérkőzésben maradásért, de megoldotta. Nadal ismét hozta a szerváját, így a szerbre megint nagy nyomás nehezedett. A címvédő jól küzdött, a világelső pedig apró hibákat követett el. Végül Nadal jutott 40-30-as előnyhöz, azaz mérkőzéslabdához. Djokovics pedig nagyot hibázott, a harmadik olyan kettős hibáját ütötte, ami egy gémjébe került, ez pedig a mérkőzés elvesztését is jelentette.

Nadal hetedik alkalommal ölelhette keblére a tornagyőzelemért járó trófeát / AFP

Ezzel Rafael Nadal lett a Roland Garros hétszeres győztese, és Novak Djokovicsnak sem sikerült az, ami 43 év óta senkinek, nem tudta egymás után megnyerni mind a négy Grand Slam tornát.

Roland Garros
Férfi egyes, döntő
Rafael Nadal (spanyol, 2.)-Novak Djokovics (szerb, 1.) 6:4, 6:3, 2:6, 7:5