Tour de France

Evans nagyon elverte Schlecket az időfutamon, ő az összetett győztese

Az ausztrál Cadel Evans óriásit versenyezve megnyerte a Tour de France 20. szakaszát, az utolsót, amelyen még valódi verseny folyik, hiszen a záróetapon Párizsban már hagyományosan nem szoktak versengeni egymással a legjobbak. Andy Schleck már az egyéni időfutam közepén elvesztette közel egyperces előnyét, és végül meg kellett elégednie az összetettbeli második hellyel.

Cadel Evans személyében először lesz ausztrál győztese a Tournak

A mezőny "hátsó fele" bő egy óra alatt teljesítette a 42 kilométeres távot, amelynek egyes szakaszain időről időre eleredt az eső, ami a kanyargós úton veszélyesebbé tette a kerekezést. Az első, akie érdemes volt figyelni, az olimpiai bajnoki címvédő, négyszeres világbajnok (és kétszeres címvédő) időfutammenő, Fabian Cancellara volt, aki közel egy perccel megjavította az addigi legjobb időt.

Sokáig azonban nem vezetett, mivel Richie Porte 12 másodperccel jobb volt nála, és ekkor már az is látszott, hogy a Thomas de Gendt mindkettőjüknél jobb részidőket produkált. A belga meg is tudta tartani az előnyét, gí bő másfél órával a sárga trikós Andy Schleck indulása előtt 57:02 perc volt az etalon. Ezen Edvald Boasson Hagennek lett volna esélye javítani, de a norvégnak útközben kerékpárt kellett cserélnie, és az elvesztegetett idővel el is szálltak az esélyei.

Helyette Tony Martin ment óriásit, másfél perccel megjavította de Gendt idejét, és valószínűnek tűnt, hogy az 55:33-nál jobbat senki nem fog tudni produkálni a szakaszon. Neki azonban az összetettben másfél óra volt a hátránya, tehát a legjobbakra ebből a szempontból egyáltalán nem volt veszélyes. A hajrához közeledve az idő és a pálya egyre szárazabb lett, így az élen állók már jó körülmények között mehettek.

Ők délután négy óra után indultak el, és a két fő esélyes, Cadel Evans és Andy Schleck is nagy lendülettel kezdte a szakaszt. Az első időszakban az ausztrál több mint 10 másodpercet ledolgozott a hátrányából, noha az itt található kisebb emelkedők papíron inkább a luxemburginak kedveztek. A különbség pedig tovább csökkent közöttük, fél perc alá ment, azaz úgy tűnt, másodperceken múlhat a befutó. Eközben a címvédő Alberto Contador is nagyon jól haladt, hajszálra ugyanannyit ment az első ellenőrzőpontig, mint Evans. Az ő esélyei a végső győzelemre ugyanakkor már elszálltak, csak azért küzdhetett, hogy a hatodik helyről valamivel előrébb lépjen.

A második emelkedőn, nagyjából a szakasz közepén járt az ausztrál, amikor a részidők alapján át tudta venni a vezetést. A rádión mindketten megkapták erről az információt, és Evans megtáltosodott, Schleck pedig begörcsölt, és rövid időn belül eldőlt, hogy előbbi meg fogja fordítani az összetett állást. Az előnye előbb egy, majd másfél perc fölé nőtt. A szakasz végére ez állandósult, így az utolsó, hagyományosan pezsgőzéssel töltött szakasz előtt átvette a vezetést Cadel Evans, aki hazája első Tour-győztese lesz vasárnap, ha nem történik nagy csoda.

Az időfutamot Martin nyerte, de Evans csak 7 másodperccel maradt el tőle. A harmadik Contador lett, aki ezzel előrelépett az összetettben az ötödik helyre. Az összesített versenyben negyedik a sárga trikót sokáig birtokló Thomas Voeckler, a harmadik pedig Fränck Schleck, és ez vasárnap valószínűleg nem is változik.

Az már a szakasz előtt is biztos volt, hogy a hegyi pontverseny éllovasának járó pöttyös trikó a spanyol Samuel Sánchezé lesz, a legjobb fiatalnak kiosztott fehéret pedig nagy küzdelemben őrizte meg a francia Pierre Rolland a finn Taaramae előtt. Az egyetlen kérdés így, hogy Mark Canvedish meg tudja-e őrizni a párizsi befutónál a legjobb sprinternek járó zöld trikót.

Tour de France 2011
20. szakasz, Grenoble, 41 km (egyéni időfutam):
1. Tony Martin német, Highroad 55:33 perc
2. Cadel Evans ausztrál, BMC Racing Team 7 mp hátrány
3. Alberto Contador spanyol, Saxo Bank 1:06 perc hátrány
...17. Andy Schleck luxemburgi, Leopard-trek 2:38 perc hátrány
Tour de France 2011
Az összetett verseny állása
1. Evans ausztrál, BMC Racing Team 83:45:20 ó
2. A. Schleck luxemburgi, Leopard-trek 1:34 perc hátrány
3. Fränk Schleck luxemburgi, Leopard-Trek 2:30 perc hátrány