EURO 2012 sztárjai

Nincs harag - Robin van Persie

Hat nap múlva elrajtol a XIV. labdarúgó-Európa-bajnokság. A hathárom.hu arra vállalkozott, hogy tüzetesebben bemutasson néhány játékost, akire szerintünk érdemes lesz odafigyelni a kontinenstornán. Sorozatunk első részében a horvát Luka Modricról a másodikban a lengyel Robert Lewandowskiról írtunk, majd következett az angol Gary Cahill, a német válogatott irányítója, Mesut Özil, ezután pedig a BL-győztes Chelsea spanyol csatára, Fernando Torres. Most ismét egy gólvágó, az idei szezon Aranycipő-rangsorában harmadik, az Arsenal és az Oranje egyik kulcsfigurája, Robin van Persie pályafutását elevenítjük fel.

Van Persie az Arsenal gólzsákja - vajon meddig? - Fotó: AFP

Nem egy művészlélek, ám futballistaként, a legmagasabb szinten képes szórakoztatni a közönséget. Pedig a manuális tehetség is a vérében van, édesanyja festőként és ékszertervezőként, édesapja pedig szobrászként kereste kenyerét. Fiuk azonban inkább a labdával való kapcsolatát fejlesztette tökélyre, méghozzá lábbal. Ha pedig ehhez hideg fej is társul, gyártja a gólokat, úgy, mint annak idején a mama és a papa a műtárgyakat.

Név: Robin van Persie (holland)
Születési hely, idő: Rotterdam,   1983. 08. 06.
Posztja: csatár
Magasság/testsúly: 185 cm/74 kg
Klubja: Arsenal
Válogatottság/gól: 64/26
Piaci érték:  45 millió euró (transfermarkt.de)

Robin van Persie jó néhány világsztárhoz hasonlóan, ha nem is hányatott sorban, de nem mintacsaládban nőtt fel, néhány évvel azután, hogy 1983. augusztus 6-án világrajött, szülei elváltak, őt pedig a művésztelepen élő apja nevelte tovább. Rotterdam egyik munkásnegyedében, Kralingenben éltek, s mivel a kissrác semmi késztetést nem érzett arra, hogy ápolja a családi hagyományokat, elkezdett futballozni. Eleinte az utcán fitogtatta a már akkor is kivételes tudását, aminek köszönhetően az Excelsior Rotterdam utánpótlás-csapatához, majd a tehetségkutatók látókörébe került. Le is csapott rá a Feyenoord játékos-megfigyelője, és 13 évesen már a város sztárklubjának igazolt futballistája lett. A korosztályos együttesekben eltöltött évek után, alig 19 esztendősen a felnőtteknél is bemutatkozott, a nagycsapat akkori edzője, a jelenlegi holland szövetségi kapitány Bert van Marwijk korán bedobta a mélyvízbe. Nem süllyedt el, pedig olyan futballistákkal kellett tartania a tempót, mint Bonaventure Kalou, Jon Dahl Tomasson vagy a
Feyenoord-szurkolók kedvence, Pierre van Hooijdonk. Van Persie először csereként lopta be magát a rotterdami közönség szívébe, s mivel lendületes elfutásaival, cseleivel, remek ballábával új színt vitt a Feyenoord amúgy sem szürke játékába, egyre többször helyet kapott a kezdőcsapatban. Mivel az együttes akkor az UEFA-kupában is érdekelt volt, az ifjú titán a nemzetközi porondon is megmutathatta magát. Olyannyira, hogy első szezonjában elnyerte a kontinens második legrangosabb trófeáját, miután csapata saját pályáján a De Kuip Stadionban legyőzte a Borussia Dortmundot. A bajnokságban csak a bronzérem jött össze, van Persie azonban kiérdemelte a szezon legjobb fiatal játékosa címet.

A gyorsan jött siker - amire Johan Cruyff rátett még egy lapáttal azzal, hogy talentumnak titulálta - kissé megzavarhatta Robint, a futballtudása természetesen nem kopott, inkább magatartásbeli problémák jelentkeztek nála. Nagy balhéi nem voltak, de olykor kritizálta edzőjét, azt pedig nagyon nem tudta elviselni, ha az a kispadra ültette. 2002 nyarán a Real Madrid elleni Szuperkupa-döntőt is azért kellett kihagynia, mert előtte megorrolt Marwijkra, amikor az a Fenerbahce elleni BL-selejtező előtt a cserék közé jelölte. Kettejük viszonya soha nem volt ideális, ezért van Persie egyre inkább elvágyódott szülővárosából. 2003 őszén amolyan nevelő szándékkal éppen a Feyenoord fakóban villogott az Ajax ellen, amikor a meccs után néhány amszterdami fanatikus berohant a pályára, és nekiesett a rotterdamiaknak. Van Persinek néhány társával ellentétben szerencséje volt, amikor ugyanis utolérték, elé ugrott az ellenfél edzője, és megvédte őt a támadóktól. Az illetőt egyébként Marco van Bastennek hívták.

Az eset még inkább megviselte Robint, aki akkor még nem tudhatta, hogy a kínos incidens további pályafutásának meghatározó állomása lesz. A meccset ugyanis végignézte Steve Rowley, az Arsenal játékos-megfigyelője is, aki rögvest beajánlotta őt Arsene Wengernek. Az első megkeresés 2004 elején érkezett az angoloktól, a Feyenoord vezetői azonban akkor még hallani sem akartak arról, hogy eladják a csatárt. A szezon végén azonban kénytelenek voltak rábólintani az üzletre, még úgy is, hogy a képességeihez mérten szinte bagóért, alig hárommillió fontért kellett megválniuk tőle.

Van Persie sikertörténete tehát 2004 nyarától Londonban folytatódott, s bár a beilleszkedése nem ment zökkenőmentesen, mindenki tudta, vagy legalább is sejtette az Ágyúsoknál, hogy nagy durranás a holland támadó leigazolása. Sokan a honfitárs, az Arsenal-ikon Dennis Bergkamp, majd a francia világbajnok Thierry Henry utódját látták benne, és igazuk lett. Ma már tudjuk, hogy bár a válogatottal szerzett címek tekintetében van Persie még nem érte utól elődeit, arsenalos pályafutása azonban vetekszik azokéval.

A szálak összefutnak - harag nélkül az aranyért
Robin van Persie 2005. június 4-én, már Arsenal-játékosként, de a Feyenoord pályáján debütált Románia ellen a holland válogatottban, amelynek akkor Marco van Basten volt a szövetségi kapitánya. Azóta 64-szer ölthette magára az Oranje szerelését, amiben 26-szor volt eredményes, két évvel ezelőtt vb-ezüstöt nyert. A narancsmezeseknél 2008 óta attól a Bert van Marwijktől kapja az utasításokat, akivel annak idején Rotterdamban nem igazán volt felhőtlen a viszonya. A szálak tehát összefutnak, ám aki netán arra gondol, hogy ebből bármelyik félnek hátránya származna, az téved. Nincs harag. Marwijknak ugyanúgy érdeke a siker, mint van Persie-nek. No meg persze az sem mindegy, hogy Hollandia 24 esztendeje nyert Eb-aranyat, az elsőt, és eddig az utolsót. Abban a csapatban Marwijk elődje, Marco van Basten volt a sztár. Most van Persie lehet az...

Pedig nem sok hiányzott ahhoz, hogy megtörjön a karrierje. Alig egy évet töltött Londonban, FA-kupa győztesnek mondhatta már magát, amikor nemi erőszak gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték. A szálak Rotterdamba vezettek, ott jött össze egy nigériai származású volt szépségkirálynővel, aki az együtt töltött éjszaka után úgy gondolta, lehet némi keresnivalója...Van Persie elismerte a légyottot, akár büszke is lehetett volna rá, hogy nem csak a ballábáért imádják(...), az erőszakot azonban tagadta. A bíróság végül neki adott igazat, a két hét kóter azonban lelkileg megviselte. Wenger hitt neki (mást nem nagyon tehetett), továbbra is számított rá a csapatban, ő pedig szezonról-szezonra jobb és jobb teljesítménnyel hálálta meg a bizalmat. Egyvalami hátráltatta a még magasabb szint elérésében, ez pedig a rendszeresen visszatérő sérülések.

Ritka pechsorozatot mondhat magáénak. A 2005-06-os szezonban még úgy ahogy megúszta, bár csak 21 meccsen volt kezdő, de így is 11 gólt szerzett. A következő idény első felét 13 találattal zárta, januárban azonban a lábát törte, ezzel véget is ért számára a bajnokság, ám így is házi gólkirály lett. 2007 lehetett volna a nagy kiugrás éve, hiszen Henry ekkor szerződött Barcelonába, ám van Persiet továbbra is kisebb-nagyobb sérülések gátolták a folyamatos játékban. Egy évvel később végre egészségesen ünnepelhetett, igaz, címet nem nyert az Arsenallal, de a FA Kupában és a BL-ben is az elődöntőig jutott. 2010-ben az Ágyúsok közel álltak hozzá, hogy a Premier League élén végezzenek, máig kérdéses, hogy ez a tavasszal az olaszok elleni válogatott meccsen bokasérülést szenvedett van Persie hiánya, vagy valami más miatt nem jött össze. A tavalyi szezont sem tudta végigfutballozni, a dél-afrikai világbajnokság után több, mint két hónapot kellett kihagynia, mindössze hatszor játszott, a tavaszt azonban nagyon megnyomta, tizenkilenc meccsen, tizennyolcszor volt eredményes.

Európai Aranycipő
2011-2012-es szezon
1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona) 50 gól, 100 pont (2-szeres szorzó)
2. Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid) 46 gól, 92 pont (2-szeres szorzó)
3. ROBIN VAN PERSIE (holland, Arsenal) 30 gól, 60 pont (2-szeres szorzó)
4. Klaas-Jan Huntelaar (holland, Schalke) 29 gól, 58 pont (2-szeres szorzó)
5. Zlatan Ibrahimovic (svéd, AC Milan) 28 gól, 56 pont (2-szeres szorzó)
6. Wayne Rooney (angol, Manchester United) 27 gól, 54 pont (2-szeres szorzó)
7. Mario Gomez (német, Bayern München) 26 gól, 52 pont (2-szeres szorzó)
8. Burak Yilmaz (török, Trabzonspor) 32 gól, 48 pont (1,5-szeres szorzó)

Van Persie a legutóbbi szezonban ért a csúcsra - már ami a Londonban eltöltött eddigi nyolc évének gólmennyiségét illeti. Az Arsenal BL-indulást érő harmadik helyezéséért járó érem mellé odatehet még egy bronzot, ami ugyan cipő alakú, de az értéke - főként számára - felér a csapattal elért címmel. Harminc góllal a Premier League legeredményesebb futballistája lett, ez pedig Európában az utolérhetetlennek tűnő Messi-Ronaldo kettős mögötti helyet jelenti. Van Persie 2004 óta kétszer hosszabbított szerződést az Arsenallal, a jelenleg is érvényes kontraktusból egy év van hátra. Ilyenkor persze röpködnek a nevek, melyik lesz az a klub, amelyik ki akarja, egészen pontosan ki tudja vásárolni a hollandot. A teljesség igénye nélkül, a lehetséges vevők között elhangzott a Juventus, a Manchester United, az Anzsi Mahacskala, de még a Real Madrid és a Barcelona neve is, a legújabb - és talán a legkomolyabb - jelentkező pedig nem más, mint az angol bajnok Manchester City. A holland piaci értéke a transfermakt.de szerint 45 millió euró, az eladása pedig azért meggondolandó (akár ennek a feléért is), mert jövőre ingyen igazolható. Ha belegondolunk, hogy 2004-ben 3 millió fontot fizetett érte az Arsenal, nem volt rossz befektetés. Arsene Wengernek mégsem lehetnek majd nyugodt éjszakái, hiszen van Persie-re éppen a legjobb szezonja után érkezett az ajánlat.

A holland sztárt szűk egy héttel az Európa-bajnokság előtt természetesen nem a piszkos anyagiak foglalkoztatják. Nem beszélve arról, hogy mivel korábban átélt már több Feyenoord-Ajax villongást, a legkevésbé hiányzik neki, hogy ezután a londoniak méregessék szúrós szemmel azért, mert Manchesterbe igazol. Ráadásul még a Unitednek is magyarázkodnia kellene...

Az EURO 2012 további sztárjai:

1. Luka Modric egy zsíros klubszerződésért sokáig repíti majd a horvátokat

2. Lewandowski, a csörtető lengyel huszár

3. Az ember, aki Messit rémálmaiban kísérti

4. Jobb Messinél, Ronaldo hálás neki - Özil, a gólpasszkirály

5. A spanyolok megmutatják Torresnek, hogy merre van az ellenfél kapuja

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!