Atlétika

Tyson Gay idén csak a 100-ra koncentrál

A 100 és 200 méteres férfi síkfutás 2007-es világbajnoka, Tyson Gay mindössze 10 százalék esélyt ad annak, hogy a hosszabbik távon megméreti magát a június végi amerikai bajnokságon, ami egyben válogató a tegui világbajnokságra is.

Tyson Gay idén csak a 100 méteres távra koncentrál

Gay múlt szombaton Clermontban 9.79 másodperces idővel nyerte a 100 métert, ami a világ idei legjobbjának számít. A 28 éves amerikai az egyetlen, aki 2008 óta megtörte Usain Bolt hegemóniáját, tavaly augusztusban a stockholmi Gyémánt Liga-versenyen legyőzte 100-on. Mindezek közrejátszhatnak abban, hogy Gay idén csak a 100-as távra koncentrál, a sprinter maga a fizikai megterheléssel magyarázta döntését.

"Körülbelül 90 százalék az esélye, hogy nem leszek ott 200-on. Hogy őszinte legyek, nem készültem rá. A csípőm sem bírja, nagyon nehéz most megmondani, mikor fogok futni 200-on. A sérüléseim nem akadályozták a 100-as készülésemet, de a 200 teljesen más erőnlétet igényel."

Az atléta azt is elmondta, hogy még a május 15-i, manchesteri utcai futóverseny előtt kezdődtek a problémák jobb lábában, majd a fájdalom súlyosbodott, sarkától egészen a térdéig. "A testem jobb oldala az egész szezonban hátráltatott. Ez nagyon kiábrándító. Csodálatos lenne, ha a következő hetekben valami változás történne." Manchesterben egyébként Gay megnyerte a speciális, kanyar nélküli 200 méteres futamot.

Gay a 200 méter idei hanyagolása ellenére a jövő évi londoni olimpián mindkét távon szeretne indulni. A sprinter a szombati Gyémánt Liga-viadalon összeméri erejét a világranglista második helyezettjével, a jamaicai Steve Mullingsszal.