Debreceni úszó Eb

Kis Gergő lett a 800 méteres gyorsúszás királya

  • VNA

Két ezüstérem után aranyérmet szerzett a debreceni úszó Eb-n Kis Gergő, aki a 800 méteres gyorsúszás legjobbja lett.

A Debrecenben zajló nagymedencés úszó Európa-bajnokság ötödik napjának első döntője a férfi 800 méteres gyorsúszás volt, ahol a négy évvel ezelőtti Eb-győztes Kis Gergő a kettes pályán csobbant vízbe. A világbajnoki bronzérmes ajkai úszó ezúttal a mellette úszó, itt Debrecenben 1500-on győztes olasz Gregorio Peltrinierire figyelt elsősorban. Az olasz rivális farvizén Kis jó háromszáz méteren keresztül úszott, majd úgy döntött, hogy átveszi az irányítást. Féltávnál a két favorit és a négyesen úszó ukrán Frolov haladt az élen, közöttük alig pár tizedmásodperces különbség alakult csak ki.

Kis Gergő örül a győzelmének a férfi 800 méteres gyorsúszás döntője után a debreceni Európa-bajnokságon 2012-ben.

Ötszáz méternél Farkas András tanítványa szívósan tapadt a 17 éves olaszra, kettőjük között az élen csupán egyetlen tizedmásodperc volt a különbség. Hatszáz után viszont Kis Gergő iramot váltott és elindította a hajráját, amelyet többszöri iramváltás előzött meg, amivel kizökkentette a ritmusból Paltrinierit. Száz méterrel a vége előtt Gergő már több mint egy másodperccel vezetett, ekkor pedig már biztossá vált a végső sikere. Kis a 800 méteres gyorsúszás megnyerésével a magyar csapat hetedik debreceni aranyérmét szerezte meg, ő pedig két ezüstérem után végre győzni tudott Debrecenben.

"1500-on rossz taktikát választottam. Nyolcszázon az volt az elképzelés, hogy ha törik, ha szakad, nem engedem el az olaszt. Négyszáznál ugyan tudtam volna váltani, de akkor még nem akartam gyorsítani, csak hatszáznál indultam meg. A 7:49-es idő egészen jó, hiszen ez a harmadik legjobb időm ezen a távon. Jó lenne holnap a 4x200-as gyorsváltóban is hasonlóan jól úszni" - mondta Kis Gergő a szenzációs győzelem után.

férfi 800 méteres gyorsúszás - döntő
1. Kis Gergő (magyar) 7:49.46
2. Gregorio Paltrinieri (olasz) 7:52.23
3. Szerhij Frolov (ukrán) 7:52.81
4. Sebastien Rouault (francia) 7:53.78
5. Gabrielle Detti (olasz) 7:56.16
6. Jevgenyij Kulikov (orosz) 7:59.90
7. Maxim Semberev (ukrán) 8:00.96
8. David Brandl (osztrák) 8:03.28