Szuperkupa

A Videoton idény eleji formában verte a Kecskemétet a kupáért

A Kecskemét emberelőnyben fölénybe került ugyan, de Alves villanása döntött

Sok pontatlanságot hozó, kissé lassú iramú mérkőzés volt az idei labdarúgó Szuperkupa döntője. A mérkőzés nagyjából kétharmadában a Videoton volt fölényben, majd emberhátrányba került a bajnoki címvédő. Ezután a Kecskemét irányított, a hajrá kezdetén mégis az előző szezon gólkirálya, André Alves villanása hozott gólt, és ez is döntötte el a találkozót.

Mindkét csapat pontatlanul kezdte a mérkőzést, sok volt az eladott, oldavonalon kívülre pattant labda. Az első percekben Elek Ákos vérző szája okozott csak izgalmat, a válogatott középpályást Litsingi könyökölte arcon, Fábián Mihály játékvezető azonban semmit nem ítélt.

A szűrő kiválásának idején jött a Kecskemét első és az első játékrészban szinte egyetlen lehetősége, amikor Foxi passza után Tököli léphetett volna ki, de Tujvel jó ütemben mozdult ki a kapujából, és összeszedte a játékszert. Válaszul Alves veszélyeztetett először a Videoton részéről, távoli próbálkozását Németh ütötte ki.

Sokáig megint nem történt semmi, a Vidi fölénybe került, és a széleken próbálkozott, de a beadások fájóan gyengék vagy pontatlanok lettek. A játék töredezését Alves törte meg a 25. percben, amikor Mitrovics indításából megindult, fejjel maga elé tette a labdát, de csak az oldalhálóba tudott lőni.

Sándor György és Vladan Cukic küzdenek a Videoton és a Kecskemét közötti Szuperkupa-mérkőzésen 2011 júliusában

Tomiszlav Szivics, a KTE trénere korán cserélni kényszerült, mivel Lipták talpalása után Tököli Attila megfeszülő jobb lába meghúzódott. Később kiderült, hogy a csatárt inkább csak óvatosságból vitte le mestere, gondolva a jövő heti Európa Liga-mérkőzésre. Bori érkezett a támadó helyére, és épp az ő beadásából fejelhetett volna Dosso, de a másik szélső fején elcsúszott a labda a 34. percben.

Kicsivel később Brachi tekert a Kecskemét kapujára szabadrúgásból, Németh szépen tenyerelte a léc fölé a labdát. Következett a meccs addigi legnagyobb helyzete, ami azonban gól helyett egy komikus mozdulattal végződött. Elek Ákos jól lépett ki középen, a kifutó hazai kapus mellett is elhúzta már a labdát, majd lövés közben összeakadtak a lábai, és hasraesett. Végül a másik oldalon Ebala kemény, lapos szabadrúgása zárta le az első játékrészt, amit Tujvel hárított.

A második félidőt Alves újabb elfutása és újabb oldalhálója nyitotta, ami jó kilátásokkal kecsegtetett a folytatásra, de ezt nem igazán kaptuk meg. Továbbra is pontatlanság jellemezte a találkozót, így többnyire a középpályán elhaltak a támadások.

Aztán a 64. percben Foxi szerezhette volna a meg a vezetést a kupagyőztesnek, szépen küzdötte ki magának a lövőhelyzetet a vendégvédők között, de végül Horváth Gábor bele tudott vetődni a próbálkozásába, a felpördülő labdát pedig Tujvel lábbal védte. Egy perccel később emberelőnybe került a Kecskemét, miután Lipták és Horváth közös erővel megállították Dossót, és Fábián Mihály sárga lapot mutatott fel. Az mindegy lett volna, hogy kinek, hiszen mindkettőjüknek volt már lapja, mégis meglepő volt, hogy Liptákot küldte le a játékvezető, aki kevésbé - vagy talán egyáltalán nem - tűnt szabálytalannak.

A KTE ezután játékban is fölénybe került, sokkal több helyzetet alakítottak ki Tomiszlav Szivics tanítványai. Elsőként Bori szabadrúgásból találta el a felső lécet, majd az ő 18 méterről próbálkozott akcióból, Tujvel védett, a kipattanónak Horváth látványosan mellé rúgott, Foxi azonban nem tudott élni ezzel a lehetőséggel.

A következő percekben újra leült kicsit a mérkőzés, de a hazai fölény megmaradt, és övék volt az újabb lehetőség, Sztokics lövését kellett védenie a Videoton hálóőrének. Aztán meglepetésre a 83. percben André Alves messze a kaputól kapott labdát, lefordult Balogh Béláról, átvezette a játékszert a bizonytalankodó Bertus lábai között, és jobb alsóba lőtt. (0-1)

Ezután már hiába próbálkoztak a hazaiak, és hiába cserélt Tomiszlav Szivics, nem igazán volt lehetőségük az egyenlítésre, a bajnoki címvédő Videoton nyerte a Szuperkupát.

Magyar Szuperkupa:

Kecskeméti TE-Videoton FC 0-1 (0-0)
Széktói Stadion, 4500 néző, v.: Fábián
gólszerző: Alves (83.) 
sárga lap: Cukic (17.), Ebala (33.), Balogh (58.), illetve Lipták (24., 66.), Horváth (48.), Mitrovic (55.), Tujvel (90.)
piros lap: Lipták (66.)

Kecskemét: Németh - Alempijevic, Radanovic, Balogh, Mohl (Bertus, 69.) - Ebala, Cukic (Gyurcsó, 87.) - Litsingi, Foxi, Dosso (Stokic, 81.) - Tököli (Bori, 31.)

Videoton: Tujvel - Brachi, Lipták, Horváth, Sanchez - Elek, Sándor (Polonkai, a szünetben), Mitrovic, Walter (Vasiljevic, 72.) - Nagy (Gosztonyi, 78.), Alves (Nikolic, 90.)

Magyar Szuperkupa
Az eddigi döntők és győztesek
1992 Újpest-Ferencváros 3-1
1993 Ferencváros - Kispest-Honvéd 2-1
1994 Ferencváros - Vác 2-1
1995 Ferencváros döntő nélkül
2002 Újpest-Zalaegerszegi TE 3-1
2003 MTK Hungária FC - Ferencváros 2-0
2004 Ferencváros döntő nélkül
2005 Debreceni VSC - Matáv-Sopron 2-4, 3-0
2006 Debreceni VSC-FC Fehérvár 1-0, 1-2
2007 Debreceni VSC-Budapest Honvéd 1-1, 3-0
2008 MTK Budapest-Debreceni VSC 0-0, 11-esekkel 3-2
2009 Debreceni VSC-TEVA - Budapest Honvéd 1-0
2010 Debreceni VSC-TEVA - Videoton FC 1-0
2011 Videoton-Kecskemét 1-0