Atlétika

Pénteken rajtol a Gyémánt Liga - előzetes

  • DA

Pénteken kezdetét veszi a 2011-es Gyémánt Liga-sorozat Katar fővárosában, Dohában. A nyitóversenyen közel egy tucat korábbi győztes áll rajthoz. Indul a tavalyi szezonban második diszkoszvető, Kővágó Zoltán is.

A 2011-es Gyémánt Liga-sorozat állomása:
Május 6. Doha (Katar)
Május 15. Sanghaj (Kína)
Május 26. Róma (Olaszország)
Június 4. Eugene (Egyesült Államok)
Június 9. Oslo (Norvégia)
Június 11. New York (Egyesült Államok)
Június 30. Lausanne (Svájc)
Július 8. Párizs (Franciaország)
Július 10. Birmingham (Nagy-Britannia)
Július 22. Monaco
Július 29. Stockholm (Svédország)
Augusztus 5-6. London (Nagy-Britannia)
Szeptember 8. Zürich (Svájc)
Szeptember 16. Brüsszel (Belgium)

A Gyémánt Liga második idényének összdíjazása 8 millió dollár. A versenynaptárban 14 viadal, a programban 32 szám szerepel, ebből minden helyszínen 16-ot rendeznek meg, kivétel London, ahol a kétnapos küzdelem alatt mind a 32 számra sor kerül.

Állomásonként 480 ezer dollár az összdíjazás, a győztesek 10 ezer dollár jutalmat kapnak. Az első helyezett három, a második kettő, a harmadik egy pontot kap, a sorozat fináléjában (szeptember 8. Zürich és szeptember 16. Brüsszel) pedig duplázódnak a pontok. A versenyszámonkénti összetett győztes 40 ezer dollárral gazdagodik. Idén megválasztják a sorozat legjobbját is a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) tagjainak szavazata alapján.

A Gyémánt Liga egyetlen biztos magyar résztvevője az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán, a Honvéd diszkoszvetője 2010-ben győzött a sanghaji versenyen (69,69 méterrel, ami tavalyi legjobbja volt), további három állomáson másodikként végzett.

A dohai program:
Férfiak:
200 méteres, 800 méteres, 1500 méteres és 3000 méteres síkfutás, 400 méteres gátfutás, magasugrás, rúdugrás, hármasugrás, súlylökés, diszkoszvetés, gerelyhajítás.
Nők:
200 m, 400 m, 1500 m, 3000 m síkfutás, 100 méteres gátfutás, távolugrás.
Dohában illusztris társaság gyűlik össze, közel egy tucat korábbi győztes adta le nevezését. Súlylökésben például a sportág jelenlegi három legnagyobb ásza is indul: a háromszoros fedett pályás és egyszeres szabadtéri világbajnok, olimpiai bronzérmes amerikai Christian Cantwell, honfitársa, a 2007-es világbajnok Reese Hoffa, és az olimpiai bajnok lengyel Tomasz Majeweski csapnak össze.

Diszkovetésben a pekingi ezüstérmes, 2010-es Eb-első, 2009-es vb-második lengyel Piotr Malachowski az ötkarikás címvédő észt Gerd Kanter, és a magyar Kővágó Zoltán, a 2004-es athéni olimpia ezüstérmese versengenek az elsőségért, gerelyhajításban a norvég Andreas Thorkildsen, kétszeres olimpiai, egyszeres világbajnok régi riválisával, a finn Tero Pitkämäkival és a feltörekvő cseh tehetséggel Petr Frydrych-el néz farkasszemet.

A nőknél a távolugrás regnáló világbajnoka, az amerikai Brittney Reese és az olimpiai bajnok brazil Maurren Higa Maggi összecsapása ígérkezik igazi csemegének.

A 200-as és 400-as nagymenő, az amerikai Allyson Felix, a férfiaknál a fedett pályás hármasugró világbajnok francia Teddy Tamgho, és honfitársa, a rúdugró Európa-bajnok Renaud Lavillenie szintén ott lesz Dohában. Sérülés miatt viszont kénytelen volt lemondani szereplését a 800 méteres férfi síkfutás két csillaga: a világcsúcstartó kenyai David Rudisha és a fedett pályás világbajnok, a szudáni Abubaker Kaki.

A dohai verseny felvezetéseként szerda este koktélpartit tartottak a szervezők a média képviselőinek, ahol a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szenegáli elnöke, Lamine Diack, és Abdullah Ahmad Al-Zaini, a katari szövetség, egyben a szervezőbizottság elnöke mondott köszöntőt. Sportolói részről Allyson Felix, Teddy Tamgho, Renaud Lavillenie és Andreas Thorkildsen nyilatkozott a sajtónak.

Andreas Thorkildsen, Allyson Felix és Teddy Tamgho (balról) a dohai sajtótájékoztatón

"Nagyon szeretek ide jönni. Az emberek barátságosak, tetszik ez a kultúra. Hasonlít az otthonomra, Kaliforniára. Doha tökéletes helyszín a szezonnyitóra - mondta Felix, aki már hét alkalommal nyert a Katari Sport Club Stadionban 100, 200 és 400 méteren.

Lavillenie, aki tavaly négy Gyémánt Liga-versenyt is megnyert, és összetettben is első lett, valamint remek fedett pályás szezont tudhat maga mögött, optimistán fogalmazott az esélyeket illetően. "Az idei fő cél természetesen a világbajnokság, de emellett a Gyémánt Ligát is szeretném megnyerni."

A még mindig csak 21 éves hármasugró, Teddy Tamgho tavaly a dohai arénában nyerte fedett pályás vb-címét, most is aranyra tör. A francia atléta abban is biztos, hogy ha nem is idén, de megdönti a brit Jonathan Edwards közel 16 éves világcsúcsát (18.29 m): " A rekord nem kérdés számomra, tudom, hogy egyszer megdöntöm. De most nem ez az elsődleges. Most a 18 méteres határ elérésén dolgozunk az edzőmmel. Először is a saját versenyem szeretném megnyerni, utána foglalkozom a többivel." Tamgho egyéni legjobbja 17.98 m.

A kétszeres olimpiai bajnok gerelyhajító, Andreas Thorkildsen szerint egyelőre lehetetlen megjósolni az esélyeket: "Az első verseny előtt nehéz megmondani, hogy mi várható a szezonban. Remélem, hogy én is részese leszek a nagy dolgoknak. Jó lenne már itt Dohában 90 méter feletti eredményt elérni."

Thorkildsennek új kihívói is vannak, többek között a 22 éves cseh tehetség, Petr Frydrych is a trónjára tör. "Mindig izgalmas, amikor új tehetségek tűnnek fel, sosem lehet tudni róluk, mire képesek. Ez az év különleges ebből a szempontból, most fog kiderülni, meg tudják-e szilárdítani helyüket a felnőtt mezőnyben."

Andreas Thorkildsen egyéni legjobbja 91.59 méter, ami messze elmarad a háromszoros olimpiai bajnok cseh Jan Zelezny 1996-ban dobott 98.48 méteres világcsúcsától.