Divízió I-es jégkorong-vb

Nem sikerült kiharcolnunk a feljutást - Magyarország-Olaszország 3-4

Mindössze egy góllal volt jobb Olaszország a magyar válogatottnál a divízió I-es jégkorong-világbajnokság szombati mérkőzésén, csak a hosszabbításban szerzett góllal tudtak győzni 4-3-ra. Ez pedig azt jelenti, hogy nem jutottunk fel az A-csoportos világbajnokságra. A találkozó nagy részében a vendégek vezettek, de Ted Sator csapata hatalmas tartásról tanúbizonyságot téve visszahozta döntetlenre az összecsapást. A hosszabbításban azonban az olaszok eszméltek gyorsabban és kiharcolták a feljutást.  

Nem sikerült a feljutás - Fotó: MTI
A Papp László Sportaréna csordultig megtelt, a magyar drukkerek félelmetes milliőt teremtettek a feljutás reményében. Szüksége is volt a segítségre válogatottunknak, hiszen Olaszország a divízió I-es világbajnokság végső győzelmének első számú esélyese.

Első harmad:

Az olaszok kezdték jobban a mérkőzést, az első percekben a mi harmadunkban zajlott a játék, és sajnos nem kellett sokat várni az első vendéggólra (0-1). Egy bal oldalról meglőtt korong kijött Hetényiről, majd a kipattanót Sousa ütötte a hálónkba. A beszedett gól után kicsit felpörgettük a játékot, de ziccert még nem sikerült kialakítanunk. A harmad közepénél mindkét csapat emberhátrányba került, és a négy a négy elleni játékból ismét gólt kaptunk (0-2). Julio Scandella volt a gólszerző. Ted Sator időt kért, emellett pedig kapuscserét hajtott végre, Hetényi helyére Szuper Levente érkezett. A drasztikus lépés mögött a mérkőzés súlya lehet, nagy a tét, egészen pontosan a feljutás.

"Szerintem az emberelőnyös és -hátrányos szituációk lesznek a kulcsmomentumok. Képesek vagyunk az egyenlítésre. Mindkét gól peches volt" - nyilatkozta a lecserélt Hetényi Zoltán a szünetben a Sport TV-nek. Pittis kétperces kiállítása után néhány másodpercig kettős emberelőnybe kerültünk, amit gyorsan sikerült is kihasználnunk. Ladányi Balázs a bal oldalról ragasztott gyönyörű gólt a mérkőzés 12. percében Belissimo kapujába (1-2). A gól után Vas Mártont kiállították, így a kiküldött olasz visszatérése után már mi voltunk hátrányban. A szurkolók közben folyamatosan bíztatják a mieinket, a "Hajrá Magyarország" percenként felcsendül.A harmad hajrájában Vas Márton kiütötte a korongot a palánk felett, amiért másodszor állították ki az összecsapáson. Az emberhárányt pedig nem tudtuk kihúzni kapott gól nélkül, tíz másodperccel a vége előtt Scandella eszmélt a leggyorsabban egy kapu előtti kavarodás után, így ismét kétgólos volt az olaszok előnye (1-3).

Kicsit megilletődötten kezdtünk, amire még jött az olasz vezetgól, majd a második találatuk. A kettős emberelőnyünknél azonban gyorsan szépítettünk, de az utolsó másodpercekben ismét betaláltak a vendégek.

Magyar szurkolók a lelátón a jégkorong divízió I-es világbajnokság utolsó mérkőzésén, az élvonalba jutásért játszott Magyarország-Olaszország találkozón, a Papp László Budapest Sportarénában.
Második harmad:

Nem indult jól számunkra a második játékrész, a 22. percben a nemrég felépülő Bartalis Istvánt kiállították a játékvezetők, így újra emberhátrányban játszottunk. Az amerikai birók nem igazán kedveznek a magyar válogatottnak. Ettől függetlenül kapott gól nélkül kihúztuk a hátrányt, Bartalis visszatért a jégre.

"Kevesebbet lőttünk, mint az olaszok. Nagy dolgokat kell véghez vinniük, hihetetlen nagy rajtuk a nyomás. Nincs jelentőssége, hogy ki az első számú kapus, mivel ez egy csapat" - Bálizs Bence is nyilatkozott a második szünetben a Sport TV-nek. Folyamatosan cserél mindkét csapat, érződött, hogy hajtós volt az első játékrész. Néhány perces "csöndet" követően újra elindult a hangos bíztatás, amire szükségünk is volt. És milyen jókor jött! Megszereztük második gólunkat, Vass János lövését követően Sikorcin került helyzetbe a 30. percben, és a kapuhoz közel nem hibázott (2-3). Ekkor jött csak meg a közönség hangja! A gólt követően ismét kiállítottak egy magyar játékost. Szerencsére az olaszokon is meglátszott a feszültség, a két gólt szerző Scandella is kétperces büntetést kapott. A fórt azonban nem tudtok gólra váltani.

Sikorcin pazar lövéseket mutatott be, a második harmad hajrája a magyar válogatotté volt, az olaszok megköszönhették, hogy nem egyenlítettünk ki. Azonban tettek róla, hogy Szupernek is legyen dolga, majdnem gólt szereztek a szünet előtti utolsó másodpercekben, de ezúttal nem tudtak túljárni a magyar kapus eszén.

A második játékrészben a legfontosabb az volt, hogy nem kaptunk gólt, ellenben sikerült szereznünk egyet. Az utolsó öt percben mutatott játékunk reményt keltő volt az harmadik 20 percre nézve.

Harmadik harmad:

Másfél perc után jó esélyt kaptunk a játékvezetőktől, akik kiállítottak egy olasz jégkorongost. Az előnyünk felénél ütésváltás volt a jégen, de egyik félnek sem járt érte büntetés. Az előny közben letelt, kiegészültek az olaszok. Ez sem zavarta a csapatot, Sofron iramodott meg a jobb oldalon, de lövése nem volt túl erős, viszont a másik oldalon érkezett Vas Márton, és kiegyenlített a 45. percben (3-3).

Az olaszok időt kértek, ami feljavította a játékukat. Szerencsére nem tartott sokáig a jó formájuk, hamar visszavettük az irányítást. Palkovics hatalmas passzt tálalt Vas János elé, de Bellissimo az utolsó pillanatban bele tudott piszkálni. Inkább a mi gólunk lógott a levegőben, mint az olaszoké.

A hajrára a vendégek újra erőt vettek magukon, volt néhány izgalmas pillanatunk, de nem tudtak gólt lőni, mégy úgy sem, hogy az utolsó percben emberelőnybe kerültek. Hosszabbítással folytatódott a párharc.

"Kétgólos hátrányt dolgoztunk le, hihetelen munka volt. De a gól nagyon gyorsan jött a hosszabbításban. Az utolsó harmadban biztos voltam benne, hogy mi jutunk tovább. Rettentően csalódottak vagyunk" - mondta Kovács Csaba a mérkőzés után a Sport TV riporterének. Hosszabbítás:

A ráadás első helyzete a kék mezben játszó vendégeké volt, Szuper Levente itt még nagyot védett, de a következő próbálkozás már gólt ért az olaszoknak. A játékvezetők néhány percig tétováztak a gól érvényességét illetően, de a videó megtekintése után megadták Armin Helfer találatát, így megnyerték a mérkőzést, és feljutottak az A-csoportos jégkorong-világbajnokságba.

Budapest, 2011. április 23. A magyar jégkorong-válogatott játékosai állnak a pályán, miután a csapat 3-4 arányban kikapott az olasz együttestől a jégkorong divízió I-es világbajnokság utolsó, élvonalba jutásért játszott mérkőzésén, a Papp László Budapest Sportarénában.
Ted Sator csapata emberfeletti tartásról tett tanúbizonyságot a mérkőzés folyamán, türelmesek és nyugodtak tudtunk maradni hátrányban, majd remek gólokat szerezve sikerült az egyenlítés. Egy hajszállal maradtunk le az A-csoportról, de ettől függetlenül végtelenül büszkék lehetünk Magyarország férfi jégkorong-válogatottjára. Gratulálunk!

Magyarország-Olaszország 3-4 (1-3, 2-3, 3-3) - hosszabbítás után

Gólszerzők: Ladányi (12.), Sikorcin (30.), Vas M. (45.) illetve Souza (4.), Scandella (11., 20.), Helfer (61.)