NB I

Nem bírt egymással a Vasas és a Kecskemét

Az angyalföldi csapat hazai pályán játszott 1-1-es döntetlent a kupagyőztes Kecskeméttel a Monicomp Liga 30. fordulójának pénteki, nyitó mérkőzésén. A játék képe alapján megérdemelt volt a pontosztozkodás, ennek ellenére a második félidőben mindkét csapat megszerezhette volna a győzelmet.

Valószínűleg a korai kezdés és a tétnélküliség miatt viszonylag kevesen látogattak ki az idei szezont záró találkozóra Angyalföldön (kb. ezer hazai drukker volt jelen a Kecskemét elleni mérkőzésen). A hazaiak a 8., a vendégek a 12. helyről várhatták az összecsapást.

Ennek ellenére pörgősen kezdődött a mérkőzés, a kupagyőztes Kecskemét az első percekben magához ragadta a kezdeményezést (Tomiszlav Szivics a mérkőzés előtt elmondta, hogy nem kezelik félvállról az utolsó fordulót), főleg a széleken próbáltak a hazai védők mögé kerülni, de a középen rendre jól védekező Vasas nem hagyta ziccerig játszani a támadásokat. Ellenben a másik kapunál az első helyzetet gólra váltotta Komjáti András csapata.

Vasas-Kecskemét - Fotó: www.vasassc.hu archív
A 9. percben szögletet végzett el a hazai csapat, a vendégek védelme pedig képtelen volt felszabadítani a büntetőterületen belül Mileusnic földre fejelt labdáját. Az adódó lehetőségre Ponczók Csaba csapott le a leggyorsabban, és közvetlen közelről kilőtte Antal kapujának jobbalsó sarkát (1-0). A találatnál azért jól látszódott a KTE-játékosok fáradtsága, a gólszerző három védő között tudta meglőni a játékszert.

A vendégeket csak rövid ideig fogta meg a kapott gól, azonban több akciójuknak a játékvezető asszisztense vetett véget les miatt (néhányszor tévesen). A Vasas a gólig sem sietett, utána azonban még kevésbé rohantak az előny tudatában (a találkozó színvonala középszerű volt), ami az egész játékrészre rányomta a bélyegét. A vendégek folytatták a presszionálást a hajráig, de a legnagyobb egyenlítési lehetőségre egészen a 39. percig kellett várni.

Bertus indult meg Végh Zoltán kapuja felé, és mivel a fiatal középpályásra egyetlen Vasas-védő sem lépett ki, 26 méterről rátűzte. A játékszer épp a kapus előtt pattant meg, de szerencséjére a lövés csak a kapufát találta el. Az első 45 percben gyakorlatilag ez a két gólszerzési lehetőség volt, a Vasas Ponczók szemfülességének (no meg a kecskemétiek fáradtságának) köszönhette a vezetést.

A második játékrészre egy teljesen más KTE jött ki, továbbra is többet birtokolták a játékszert, de a támadásokat rendre lövéssel fejezték be. Meg is lett az eredménye. Az 50. percben Bori ívelt a büntetőpont irányába egy labdát, középen pedig Dosso emelkedett a legmagasabbra, és 12 méterről gyönyörűen ívelt fejjel Végh kapujába (1-1).

Azonban nem álltak meg a vendégek, az egyenlítés után óriási elánnal próbálkoztak megszerezni a vezetőtalálatot, és érett a második Kecskemét-gól. Ennek okán azonban fellazult a védelmük, Kovács kétszer is tesztelte Antal kapus reflexeit. A további helyzetek azonban rendre Végh kapujánál alakultak ki. A veterán portás a 69. percben hatalmas bravúrral ért bele Foxi lövésébe, és a labda még így is a gólvonal felé pattogott, Présinger azonban az utolsó pillanatban megmentette csapatát a második góltól. A második játékrészben látottak össze sem voltak hasonlíthatóak az első félidővel. A mérkőzést egyébként Dzsudzsák Balázs és Juhász Roland is a helyszínen tekintette meg.

A lefújás előtt néhány perccel még egy kis kakaskodás is fűszerezte a találkozót, Ebala és Ponczók találkoztak a pálya közepén, a hazai játékos lerántotta a Kecskemét focistáját, amit Ebala fektében egy rúgással hálált meg. A játékvezető következetesen mindkét labdarúgót sárga lappal büntette.

A félidő utolsó harmadára és a lefújásig sem változott a mérkőzés képe, maradt a kecskeméti fölény és néhány Vasas-kontra, emellett pedig a pontosztozkodás. A Vasas hazai pályán 1-1-re végzett a Kecskemét ellen a 30. forduló mérkőzésén, így mindkét csapat maradt a forduló előtti helyén a tabellán (a Vasas a 8., a KTE a 12. pozícióból várta az utolsó kört).

Monicomp Liga, 30. forduló:

Vasas-Kecskemét 1-1 (1-0)

Gólszerzők: Ponczók (9.) ill. Dosso (50.)