Rögbi-vb

Új-Zéland ült fel a rögbivilág trónjára

  • Pelbát Levente

Az Új-Zélandon 6 hétig tartó rögbi világbajnokságon, a döntő ütközetet a hazai csapat Franciaország ellenében vívta meg sikeresen, ám csak kínkeservesen 8-7-re tudtak győzni. Ez volt a világbajnoki finálék legkevesebb szerzett pontot hozó mérkőzése. A franciák elbukták harmadik világbajnoki döntőjüket, az új-zélandiak viszont megszerezték második vb-címüket.

A házigazda Új-Zéland válogatottja nyerte a rögbivilágbajnokságot, miután a vasárnapi aucklandi döntőben 8-7-re diadalmaskodott Franciaország legjobbjai felett.

A találkozó francia kirúgással és All Blacks támadással kezdődött. Mindjárt az elején egymásnak ugrottak az átlagban mázsa feletti tömeggel operáló sportolók. Keményen és magas intenzitással indult a hajsza az aranyéremért, azonban sok hibával és kevés ponttal zárult az első játékrész. Az első célt a feketemezesek Tony Woodcockja érte el egy bedobás következtében a 15. percben. A jutalomrúgást, mint a meccs során több rúgó lehetőséget is, Piri Weepu hagyta ki. A felek 5-0-s hazai vezetéssel vonulhattak a félidei pihenőre.

Bár a második félidő sem hozott cél, dropgól és büntető parádét, azért izgalmak mégis akadtak. A 46. percben a megszokott rúgó, Weepu helyett, Steven Donald küldte a büntetőt a kapu gigantikus póznái közé, amely 3 plusz pontot, továbbá 8-0-s előnyt jelentett Új-Zélandnak. Donaldnak ez volt az első pályára lépése a tornán. Az öröm nem tartott sokáig, hiszen a 48. percben a francia Francois Trinh-Duc lódult meg középen, aki Dimitri Yachvilinek passzolt. Neki sikerült áttörni a védelmen és egy hatalmas rést kihasználva végül Thierry Dursatoir tette le a labdát a célterületen, ráadásul az extra is jó volt. 8-7-re jöttek fel ekkor a gallok. A franciák vesztére az eredmény már nem változott a meccs végéig.

24 év után Új-Zéland újra világbajnok, ezúttal is hazai terepen. A mérkőzést rengeteg hiba tarkította, mindenkin érződött a győzni akarás, de az ezzel járó feszültség és izgulás is. Igazi háború volt, nem volt szép, de a bajnokot nem ez már érdekli. „Büszke új-zélandi vagyok, és nagyon boldog is” – mondta az üdvrivalgó tömeg közepette Graham Henry, vezetőedző.

A vendéglátók együttese először - és egészen eddig utoljára is - 1987-ben, a sportág első vb-jén győzött.