EURO 2012

Az Eb-selejtezők számokban

  • VNA

Kedden este véget értek a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtező mérkőzései, alábbi összeállításunkban statisztikai érdekességeket gyűjtöttünk egy kalap alá.

Kedden egy hosszú, másfél éves selejtező sorozat ért véget, amely után tíz válogatott már büszkén tekinthet a jövőbe, hiszen kivívta a lengyel-ukrán közös rendezésű tornán történő részvétel lehetőségét. Nyolc csapat még izgatottan várja a csütörtökön (13.00 Eurosport, élő) sorra kerülő sorsolást, ahol az oda-visszavágós pótselejtező párosításai alakulnak majd ki. Ezt megelőzően azonban már szemezgethetünk a most véget ért sorozatból, amely számos statisztikai érdekességgel szolgál:

Tíz válogatott már kijutott a 2012-es Eb-re- A már továbbjutott tíz válogatott között nincsen újonc együttes, valamennyi csapat játszott már kontinenstornán több alkalommal is. A rendező Ukrajna első tornáján szerepel majd, a társrendező Lengyelország is viszont csupán egyszer (2008) volt tagja a mezőnynek. A pótselejtezőben érdekelt országok közül Észtország, Montenegró, valamint Bosznia és Hercegovina története első Eb-részvételét harcolhatja ki a november közepén sorra kerülő rájátszásban.

- Érdekesség, hogy a kilenc selejtező csoportot egy („G”-csoport - Anglia) kivételtől eltekintve mind korábbi Eb-győztesek nyerték meg. Egyetlen korábbi Európa-bajnok van, amely ezt nem mondhatja el magáról, de a csehek pótselejtezőn még kivívhatják a részvétel lehetőségét.

- A selejtezők góllövőlistáját a hét meccsen is betaláló, összesen 12 gólig jutó holland Klaas-Jan Huntelaar nyerte meg. Érdekes módon a magyar csapat ellen egyszer sem talált be a Schalke csatára, hiába szerzett csapata két meccsen összesen kilenc gólt a mieink ellen. Európa-bajnoki selejtező sorozatban korábban ketten tudtak ennyi gólt termelni, az 1996-os torna előtt Davor Suker (12), valamint az észak-ír David Healy (2008 – 13 gól) lett hasonlóan jó termés után gólkirály. Huntelaar egyébként már összesen 13 gólnál jár az Eb-selejtezőket tekintve, amivel a vonatkozó holland örökrangsorban a legendás Johan Cruyff elé került.

- A német válogatott az 1982-es vb-selejtezők után története során második alkalommal tudott pontveszteség nélkül teljesíteni egy selejtezősorozatban és ezzel folytatta remek Eb-sorozatát, hiszen a háromszoros bajnok válogatott 1972 óta valamennyi Eb-re kijutott, így most sorozatban tizenegyedik alkalommal lehet ott a tornán. Őket a vonatkozó rangsorban a hollandok (1988 óta hetedszer jutnak ki) és a franciák (1992 óta hatodszor kvalifikálnak) követik.

- A selejtező során a legtöbb gólt (37) a - San Marino ellen 16 alkalommal eredményes - hollandok szerezték, akiket a németek (34) és a svédek (31) követnek a sorban. A spanyolok (26) is remekeltek, akik nyolc meccs alatt hoztak össze remek gólátlagot. érdekesség, hogy a gólrangsor további helyén két olyan válogatott (Örményország, Magyarország) következik, amely hiába szerzett tíz selejtező meccsén összesen 22-22 gólt, így is csak csoportja harmadik helyén végzett.

- Nem számít meglepetésnek, hogy a legkevesebb gólt ezúttal is az olasz válogatott kapta, amely csak idegenben kapott gólt Észtország és Szerbia ellen, Cesare Prandelli csapata pedig végül 20-2-es gólkülönbséggel nyerte meg csoportját. Utoljára 2004-ben a francia válogatott tudott ilyen kevés kapott góllal kijutni az Eb-re. A rangsorban az oroszok (4 kapott gól), a 2016-os Eb-rendező franciák (4), a görögök (5), az angolok (5), a dánok (6) és a spanyolok (6) követik őket. A rangsor másik oldala természetesen most is a szerzett gól nélkül maradó San Marinóé lett, a miniállam csapata tíz vereséggel, 0-53-as gólkülönbséggel zárta a kvalifikációt.

- A selejtezősorozat utolsó napjának három válogatott vágott neki pontveszteség nélkül, közülük a belgák ellen (3-1) győztes németek, valamint a skótokat hasonló arányban legyőző Eb-címvédő spanyolok is megőrizték makulátlan mérlegüket. Az eddigi kilenc meccsét megnyerő holland csapat viszont hiába vezetett még a második félidő közepén a svédek otthonában, végül egy percen belül kapott két gól miatt 3-2-es vereséget szenvedett. A spanyol csapat sorozatban két selejtező-sorozatot zárt pontveszteség nélkül, hiszen a 2010-es vb-kvalifikációban sem hullajtottak pontot Villáék.