London 2012

Bravúros ezüstöt nyert férfi kajaknégyesünk

A Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású férfi kajaknégyes ezüstérmes szerzett K-4 1000 méteren a londoni olimpia csütörtöki döntőjében.

 A Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel (b-j) összeállítású magyar kajaknégyes versenyez az 1000 méteres versenyszám döntőjében a 2012-es londoni nyári olimpián a Dorney falu melletti Eton Dorney evezőspályán 2012. augusztus 9-én. A magyar négyes a második helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Tamás

A hangulatra a szerdai naphoz hasonlóan csütörtökön sem lehetett panasz a brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban, a 30 ezres lelátó most is megtelt, s a nézők szikrázó napsütésben szurkolhattak kedvenceiknek. A tribünökön több piros-fehér-zöld zászló is feltűnt, és csakúgy, mint az első finálés napon, ezúttal is három egységnek szoríthattak a magyarok.

A Fábiánné Rozsnyói Katalin által felkészített hajó kedden egy előfutam-győzelemmel tette le a névjegyét, s ezzel megspórolva a középfutamot egyből a nyolcas döntőbe került. Storcz Botond szövetségi kapitány - aki korábban Kammererrel együtt nyerte mindhárom ötkarikás aranyát - szerdán azt mondta a hivatalosan a pontszerzést megcélzó egységről, hogy meglepetést okozhat.

A mezőny csak másodszorra rajtolt el, éppen a magyarok ugrottak ki. A második indításból érthetően óvatoskodva nem a legjobban jöttünk ki, de gyorsan zárkóztunk a mezőnyhöz. 250 méternél Ausztrália mögött a második helyen haladtunk, meglepetésre a németek hátul voltak. 500 méternél változatlan volt a sorrend, de a harmadik szlovákok is nagyon jól jöttek. A táv háromnegyedénél visszacsúsztunk a harmadik helyre, az ausztrálok verhetetlenek voltak, de jó hajrával második helyen értünk be, ezüstérmet szerzett Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel! Kammererék a magyar londoni küldöttség 12. érmét - a harmadik ezüstöt - szerezték. Kammerer Zoltán a 2000-es és 2004-es arany után harmadik ötkarikás érmét gyűjtötte be ebben a számban, társai újoncként állhatnak dobogóra.

A második helyezett Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású magyar kajaknégyes (b-j) az 1000 méteres versenyszám eredményhirdetésén a 2012-es londoni nyári olimpián a Dorney falu melletti Eton Dorney evezőspályán 2012. augusztus 9-én. MTI Fotó: Kollányi Péter

Harmadik a vb-bronzérmes Csehország lett, a nagy esélyes, világbajnok németek csak a negyedik helyen végeztek.

Eredmények:
férfi K-4 1000 m, olimpiai bajnok:
Ausztrália (Tate Smith, Dave Smith, Murray Stewart, Jacob
Clear) 2:55.085 perc
2. MAGYARORSZÁG (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel) 2:55.699
3. Csehország (Pavel Davidek, Lukas Trefil, Josef Dostal, Jan Sterba) 2:55.850
 
Később:
11:15: női K-1 500 m (Kozák Danuta)
11:42: női K-2 500 m (Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa)