Premier League

Rooney a szezon góljával döntötte el a manchesteri rangadót

  • DA

Vérbeli, élvezetes rangadót vívott egymással a városi rangadón a Manchester United és a Manchester City a Premier League 27. fordulójának szombati nyitómérkőzésén. Bátran, nem védekezésre berendezkedve futballozott a City az Old Traffordon, Nani némileg vártatlanul lőtt gólját még kiegyenlítették, de Rooney pazar ollózására már nem tudtak válaszolni. A vereséggel Roberto Mancini együttese feladhatja bajnoki álmait, a Vörös Ördögök előnye pedig már 7 pont a később pályára lépő Arsenal előtt.

Rooney talán a szezon gólját lőtte Hart hálójába

Premier League, 27. forduló:
Manchester United-Manchester City 2-1 (1-0)
Gólszerző: Nani (41.), Rooney (78.), illetve Silva (65.).
Sárga lap: Scholes (66.), Giggs (88.), illetve Kompany (19.), Milner (42.)

MANCHESTER UNITED: Van der Sar - O'Shea, Smalling, Vidics, Evra - Nani, Scholes (Carrick, 79.), Fletcher, Anderson (Berbatov, 67.), Giggs -  Rooney. Menedzser: Sir Alex Ferguson.
Cserepad: Lindegaard, Brown, Rafael, Carrick, Owen, Berbatov, Hernández.

MANCHESTER CITY: Hart - Richards, Kompany, Lescott, Zabaleta - Milner (Dzeko, 61.), Barry, Y. Touré, Kolarov (Wright-Philips, 52.), Silva - Tévez. Menedzser: Roberto Mancini.
Cserepad: Given, Dzeko, Boateng, Wright-Phillips, Jo, Vieira, K. Touré.

Némi meglepetésre felforgatta Sir Alex Ferguson a Manchester United kezdőcsapatát, a nagy öregek, a már számtalan rangadót megélt Scholes és Giggs egyaránt a kezdőcsapatban kaptak helyet, kiszorult viszont a góllövőlista vezetője, Dimitar Berbatov, elöl egyedül Rooney nézett farkasszemet a kékmezesek hátsó alakzatával. A Cityben Dzeko kezdett a kispadon, Roberto Mancini is egy csatárt küldött a pályára Carlos Tévez személyében.

Az már néhány perc után látszott, hogy a november 10-i unalmas 0-0 helyett most vérbeli rangadó következik az Old Traffordon. A vendégek már a 4. percben jelezték, hogy nem bunkerfocira rendezkedtek be, Tévez ugratta ki David Silvát, aki néhány méterről centikkel gurított a jobb sarok mellé.

Nagy iramban zajlott a mérkőzés, mindkét oldalon folyamatosan próbálkoztak a játékosok a helyzetek kidolgozásával, Hart kapujánál  Nani és Fletcher előtt adódott lehetőség, a másik oldalon David Silva volt a legaktívabb. Az első félóra után is a City tűnt veszélyesebbnek egy hajszállal, de a United szerezte meg a vezetést Nani révén a 41. percben. Egyetlen pillanatra aludt el a City védelme, Giggs passzolt a portugál szélsőhöz, aki 14 méterről a bal alsóba lőtt, Hart próbált ugyan leérni, de csak a szemével tudta követni a labda útját (1-0).

A kékmezesek rohamot indítottak, hogy még az első félidő lefújása előtt kiegyenlítsenek, de a hazaiak megőrizték az előnyt a szünetig.

Fordulás után először Roberto Mancini próbált cserével újítani: az 52. percben Shaun Wright-Philips váltotta Kolarovot, de hiába próbálkoztak a kékmezesek, a Vörös Ördögök védelme és a kapura tartó lövéseknél van der Sar állta a sarat. A 61. percben érkezett Edin Dzeko is, és a lassan beilleszkedő bosnyák csatárnak és a mérkőzés egyik legjobbjának, David Silvának köszönhette az egyenlítést a City: a másik csere, Wright-Philips adott be jobbról a tizenhatos vonalán álló Dzekónak, aki fordultában kapásból ellőtte a labdát, ami jóval mellé ment volna, de megpattant Silva hátán, onnan került a hálóba (1-1).

A gól után azonnal lépett Sir Alex Ferguson, pályára küldte Dimitar Berbatovot. A csapatok még nagyobb fokozatra kapcsoltak, nem az egy pontért, hanem a győzelemért járó háromért küzdöttek a felek. A City próbálkozott többször, de megint a Vörös Ördögök szerezték meg a vezetést: az egész szezonban formán kívül futballozó, a bajnokságban eddig mindössze három gólt szerző Wayne Rooney talán a szezon gólját lőtte, amikor Nani középre ívelt megpattanó labdáját a bal felső sarokba ollózta. (2-1).



Hajtott a City az újbóli egyenlítésért, de egyre kevesebb ideje maradt. A 87. percben Dzeko fejét kellett bekötni, felrepedt a szemöldöke. Feguson együttese az utolsó percekben már kényelmesen fenntartotta az előnyt a vereségbe beletörődni látszó Cityvel szemben.

A 2009 nyarán botrányok közepette a vörös mezt kékre felcserélő Carlos Tévez szinte láthatatlan volt, nem úgy David Silva, de a szerdai, Kolumbia elleni barátságos mérkőzéssel szemben most nem tudta eldönteni a találkozót a spanyol szélső. A Manchester United felállt a múlt heti, Wolverhampton elleni zakó után, Giggs ismét villogott, de társait is megdícsérheti Ferguson az öltözőben.