Büntetés

Az UEFA eltiltotta a nemzetközi kupáktól a Győri ETO-t

Az MLSZ is súlyos büntetést kapott

  • hatharom.hu-MTI

Saját honlapján tette közzé a hírt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), miszerint a Fegyelmi Bizottság döntése értelmében a Győri ETO kénytelen lesz kihagyni egy nemzetközi kupasorozatot, amelybe esetleg kvalifikálná magát. Emellett 50 ezer eurós pénzbüntetést szabtak ki a klubra, amely nem teljesítette az előző évi Európa Liga-indulás minden feltételét, és 100 ezer euróra büntették az MLSZ-t, amiért nem tartatta be a szabályokat a zöld-fehér egyesülettel.

A Győri ETO és a Montpellier játékosa küzd a két csapat Európa Liga-selejtezőjén 2010 nyarán

Az uefa.com-on közölt határozat nem részletezi, hogy mit mulasztott az ETO, mindössze annyit írnak: "Eljárás indult az Európa Liga 2010-11-es kiírásának selejtezőiben résztvevő Győri ETO FC ellen, mivel a klub nem teljesítette minden kötelezettségét az UEFA által szervezett sorozatokhoz szükséges liszenszek megszerzésével kapcsolatban."

A Fegyelmi Bizottság döntése értelmében "a Győri ETO FC kizárásra került egy UEFA által szervezett sorozatból, amelyre a következő három szezonban (2011-12, 2012-13, 2013-14) indulási jogot szerezne." Ezen kívül 50 ezer euró befizetésére is kötelezték a klubot.

Az UEFA az MLSZ-t is megbüntette, amiért nem gondoskodott a szabályok betartásáról. A magyar szövetségnek szintén 50 ezer eurót kell azonnal befizetnie a nemzetközi szervezet pénztárába, valamint további 50 ezer eurónyi büntetés befizetését kétéves próbaidőre felfüggesztették.

Klement Tibor, a Győr ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy az UEFA egy állítólagos tartozás miatt rótta ki a büntetéseket: "Az UEFA licencbizottsága ez év elején a magyar szövetségben ellenőrizte a 2010/11-es idényben a nemzetközi kupákban indult négy magyar csapat licencét. A testület megállapítása szerint a 2009. december 31-el lejárt tartozási kötelezettségünknek nem tettünk eleget."

A sportvezető hozzátette, nem is tartoztak, mert észt játékosuk, Ahjupera klubja a vételár maradékáról, 50 ezer euróról nem bocsátott ki számlát, így nem is fizethettek. Emellett kiemelte, a számla 2010. augusztus 16-án érkezett meg, és akkor ki is egyenlítették. Az európai licencet a 2009-es mérleg alapján adták be 2010 márciusában, ebben pedig a magyar törvényi előírások alapján nem szerepelhetett ez a tétel.

"A magyar szövetséggel összhangban vagyunk az ügy megítélésében. Az UEFA és közöttünk egy jogértelmezési probléma van, ehhez képest kirívóan súlyosnak tartom a büntetését. Amikor megkapjuk a határozatot, természetesen fellebbezünk" - zárta szavait Klement.