Sakk

Rapport Richárd ezüstérmes az U20-as vb-n

Rapport Richárd az első helyezettel azonos pontszámmal zárva ezüstérmes lett az athéni U20-as sakkvilágbajnokságon.

Óriási magyar sikerrel zárult az Athénban zajló U20-as sakkvilágbajnokság: a még mindig csak 16 éves Rapport Richárd ugyanis az első helyezett Alexander Ipatovval azonos pontszámmal zárva, csak az ellenfelek alacsonyabb Élő-pont-átlaga miatt szorult a második helyre. Rapport a 13 forduló alatt 10 pontot gyűjtött, és a 2. fordulóban elszenvedett vereségétől eltekintve végig kiegyensúlyozottan teljesített. Az utolsó öt fordulóban már csak olyan játékossal találkozott, aki a nevezési listán a legjobb kilenc között szerepelt, ellenük 2 győzelem és 3 döntetlen volt a mérlege. Az utolsó parti előtt Ipatovval holtversenyben állt az élen, megelőzve a nagyon tömör üldözőbolyt, és mindenki számolgatott, hogyan és mire érdemes játszani.

A párosító program szeszélye folytán az utolsó fordulóban a magyar tehetség újra feketével ült asztalhoz, amely jelentősen csökkentette nyerési esélyeit az első számú kiemelt Dinggel szemben, akinek 90-nel több volt az Élő-pontszáma. Az utolsó partiban aztán Ipatov egyszerűen, Rapport pedig egy teljesen kijátszott partiban remizett, így a helyzet az élen nem változott.

„Nagyon boldog vagyok az érem miatt, óriási dolog ekkora mezőnyben a második helyen végezni. A második parti bosszantott, de gyorsan magamhoz tértem, és a négyes győzelmi sorozattal megalapoztam a jó szereplésemet” – mondta a verseny után Rapport Richárd.

„Röviddel azelőtt, hogy Ricsi elindult volna Athénba, Csernoviczki Éva bronzérmes lett az olimpián, majd Szilágyi Áron megnyerte a kardvívást. Ők hárman 2010-ben együtt kapták meg a junior Príma-díjat, úgyhogy jó előjelnek vettük az ő londoni szereplésüket. Nagyon boldogok vagyunk, hogy Ricsi valóra tudta váltani az álmát, és az elsővel azonos pontszámmal második lett a világbajnokságon. Nem csupán ő, mi is nehezen fogjuk fel, amit elért az elmúlt napokban” – mondta roppant büszkén Rapport Erzsébet, az újdonsült vb-ezüstérmes édesanyja.