Premier League

Móresre tanította a Liverpool a Manchester Cityt

Közönségszórakoztató játékkal 3-0-ra nyert a Liverpool a Manchester City ellen a Premier League 32. körének zárómérkőzésén. Ősszel még a kékmezesek nyertek ilyen különbséggel, most Kenny Dalglish csapata csattanós választ adott. A meccs legjobbja a Vörösök mezében első és második találatát megszerző Andy Carroll volt. A Vörösök öt pontra zárkóztak fel az Európa Liga-indulást érő ötödik pozícióhoz.

Premier League, 32. forduló:
Liverpool-Manchester City 3-0 (3-0)
Gólszerző: Carroll (13., 35.), Kuyt (34.)

A Liverpool Steven Gerrard, Daniel Agger és Glen Johnson kidőlésével (előbbi kettő már nem léphet pályára a szezonban) nehéz helyzetbe került, a jobbhátvéd posztján Kenny Dalglish a 18 éves John Flanagant dobta be a mélyvízbe, aki most debütált a Premier League-ben.

Megemlékezéssel kezdődött a találkozó az 1989. április 15-én történt, 96 halálos áldozatot követelő Hillsborough-tragédia közelgő évfordulója kapcsán.

A mérkőzés első helyzete Dirk Kuyt előtt adódott, húsz méterről lőhetett, de jócskán elszállt a kapu felett a labda. Az 5. percben Suárez kapott egy ajándéklabdát Kompanytól, de a kapufát találta telibe, az ellentámadásból Boyata fejelt Reina kapuja fölé. Veszélyesebben kezdte a mérkőzést a Liverpool, beszögezte saját kapuja elé a Cityt, aztán a 13. percben Andy Carroll megszerezte első gólját a Vörösök mezében: Meireles lövése még elakadt egy védőben, a labda Carroll elé került, aki kapásból, iszonyatos erővel tüzelt 18 méterről középre, Hart csak beleérni tudott (1-0).

Andy Caroll, a Liverpool focistájának gólöröme a Manchester City elleni Premier League-meccsen.

Pár perccel később újabb csapás sújtotta a kékmezeseket: a 19 bajnoki gólt jegyző Carlos Tévezt le kellett cserélni sérülés miatt, Balotelli állt be a helyére.

A gól után átmenetileg leült a mérkőzés, a Pool visszavett a meccs elején diktált gyilkos iramból, a középpályára tevődött át a játék. Lassacskán a City is feléledt, támadásokat is vezettek, de komoly gólhelyzetet nem tudtak kidolgozni. A hazaiak igen: a 34. percben a City kapuja előtt ment a tili-toli, de a védőkről kijött minden, végül Kuyt a visszaguruló labdát belsővel okosan helyezte jobbról a hosszú sarokba (2-0). Egy perccel később Carroll repetázott: Meireles adott balról forintos labdát a csatárnak, aki Kolarovval a nyakán fejelt a hálóba (3-0).

A félidő vége előtt még Lescott fejelt egy szabadrúgást követően egy méterrel mellé. 3-0-ás Liverpool-előnnyel vonultak szüntre a felek, látványos játékot hozott az első félidő, amiben a hazaik vitték a prímet, a vendégek jobbára csak futottak az eredmény után.

Roberto Mancini nem tett csodát a szünetben fiaival, a mester arca is kilátástalanságot tükrözött a második felvonásban, és csapata játéka is ezt mutatta. A játék a folytatásban kissé elcsendesedett, de unalmas így sem volt. A City egy-egy veszélyesebb megmozdulást tudott felmutatni, Yaya Touré került kétszer is nagyobb helyzetbe. A Liverpool kissé visszavett a tempóból, de például Meireles, Kuyt vagy Carroll révén növelhették volna az előnyt.

Gól már nem esett több, a Liverpool 3-0-ás vereséget mért az Anfielden a Manchester Cityre, amely elbukott a hétvégi megmérettetés előtt: szombaton a városi rivális Uniteddel csapnak össze az FA-kupa elődöntőjében.

A Mersey-parti alakulat egyre jobban kezd összeérni, utolsó tíz meccsükből hetet megnyertek. Kenny Dalglish a nagyhalak ellen kétségtelenül megtalálta a receptet, hiszen együttese megverte a Chelsea-t idegenben, hazai pályán hasonlóan közönségszórakoztató játékkal a Manchester Unitedet, de még adós az egyenletes produkcióval. A következő szezonra nézve így is biztató a teljesítményük, leginkább az egyre érettebb teljesítményt mutató Suárez-Carrol kettősé.

A mérkőzés összefoglalója:

A forduló további eredményei:
Aston Villa-Newcastle 1-0 (1-0)
Gólszerző: Collins (24.)

Blackpool-Arsenal 1-3 (0-2)
Gólszerző: Taylor-Fletcher (52.), illetve Diaby (18.), Eboué (21.), Van Persie (76.).

Manchester United-Fulham 2-0 (2-0)
Gólszerző: Berbatov (12.), Valencia (32.)

Blackburn Rovers-Birmingham City 1-1 (1-1)
Gólszerző: Hoilett (45.), illetve Bowyer (32.)

Bolton Wanderers-West Ham United 3-0 (2-0)
Gólszerző: Sturridge (14., 51.), Lee (20.)

Chelsea-Wigan Athletic 1-0 (0-0)
Gólszerző: Malouda (67.)

Sunderland-West Bromwich Albion 2-3 (2-1)
Gólszerző: Shorey (10., öngól), Bardsley (31.), illetve Odemwingie (29.),   Mulumbu (54.), Scharner (72.)

Tottenham Hotspur-Stoke City 3-2 (3-2)
Gólszerzk: Crouch (11., 34.), Modric (18.), illetve Etherington (27.), Jones (41.)

Wolverhampton Wanderers-Everton 0-3 (0-3)
Gólszerző: Beckford (21.), P. Neville (39.), Biljalentyinov (45.)