EURO 2012

Ukrán küzdelem, svéd győzelem, angol-francia továbbjutás

A D csoport harmadik fordulójával zárult az Európa-bajnokság csoportköre. Eldőlt, hogy a francia-ukrán-angol hármasból a társrendező ukránok estek ki, Rooneyék csoportelsőként, Nasriék pedig a második helyen jutottak tovább.

A továbbjutás érdekében győzelmi kényszerrel pályára lépő társrendező ukránok nagy lendülettel kezdtek, az első negyedórában akadtak is ígéretes lehetőségeik, de kimaradtak. Később alábbhagyott a kezdeti lelkesedésük, s így kiegyenlítetté vált a játék, az angolok kényelmesen futballoztak, mivel nekik megfelelt a döntetlen.

A folytatásban Pjatov hibáját kihasználva Rooney hamar vezetést szerzett. Egy szöglet után nem tudtak felszabadítani a házigazdák, majd a jobb oldalon Gerrard megverte a védőjét, laposan középre lőtt, ott Rakitszkij nem érte el a labdát, ami megzavarta Pjatovot, mellé nyúlt, a hosszún pedig Rooneynak csak az üres kapuba kellett fejelnie. (1-0)

Wayne Rooney fejel gólt az Anglia-Ukrajna mérkőzésen az Európa-bajnokságon 2012-ben.

Ezzel még megnyugtatóbb helyzetbe kerültek a szigetországiak, az ukránok pedig nem tudtak nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni. Ennek megfelelően sokáig unalmasan csordogált a mérkőzés, mígnem Devics lövése után csak a gólvonalon túlról vágta ki a labdát Terry, de Vad II István alapvonali asszisztens nem látta bent, Kassai pedig továbbot intett. A hátralévő időre kissé megélénkült a találkozó, próbálkoztak az ukránok becsülettel, de már nem született több gól, így Anglia csoportelsőként jutott tovább, Ukrajna pedig a másik rendező Lengyelországhoz hasonlóan búcsúzott. Az angolok ellenfe Olaszország lesz a negyeddöntőben.

EURO 2012
D csoport, 3. forduló
Anglia-Ukrajna 1-0 (0-0)
Donyeck, 48 ezer néző, v.: Kassai Viktor
gólszerző: Rooney (48.)
sárga lap: Gerrard (73.), Cole (78.), illetve Tyimoscsuk (63.), Rakickij (74.), Sevcsenko (86.)
 
Anglia: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (Walcott, 70.), Gerrard, Parker, Young - Rooney (Oxlade-Chamberlain, 87.) - Welbeck (Carroll, 82.)
 
Ukrajna: Pjatov - Guszev, Hacseridi, Rakitszkij, Szelin - Jarmolenko, Timoscsuk, Konopljanka - Garmas (Nazarenko, 78.) - Miljevszki (Butko, 77.), Devics (Sevcsenko, 70.)

Ribéry nagy helyzete vezette fel a másik mérkőzést, majd a svédek - akiknek már nem volt esélyük a negyeddöntőbe kerülésre - veszélyeztettek, ám Toivonen kisodródva a kapufa külső élét találta el. Később unalmas mezőnyjáték folyt, és csak a szünet után élénkült meg az iram. Ekkor már a kapusoknak is több dolguk akadt, majd Ibrahimovic az Eb egyik legszebb találatával vezetést szerzett az északiaknak. Egy jobbról érkező labdát a tizenegyespont környékéről, hanyatt vetődve, kapásból lőtt Lloris kapujának jobb oldalába. (1-0)

A hajrában Giroud első labdaérintéséből egyenlíthetett volna, majd a hosszabbítás perceiben jobb oldali beadás után Holmén földre lőtt labdája a felső lécre pattant, a kipattanót viszont Larsson már bevágta. (2-0)

Így aztán a svédek pontokat tudtak szerezni búcsúmeccsükön, de az egymás elleni eredményük miatt így is Ukrajna mögött maradtak a negyedik helyen, Franciaország pedig a vereség ellenére is továbbjutott csoportmásodikként. Laurent Blanc tanítványai a negyeddöntőben a címvédő Spanyolországgal találkoznak.

EURO 2012
D csoport, 3. forduló
Svédország-Franciaország 2-0 (0-0)
Kijev, 64 ezer néző, v.: Pedro Proenca (portugál)
gólszerző: Ibrahimovic (54.), Larsson (91.)
sárga lap: Svensson (70.), Holmen (80.) illetve Mexes (68.)
 
Svédország: Isaksson - Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M. Olsson - Svensson (Holmen, 78.), Källström - Larsson, Ibrahimovic, Bajrami (Wilhelmsson, a szünetben) - Toivonen (Wernbloom, 78.)
 
Franciaország: Lloris - Debuchy, Mexes, Rami, Clichy - Ben Arfa (Malouda, 59.), Nasri (Menez, 77.), Diarra, Mvila (Giroud, 83.), Ribery - Benzema
EURO 2012
D csoport, végeredmény
    M GY D V RG KG P
1. Anglia 3 2 1 0 5 3 7
2. Franciaország 3 1 1 1 3 3 4
3. Ukrajna 3 1 0 2 2 4 3
4. Svédország 3 1 0 2 5 5 3

 

 

 

 

 

 

 

Élő közvetítésünk

Mai élő közvetítésünkben elsősorban az Anglia-Ukrajna mérkőzést követjük nyomon, a Svédország-Franciaország mérkőzésről a legfontosabb eseményekről számolunk be, színes háttérrel kiemelve.

Wilhelmsson még egy ziccert elszórakozott a svéd-francia meccsen, de nem született több gól. A 2-0-s vereséggel a franciák már bajba kerülhettek volna, de mivel Anglia győzött, így ők is továbbmennek csoportmásodikként.

90+3. perc: Kassai Viktor lefújta az Anglia-Ukrajna mérkőzést, ezzel az angolok továbbjutnak az ukránok pedig kiesnek.

GÓÓÓL a másik meccsen! Jobb oldali beadás után Holmén földre lőtt labdája a felső lécre pattant, a kipattanót viszont Larsson már bevágta. (2-0)

90+1. perc: Konopljanka cselezett befelé, Jarmolenko elé passzolt, aki nem sokkal tekert a kapu fölé.

89. perc: Oxlade-Chamberlain indult meg középen, de menteni tudtak előle, mielőtt Carrollhoz passzolt volna.

88. perc: Szelin rálökte Carrollt Rakitszkijre, aki a bordájára "kapta" az angolt. Nem esett neki jól, de nincs már cserelehetőség, folytatnia kell.

87. perc: A gólszerző Rooney helyett Oxlade-Chamberlain állt be az angolokhoz.

86. perc: Sevcsenko nagyon csúnyán felrúgta Youngot, amiért sárgát kapott.

85. perc: Nazarenko halántékon lőtte Parkert a labdával. Az angol középpályás megszédült, de tudja folytatni.

82. perc: Carroll állt be Welbeck helyett.

81. perc: Cole kapta a második angol sárgát, majd Nazarenko lőtt magasan a kapu fölé.

78. perc: Nazarenko a harmadik ukrán csere, Garmast váltotta.

A svéd-francia meccsen teljesen átvették az irányítást a franciák, érezhetően meg akarják nyerni a csoportot. Nasrinak, Ribérynek, Ben Arfának is voltak helyzetei, de a svéd védelem és Isaksson eddig állták a sarat.

77. perc: Megint cseréltek az ukránok, Miljevszki helyett az első tétmeccsét játszó Butko állt be.

75. perc: Welbeck a bal oldalról passzolt a tizenhatosnál Rooney elé, de mentettek előle a védők szögletre, ami után megint Rooney fejelt, Pjatov pedig védett.

74. perc: Rakitszkij kapott sárgát.

74. perc: Konopljanka lövése majdnem meglepte Hartot, csak beleütni tudott, Lescottnak kellett mentenie.

73. perc: Gerrard lekönyökölte Garmast, sárgát kapott érte.

69. perc: Csere az angoloknál, Walcott állt be Milner helyett. Az ukrán csapatban a nézők által követelt Sevcsenko váltotta Devicset.

68. perc: Milner jobb oldali beadását Pjatov nem tudta rendesen elütni, Cole a bal oldalról lőtt, a kapus azonban visszaért, és nagyot védett.

64. perc: Rooney az oldalhálóba lőtte a szabadrúgást.

63. perc: Timoscsuk a tizenhatos előtt felrúgta Parkert, és megkapta az első sárgát a meccsen. Ha továbbjutnak az ukránok, ki kell hagynia a negyeddöntőt a Bayern légiósának.

62. perc: Ukrán fantomgól! Devics került óriási helyzetbe az angol kapu előtt, a lövésébe Hart beleütött, a labda még mindig kapu felé pattant, és a visszaérő Terry egy centivel, de kívülről húzta ki. Kassai Viktorék nem adták meg.

61. perc: Bal oldali beadás után Miljevszki fejelt az angol kapu fölé az ötösről. A szurkolók Sevcsenkót követelik a pályára.

A svédek gólja után még mindig az angolok és a franciák állnak továbbjutásra, utóbbiak egy ponttal még mindig megelőznék az ukránokat. Sőt, ukrán egyenlítésnél is a gallok lennének jobbak az egymás elleni eredmény miatt.

GÓÓÓL a másik mérkőzésen is! Vezetnek a svédek! Ibrahimovic egy jobbról érkező labdát a tizenegyespont környékéről, hanyatt vetődve, kapásból lőtt Lloris kapujának jobb oldalába. (1-0)

54. perc: Egy ukrán szöglet után Gerrard felszabadított, ment a saját labdája után, indította Rooneyt, akit Jarmolenko utolért a tizenhatosnál, így visszafordult, gyengén készített le Milnernek, aki gyengén lőtt.

Abban nincs változás, hogy a franciák és az angolok jutnának tovább ezzel az állással, de 7 ponttal már a utóbbiak lennének a csoportelsők.

52. perc: Guszev jobb oldali beadását Hart a kapu fölé ütötte, veszélyesen közeledett a labda a kapu felé.

48. perc: GÓÓÓL! Vezetnek az angolok egy hatalmas ukrán védelmi hiba után! Egy szöglet után nem tudtak felszabadítani a házigazdák, majd a jobb oldalon Gerrard megverte a védőjét, laposan középre lőtt, ott Rakitszkij nem érte el a labdát, ami megzavarta Pjatovot, mellé nyúlt, a hosszún pedig Rooneynak csak az üres kapuba kellett fejelnie. (1-0)

46. perc: Csere nincs egyik csapatban sem, az angolok kezdték a második félidőt.

Az ukránok lendületesen, nagy akarással kezdtek, de többnyire csak blokkolt átlövésekig jutottak, 20-25 perc után pedig egy kicsit visszavettek, talán elfáradtak. Viszont így is veszélyesebbek voltak, mint a csalódást keltő angolok. Ők többnyire csak védekeznek, támadásban pedig csak Rooney érkezett jól a kapu elé, de eddig ő sem volt elég éles. A széleken szinte egyáltalán nem tudták megbontani az ukrán védelmet, és amikor jött is egy-egy beadás, akkor sem nagyon lehetett kit keresni Rooneyn kívül, mert Welbeck teljesen súlytalanul lézengett a védők között. Jellemző, hogy egy veszélyesen Pjatov elé pattanó Gerrard-szabadrúgás volt a legnagyobb "helyzetük".

A Svédország-Franciaország találkozón is vége az első játékrésznek. Ott sem született gól. Nagyrészt a franciák uralták a játékot, de a svédek nagyon hatékonyan védekeztek, és egy-egy kontrájuk is veszélyes volt. Toivonen kapufájával ők jártak közelebb a gólhoz, de a félidő hajrájában Ben Arfa távolról nem sokkal lőtt Isaksson kapuja fölé, és Ribérynek is volt egy veszélyes, megpattanó próbálkozása.

45. perc: Hosszabbítás nélkül vége az első félidőnek az Anglia-Ukrajna mérkőzésen.

42. perc: Jarmolenko becselezett a kapu előterébe, de az utolsó pillanatban Lescott menteni tudott.

41. perc: Rooney gyenge beadása után kifejelték a labdát az ukránok, majd Parker nagyon gyengén lőtt a kapu mellé.

Källström keményen felrúgta Nasrit Kijevben, és a franciák egyik legjobbjának fagyasztani kellett a jobb térdét.

Mivel mind a két mérkőzésen 0-0 az állás, a franciák és az angolok 5-5 pontjukkal továbbjutnának. Közülük az összesített gólkülönbség döntene a franciák javára a csoportelsőség kérdésében.

36. perc: Garmas kényszerből lőtt távolról, néhány méterrel a kapu mellé.

35. perc: Young a bal szélről laposan adott be, de Rooney elől menteni tudtak a védők.

33. perc: Ezúttal Devics ment be a jobb oldalon, vele szemben volt ember, de megforgatta, és be tudott adni, de kifejelték a labdát.

30. perc: Jarmolenko kapott labdát a jobb oldalon, belépett vele a tizenhatoson belülre, és a hosszú alsóra lőtt, de Hart leért és könnyen védett.

28. perc: Cole adott be a bal oldalról, Rooney fejelt, de nem tudott rendesen rábólintani a labdára, így az mellé ment.

A svéd-francia meccsen a gallok játszanak fölényben, de kevés volt a helyzet az utóbbi időben. Egy Benzema-, illetve egy Larsson lövés érdemel szót, de mindkettő pontatlan volt.

23. perc: A jobb oldalról végezhetett el Gerrard, Rooney alig maradt le róla, de Pjatovot így is megzavarta, a kapus kezéről szögletre pattant a labda, abból nem alakult ki veszély.

22. perc: Cole aláfutott egy keresztlabdának, így Guszev mehetett jobbról befelé, 19-20 méterről lőtt, centiket tévedett.

Érthető módon nagyon akarnak az ukránok hazai pályán, és veszélyesebbek is voltak idáig, de kérdéses, hogy a saját tempójukat bírják-e végig. Persze egy góllal már változtathatnának a taktikán.

18. perc: Konopljanka balról behúzott középre, a tizenhatosról lőtt. Terry vállal blokkolt, a kipattanót pedig Timoscsuk fölé lőtte.

16. perc: Bal oldali ukrán beadásba tudott épp csak belepiszkálni Terry, így hosszú lett Devicsnek és épp jó Hart kapusnak.

13. perc: Devics elé tudta letenni a labdát a tizenhatosnál Miljevszki, de a védők blokkolták a csatár lövését.

11. perc: Cole bal oldali lapos beadása kötött ki Pjatov kezében.

Gól még nincs Kijevben sem, de helyzetből valamivel több volt. Toivonen és Larsson is fejelt egyszer-egyszer veszélyesen, majd Ribéry éles szögből Isakssonba lőtt a másik oldalon, de Toivonen a 10. percben el tudott lépni egy labdával, elfejelte Mexés elől, de Lloris ki tudta szorítani, így a svéd a kapufára lőtt.

9. perc: Jarmolenko kapott labdát középen a tizenhatosnál, de nem tudta átvenni, így az angol védők felszabadítottak. Az angolok térfelén zajlott eddig javarészt a játék.

7. perc: Garmas távolról lőtt Hart kapujára, fölé ment a labda, de már jóval kevesebbet tévedett, mint az előbb Konopljanka.

3. perc: Ukrajna csak győzelemmel juthat tovább, és ez azonnal látszik, keményen letámadtak a házigazdák.

1. perc: Konopljanka vállalkozott az első kapuralövésre, nem sok sikerrel. A bal szélről messze a kaputól tekerte el a labdát.

1. perc: Ukrajna kezdte a mérkőzést Donyeckben.

20:44 - A svéd-francia mérkőzésen a franciáknak bármilyen eredmény jó lehet a továbbjutáshoz, csak akkor kell számolgatniuk, ha nagyon kikapnak és Anglia is vereséget szenved Ukrajna ellen.

20:44 - Az ukránoknál viszont kimaradt Andrij Sevcsenko, aki az előző két mérkőzésen kezdő volt, de Franciaország ellen egy kisebb térdsérülést szenvedett.

20:43 - Ahogy az várható volt, az angol kezdőbe bekerült Wayne Rooney, aki az utolsó selejtezőn összeszedett piros lapja miatt hagyta ki az első két csoportmeccset.

20:40 - Az Anglia-Ukrajna mérkőzés játékvezetője Kassai Viktor lesz, aki a C csoport olasz-spanyol rangadója után a második meccsét vezeti az Európa-bajnokságon.

EURO 2012
D csoport
Franciaország továbbjut, ha
- legyőzi Svédországot, mert ekkor a svédeket és az ukránokat mindenképp megelőzi pontszámban.
- döntetlent játszik Svédországgal, mert bárhogy is alakul az Anglia-Ukrajna mérkőzés, a svédek mellett az ottani vesztest vagy döntetlen esetén pontszámban Ukrajnát, gólkülönbséggel Angliát is megelőzi.
- kikap Svédországtól, és Anglia legyőzi Ukrajnát, mert ekkor a házigazdákat megelőzi pontszámban.
- kikap Svédországtól, és az Anglia-Ukrajna mérkőzés döntetlenre végződik, mert ekkor azonos pontszám mellett az egymás elleni eredmény miatt előzi meg az ukránokat.
- kikap Svédországtól, de kevesebb vagy ugyanannyi góllal, mint amennyivel Ukrajna legyőzi Angliát. Ekkor a francia-angol holtversenyben az összesített gólkülönbség döntene a franciák javára.
- kikap Svédországtól, eggyel több góllal, mint amennyivel Ukrajna legyőzi Angliát, de legalább kettővel több gólt lő, mint az angolok. Ekkor a francia-angol holtversenyben az összes több szerzett gól döntene a franciák javára.
 
Anglia továbbjut, ha
- legyőzi Ukrajnát vagy döntetlent játszik vele, mert ekkor a svédeket és az ukránokat pontszámban megelőzi.
- kikap Ukrajnától, eggyel kevesebb góllal, mint amennyivel Svédország legyőzi Franciaországot, és több vagy ugyanannyi gólt lő, mint a franciák. Ekkor a francia-angol holtversenyben az összes több szerzett gól döntene az angolok javára.
- kikap Ukrajnától, eggyel kevesebb góllal, mint amennyivel Svédország legyőzi Franciaországot, és eggyel kevesebb gólt lő, mint a franciák. Ekkor a francia-angol holtversenyben a teljes együttállás miatt az UEFA-koefficiens döntene az angolok javára.
- kikap Ukrajnától, legalább kettővel kevesebb góllal, mint amennyivel Svédország legyőzi Franciaországot, mert ekkor az összesített gólkülönbség döntene az angolok javára a francia-angol holtversenyben.
 
Ukrajna továbbjut, ha
- legyőzi Angliát, mert a svédeket és az angolokat ekkor biztosan megelőzi pontszámban.
 
Svédország már kiesett, és az ukránok elleni egymás eredmény miatt már egy győzelemmel és a házigazdák vereségével sem léphet előrébb a csoport utolsó helyéről.
EURO 2012
D csoport, 3. forduló
Anglia-Ukrajna
Donbass Aréna, Donyeck, vezeti: Kassai Viktor (magyar)
 
Anglia: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner, Gerrard, Parker, Young - Rooney - Welbeck
Cserejátékosok: Green, Butland, Kelly, Baines, Jones, Jagielka, Walcott, Henderson, Downing, Oxlade-Chamberlain, Carroll, Defoe
 
Ukrajna: Pjatov - Guszev, Hacseridi, Rakitszkij, Szelin - Timoscsuk - Jarmolenko, Konopljanka - Garmas - Devics, Miljevszkij
Cserejátékosok: Koval, Gorjanov, Kucser, Sevcsuk, Mihalik, Butko, Alijev, Rotan, Nazarenko, Sevcsenko, Voronyin, Szeleznyov
EURO 2012
D csoport, 3. forduló
Svédország-Franciaország
Olimpiai Stadion, Kijev, vezeti: Pedro Proenca (portugál)
 
Svédország: Isaksson - Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M. Olsson - Svensson, Källström - Larsson, Ibrahimovic, Bajrami - Toivonen
Cserejátékosok: Wiland, Hansson, Lustig, Antonsson, Safari, Elm, Wernbloom, Holmén, Wilhelmsson, Elmander, Hysén, Rosenberg
 
Franciaország: Lloris - Debuchy, Rami, Mexés, Clichy - Ben Arfa, Nasri, Diarra, M'Vila, Ribéry - Benzema
Cserejátékosok: Mandanda, Carrasso, Evra, Réveillére, Koscielny, Cabaye, Valbuena, Matuidi, Ménez, Malouda, Martin, Giroud
EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!