NFL

Győzött a Colts, kikapott a Packers

  • Molnár Dávid

Nagy sorozatok szakadtak meg az NFL 15. fordulójában: egy negatív és egy pozitív. A Colts 13 mérkőzés után bezsebelte szezonbeli első győzelmét, és ezzel felsóhajthatnak Indianapolisban, nem éri az a csúfság őket, mint a Detroitot pár éve, hogy 16 vereséggel zárják a szezont. A Packers ezzel szemben pont a győzelmi-szériájának végéhez asszisztált, mellyel immáron nincs veretlen csapat az NFL alapszakaszában. A Washington és a Seattle a Giants illetve a Chicago rájátszáshoz fűződő reményeibe kontárkodott bele, és alaposan megnehezítették a két rájátszás-aspiráns esélyeit az utolsó két fordulóra.

Véget ért a böjt a Colts számáraHárom hónap után végre mosolygósan és boldogan hagyhatták el a pályát az Indianapolis Colts játékosai, miután a 27-13-ra végződő mérkőzésen megszerezték első győzelmüket az idényben. A hazai siker kulcsa a futójátékban leledzett: Dan Orlovsky a csapat 287 yardjából mindössze 82-t szedett össze, a többi nagy részét Donald Brown futotta le, aki a végén 80 yardos touchdownnal ünnepelhetett a hazai közönség előtt.

A túloldalt Chris Johnson ismét a szezon eleji formáját idézte, 15 nekifutásból mindössze 55 yardra tellett tőle, de az igazi bűnbaknak Matt Hasselbeck kiáltható ki. Két labdaeladásából egy közvetlen Colts touchdownban végződött a harmadik negyed kétharmadánál, amikor is Jacob Lacey kaparintotta meg az irányító passzát, és 32 yard megtétele után ért el touchdownt. A Titans egy győzelemmel még érdekessé tehette volna az AFC déli csoportjának végkimenetelét, ezzel a verséggel azonban valószínűleg a rájátszásról is lemondhatnak a Titánok.

Donald Brown  80 yardos touchdownnal ünnepelhetett a hazai közönség előtt

Csoda Kansas CitybenAaron Rodgers újabb all-star teljesítménnyel rukkolt elő, de ezúttal ő sem tudta egyedül megnyerni a meccset a címvédőnek, mely kénytelen volt elszenvedni első vereségét a szezonban. Rodgers touchdown-passzt adott, és futásból is elért egyet, de rajta kívül a Green Bay nem tudott mit felmutatni.

Ellenben a Chiefs rég nem látott elánnal kezdett neki a meccsnek, melyet végül 438 megtett yarddal zártak. Az első negyedben Ryan Succop két mezőnygóllal juttatta előnyhöz a hazaiakat, de mielőtt Rodgers TD-passzából erőt meríthetett volna a vendég együttes, még kétszer belőtte a labdát az ellenfél villáskapujába. Az i-re a pontot Jackie Battle tette, aki 1 yardos futással 19-7-re módosította az állást alig 5 perccel a vége előtt. Rodgers már csak kozmetikázni tudott az eredményen a 8 yardos futásból elért touchdownjával, így végül 19-14-re kaptak ki.

A Packerst az elmúlt hetekben több csapat is megszorongatta, de senki sem gondolta volna, hogy pont a Chiefsnek jön ki a lépés ellenük. A vereség talán mégis a legjobbkor jött, hiszen nagyon nehéz egy hibátlan alapszakaszt követően a rájátszásban is mindegyik meccset megnyerni, legalább Rodgersék tanulhatnak a hibákból, és egy újabb győzelmi-szériába kezdhetnek bele. A Chiefs a szezon skalpját gyűjtötte be, és legalább a szurkolóiknak lesz miért örvendeni itt az alapszakasz vége felé, ha már kedvenc együttesük rájátszásba biztos nem jut be.

Yates felsült, Newton domináltA Houston Texans hazai pályán ünnepelhette volna meg a csapat történetének első rájátszásba jutását, azonban a vendég Carolina Panthers csúnya vereséget mért a texasiakra, így a felhőtlen és ünnepélyes parádé elmaradt. A Texans védelme, mely az elmúlt hetekben megkeserítette az ellenfelek támadásait, ezúttal csupán két sackre volt képes a Cam Newton által koordinált Párduc offenzívák ellen.

Jóformán már az első félidő után eldőlt a mérkőzés, hiszen a Houstonnál mindenki berozsdásodva játszott – nem telt el egy perc sem, amikor Arian Foster kiejtette a kezéből a labdát, később pedig T.J. Yates adta el a játékszert, az azt követő fordulásból pedig Richie Brockel ért el később touchdownt, 30 perc alatt immáron a harmadikat a vendégek részéről. Foster a negyedik negyed elején javította a hibáját egy hatpontos touchdownnal, de ez csupán a szépítésre volt elegendő. Yates két labdaelszórással tűnt ki a mezőnyből, míg kollégája két touchdown-passzt szórt ki a 28-13-ra végződő Panthers győzelemből.

Redskins fricska ManningéknekEli Manning, miután a múlt héten győzelemre vezette az Óriásokat a Cowboys ellen, a héten most ő vált elsőszámú bűnbakká. Bár passzokkal 257 yardot tett meg vele a csapat, három alkalommal is elszórta a labdát. Ez önmagában ledolgozható lett volna, ha Manning eközben touchdown-passzokat szór ki társainak, de ezen az estén ezek is elmaradtak. Rex Grossman azonban nem volt ilyen pontatlan: bár ő is eladott két labdát, emellett a második negyed elején egy nagyon fontos átadást adott Santana Mossnak, amit percekkel később Darrel Young nekifutása követett, amivel már 17-0-ra ment vendég együttes. Hogy a Giants ne érezhesse meg a vérszagot, arról Graham Gano tett, aki a két touchdownt követően kétszer is mezőnygóllal vetette észre magát. Ahmad Bradshaw-tól csupán a szépítésre tellett fél perccel a lefújás előtt, a Giants pedig hazai pályán 23-10-es vereséget szenvedett. Manningék sorsa így már nemcsak magukon múlik, hanem a Cowboys, a Detroit, illetve a Falcons teljesítményétől is. Nem túl kecsegtető kilátások.

Brees-gála MinnesotábanDrew Brees minden egyes percét kiélvezte a Vikings elleni „levezető” meccsnek. A Saints irányítója öt touchdown-passzt osztott ki a 60 perc játék alatt, 80%-os hatékonysággal dobálta a labdákat, és 412 yardot tett meg. A Vikingsnek nem sok babér termett: amellett hogy 573 yardot tettek meg ellenük a Szentek, mindössze 21 perc támadási idő jutott számukra. A Saints 34 alkalommal tudott már az első próbálkozás után megtenni az előre menetelhez szükséges 10 yardot, ezzel szemben a Vikings csak 12-szer volt ilyen sikeres. A lefújást követően 42-20-at mutatott az eredményjelző a vendégek javára, a Saints pedig jövő héten az Atlanta elleni csoportrangadón eldöntheti a csoportelsőség és a Falcons sorsát.

Tengeri sólymok küldték téli álomra a MedvéketA Chicago Bears elszenvedte sorozatban negyedik vereségét a Seattle ellen, mellyel hivatalosan is lemondhat a rájátszásról, legalábbis ami az idei szezont illeti. Caleb Hanie még a második negyed végén előnyt szerzett a hazaiaknak, ezt követően azonban hozzá sem tudtak szagolni a Seahawks támadásaihoz, és Hanie is szórta el a labdákat az ellenfél játékosainak. Ebből kettő is közvetlenül touchdownban végződött: előbb Red Bryant tett meg 20 yardot labdaszerzést követően a hat pontért, majd a negyedik negyed utolsó harmadában Brandon Browner 42 yard megtétele után részesítette örömben a vendég drukkereket. A vége így elég csúnyára sikeredett Bears szempontból, hiszen Hanie-ék 38-14-re kaptak ki, ami azt jelenti, hogy a hátralévő két fordulóban léphetnek már csak pályára.

NFL, 15. forduló:
Houston Texans-Carolina Panthers 13-28
Buffalo Bills-Miami Dolphins 23-30
Indianapolis Colts-Tennessee Titans 27-13
St. Louis Rams-Cincinnati Bengals 13-20
Minnesota Vikings-New Orleans Saints 20-42
Kansas City Chiefs-Green Bay Packers 19-14
New York Giants-Washington Redskins 10-23