Ifjúsági téli olimpia

Hazatért az "ezüstös" magyar küldöttség

  • MTI

Családias hangulatban, mintegy húszan köszöntötték hétfőn este Budapesten a vasárnap Innsbruckban zárult első ifjúsági téli olimpiáról hazatért magyar sportolókat, köztük a jégkorongozók egyéni ügyességi számában ezüstérmes Gasparics Fannit.

A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint az egyéni jégkorongban ugyancsak ezüstérmet szerzett Kovács Attila nem utazott haza, hanem Innsbruckból egyenesen az Egyesült Államokba repült, ő ugyanis ott edz, és ott folytatja tanulmányait is.

Az U18-as női válogatottal január elején divízió I-es világbajnokságot nyert Gasparics az MTI-nek azt nyilatkozta, nagyon elkeseredett a döntőben elszenvedett vereség miatt, ugyanakkor büszke arra, hogy ezüstéremmel tért haza a korosztályos játékokról.

"Nagyon jól éreztük magunkat Innsbruckban, végig remek volt a hangulat. Boldog vagyok, hogy sikerült érmet szereznem" - mondta Gasparics. "Természetesen teljesen másképpen készülünk az egyéni ügyességi versenyre, mint a mérkőzésekre, mindkettőt nagyon kedvelem, de azért a csapatjáték közelebb áll hozzám."

A jégkorongozók egyéni ügyességi versenyében hat részfeladatot kellett teljesíteniük az indulóknak, a végső sorrend pedig az összesített pontszámokból alakult ki. Gasparics kettő, Kovács egy részfeladatban bizonyult a legjobbnak, előbbi három, utóbbi mindössze egyetlen ponttal maradt el az első helyezettől.

"Az edző természetesen sosem lehet elégedett, ugyanakkor örülök, hogy ilyen eredményekkel tértünk haza" - jelentette ki Fekti Bálint, Kovács és Gasparics edzője. "Ez egy nagyon fiatal versenyszám, amely teljesen más felkészülést igényel, ezért egyfajta kihívás, de megérte a sok befektetett munka."

Az első ifi téli olimpián a szervezők munkáját mintegy 1400 önkéntes segítette, a versenyeket nagyságrendileg százezer néző látta a helyszínen, s az eseményről közel 900 médiamunkás tudósított.

A korosztályos seregszemlén 6 sportág 15 szakágának 63 versenyszámában több mint ezer, 14-18 év közötti sportoló vett részt, Magyarországot kilenc versenyző képviselte. Az ezüstérmeket nyert jégkorongozókon kívül alpesi síben Kékesi Márton és Úry Zsuzsanna, sílövészetben Panyik Dávid, rövidpályás gyorskorcsolyában Farkas Tamás és Tóth Tímea, sífutásban Bodnár Zénó, síugrásban pedig Szilágyi Ákos volt érdekelt.