Bajnokok Ligája

Hosszabbítás után Chelsea-mámor és Napoli-bánat

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének szerdai visszavágóján a Chelsea hosszabbítás után 4-1-es győzelmet aratott a Napoli ellen, és 5-4-es összesítéssel bejutott a legjobb nyolc csapat közé.

Chelsea - Napoli 

A két csapat első mérkőzése utáni hétvégén André Villas-Boas vezetőedzőt menesztették a Chelsea kispadjáról, az őt váltó Roberto Di Matteo vezetésével azonban két mérkőzését is megnyerte a londoni gárda, és a nehéz helyzet ellenére (1-3) kellő önbizalommal várták a szerda esti találkozót. Ami az olaszokat illeti, a Napoli az "odavágó" óta fantasztikus formában van, elsősorban az argentin Ezequiel Lavezzi remekel, a jó szereplés és a kétgólos előny pedig a délieknek is bizakodásra adott okot. 

Drogba első gólja életben tartotta az angol reményeket

Az első igazi helyzetre nem kellett sokat várni, egy bedobás után Drogba tette mellel Sturridge elé a labdát, de 10 méterről leadott lövését De Sanctis bravúrral hárította. A 10. perc elején a Napoli is letette a névjegyét, Hamsík megpattanó lövését Cech védte lábbal. Újabb két perccel később Maggio beadása után Cavani becsúszva csak az oldalhálót találta el - az angol védelemnek nem sok köze volt az akcióhoz. Meleg perceket éltek át ekkor a londoniak, Lavezzi megindulása után megint csak Cechnek kellett bravúrt bemutatnia. Akár már húsz perc elteltével eldönthette volna a továbbjutás kérdését a Napoli, de a sok kihagyott helyzet megbosszulta magát: a 29. percben Ramirest hagyták szabadon a bal oldalon, a brazil beadására pedig Drogba érkezett remekül, és 8 méterről fejjel megszerezte csapatának a vezetést (1-0). A gól után ráérzett a Napoli védelmének gyenge pontjára a Chelsea, a beívelések után rendre zavart tudott okozni ellenfele hátsó soraiban. A félidő hajrájában Essien távoli lapos lövése okozottnémi  veszélyt, illetve Cavaninak akadt egy ígéretesebb lehetősége. 

A fordulás után három perccel némileg váratlanul ledolgozta hátrányát a Chelsea: Lampard jobb oldali szöglete után Terry érkezett a rövid saroknál és fejelt De Sanctis kezei fölött a kapuba (2-0). A gól után azonnal megváltozott a játék képe, a Napoli pánikszerűen nekiszegezte kapujához a londoni alakulatot. Az olasz csapat erejét mutatja, hogy nem is kellett sok idő a gólhoz, hiszen Inler az 55. percben Terry pocsék felszabadító fejese után gyönyörű mozdulatsor végén vette be Cech hálóját (2-1). Ismét nyeregben voltak tehát az olaszok és bajban az angolok, de jellemző volt a mérkőzésre, ahogy utóbbiak azonnal váltottak. A 64. percben Ivanovics éles bombáját ütötte szögletre De Sanctis, majd kevéssel ezután a szerb bedobását megszelidítve Drogba lőtt félfordulatból, a nápolyi kapus azonban hárított. Hihetetlen izgalmak közepette érkeztek a csapatok a találkozó hajrájához, a 70. percben Zúniga ziccerénél Cechnek kellett parádéznia, majd a 74. percben egy szöglet után Ivanovics fejesét Dossena "lekezelte" - ami miatt büntetőt kapott a Chelsea. A jogosan megítélt tizenegyest Lampard értékesítette magabiztosan (3-1), így negyedórával a vége lőtt továbbjutásra álltak a londoniak. Nem mondhatnánk, hogy unalmasan teltek az utolsó perceket, hiszen akadt lehetőség mindkét oldalon, de a rendes játékidőben már nem esett gól - így következhetett a kétszer 15 perc ráadás. 

Lampard tizenegyese jelentette a hosszabbítás a Chelsea-nek

A hosszabbítás első felében aktívabban kezdtek az olaszok, de a 100. percben De Sanctis óriási hibája után Fernando Torresnek már csak az üres kapuba kellett volna találni - persze, nem tette. Ugyan úgy tűnt, mintha a Napoliban picivel több maradt volna, a 105. percben mégis a hazaiak örülhettek: egy bedobás után Didier Drogba szenzációsan passzolt a tizenegyespont környékére,  a teljesen egyedül érkező Ivanovics kegyetlen erővel a felső léc alá bombázott (4-1)

A második negyedórára kissé hitehagyottá vált a dél-olasz gárda, fizikailag pedig jobban bírta az iramot a Chelsea. Ha kellett, a londoniak sok csatát megélt játékosai tökéletesen ölték az időt, míg a Napoli kétségbeesetten ívelgette felfelé a labdákat - tették mindezt eredménytelenül. 

Roberto Di Matteo irányításával már-már gyanús, ahogy szárnyra kapott a Chelsea, amely kétgólos hátrányból fordítva beverekedte magát a negyeddöntőbe. A Napoli számára kijózanító lehet a kiesés és a vereség, de a Bajnokok Ligájában a rutinnak hatalmas szerepe van és ezt most a saját bőrükön is megtapasztalhatták.

Bajnokok Ligája nyolcaddöntő 2. mérkőzés
Chelsea - Napoli h.u. 4-1 (1-0, 3-1, 4-1)
London, Stamford Bridge, vezeti: Felix Brych (német).
Chelsea: Cech - Ivanovics, D. Luiz, Terry (Bosingwa, 98.), Cole - Essien, Lampard - Ramires, Mata (Malouda, 95.), Sturridge (Torres, 63.) - Drogba. Megbízott menedzser: Roberto Di Matteo.
Napoli: De Sanctis - Campagnaro, Cannavaro, Aronica (Vargas, 110.) - Maggio (Dossena, 36.), Gargano, Inler, Zúniga - Hamsík (Pandev, 106.), Lavezzi - Cavani. Vezetőedző: Walter Mazzarri.
Gólszerző: Drogba (28.), Terry (48.), Lampard (75. - 11-esből), Ivanovics (105.), ill. Inler (55.)
Sárga lap: Lampard (43.), Cole (98.), ill. Cannavaro (53.), Dossena (68.) Inler (107.)