Bundesliga

Bajner bemutatkozott, de a Dortmund csak egy pontot szerzett a Borussia Parkban

1-1-es döntetlennel zárult a Borussia Mönchengladbach és a Borussia Dortmund rangadója a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Bundesliga 23. fordulójában vasárnap délután. A fekete-sárgáknál először lépett pályára a felnőttek között Bajner Bálint, aki a 70. percben állt be.

Jürgen Klopp vezetőedző Mario Götzét vezényelte a támadósorba az egyaránt eltiltott Robert Lewandowski és Julian Schieber helyettesítésére, így Bajner Bálint a múlt heti, Eintracht Frankfurt elleni hazai összecsapáshoz hasonlóan a cserepadon kezdett. A dortmundiak legutóbb tavaly szeptemberben veszítettek bajnoki találkozót idegenben, a Gladbach viszont februárban lejátszott öt tétmérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni, csütörtökön ráadásul az Európa Liga küzdelmeitől is búcsúzott.

Az előjeleknek megfelelően a vendégek futballoztak fölényben az első játékrészben, igaz, a dominancia futószalagon gyártott helyzetekben nem mutatkozott meg. Kevin Grosskreutz közeli lövésével ugyan gyorsan vezetést szerezhettek volna a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében is érdekelt fekete-sárgák, a blokkoló Álvaro Domínguez és Marc-André ter Stegen kapus közös erővel szögletre mentett. Az első félóra végén viszont nagyot hibázott a hazai védelem, Marco Reus remekbe szabott passzával Götzét hozta játékba, a kapus kirontott ketrecéből és gáncsolta a támadót. A jogosan megítélt tizenegyeshez a sértett állt, és higgadtan emelt a kapu jobb oldalába. (0-1)

Neven Subotics (jobbra) próbálja szerelni Oscar Wendtet - Fotó: AFP

A nagy eseménytelenségbe a fordulás után kissé belealudt a Dortmund, a játékrészt bátrabban kezdő Mönchengladbach játékosai rövidesen Roman Weidenfellernek is munkát adtak. Amin Younes emelésénél és Martin Stranzl szöglet utáni lehetőségénél még érintetlen maradt a háló, ám a mindössze 19 esztendős középpályás kísérlete a 67. percben már eredményre vezetett. Igaz, a gólhoz némi szerencse is szükségeltetett, mivel Neven Suboticsról és Felipe Santanáról is a lehető legrosszabb helyre pattant a játékszer. (1-1) Jürgen Klopp három perccel később pályára küldte Bajner Bálintot, aki élete első Bundesliga-mérkőzésén kissé idegesen mozgott, nagy igyekezetében meg is ütötte Stranzlt, a mozdulat persze nem volt szándékos. A hórihorgas támadó több védő figyelmét is lekötötte, eredményesen tartotta meg a labdákat, igyekezett azokat pontosan továbbítani a mozgékonyabb társak felé.

A dortmundiak a hajrában kapujukhoz szögezték a házigazdát, Götze lövésénél például ter Stegen könyökkel védett, egy ellenakció után viszont a ziccerben kilépő, majd a kapuson is túljutó Peniel Mlapa hozta a frászt a címvédőre. A meccslabda Sebastian Kehl lábában volt, de a csapatkapitány az öt és felesről a tátongó kapu helyett az égbe lőtt. Az álmos első félidő után eseménydús folytatás következett, és bár a Dortmund többet tett a sikerért, a Gladbach taktikus játéka ezúttal egy pontot hozott a konyhára.