Női kézilabda-vb

Norvégia a világ tetején!

Norvégia győzelmével ért véget a Brazíliában megrendezett XX. Női kézilabda-világbajnokság, miután az olimpiai címvédő 32-24-re legyőzte Franciaországot. Az északiak fantasztikus játékkal rukkoltak elő a fináléban, a becsületesen küzdő franciák pedig nem tudták megtalálni a skandinávok ellenszerét.

Mendy ugyan szerzett öt gólt, de ez is kevés volt a franciáknak
Norvég átlövésgóllal indult a mérkőzés, de Baudin góljával gyorsan egalizáltak a franciák, sőt pillanatok alatt el is húztak két góllal (3-1). Olivier Krumbolz francia szövetségi kapitány szokásához híven már a mérkőzés elejétől rotálta csapatát, amely a hatékony támadójátékának köszönhetően az első tíz perc végére megtartotta előnyét. Ezután azonban a vb-gólkirályi címre hajtó Sulland vezérletével megindultak a norvégok, és miután Lunde-Haraldsen is egyre többet találkozott a labdával, a 12. percre utolérte ellenfelét az olimpiai címvédő (6-6). Az élete első komoly versenyén szereplő 19 éves Bruneau átlövése után vezettek utoljára a gallok, előbb Sulland villant újfent, majd Riegelhuth is betalált, így az első perc után ismét előnyben voltak az északiak (7-8). Lunde Haraldsen az első negyedóra végén zsinórban négy labdát is fogott, Sulland vezette norvég átlövősor pedig egyszerűen képtelen volt hibázni. Krumbholz először a 19. percben kért időt, de hiába a biztató és buzdítás szavak, lányai egyre inkább leszakadtak ellenfelüktől. Franciaország támadásai kiszámíthatóakká váltak - átlövésből szinte alig vállalkoztak -, Norvégia pedig azon erényeit csillogtatta, amit a vb-n ezidáig nem igen tett meg. Az északiak egy az egyben rendre megverték a francia védőket, így ahogy közeledtünk a játékrész hajrájához, úgy nőtt a különbség a két együttes között (9-13). A franciáknak Deroin révén hosszú gólcsendet sikerült megtörniük, de Nöstwold gyors duplája után a francia edzőnek ismét időt kellett kérnie. A pauza ekkor sem segített csapatán, a félidő hajrájára emberhátrányba kerültek, így Kurtovic és Löke góljaival a nagyszünetre hatgólos volt a skandinávok fórja (13-19).

Lunde-Borgesen nagyon jó teljesítményt nyújtott

A második félidőre kapust cseréltek a gallok, Leynaud helyén Darleux állt a kapuba, de Breivang talpról eleresztett bombájánál ő is tehetetlen volt. A norvégoknál Haraldsen mindent fogott amit lehetett, míg támadásban Lunde-Borgersen villogott ezekben a percekben (15-21). A norvég lendületet egy kétperces kiállítás törte meg, de ez csak arra volt elég a franciáknak, hogy tartani tudják a félidőben összeszedett hátrányt. A 40. perctől beállt a mérkőzés, a hibák száma mindkét oldalon egyre több lett, és az idő múlása már a norvégoknak kedvezett. A 48. percben a vb-ezüstérmes franciáknak volt esélyük, hogy felzárkózzanak négy gólra, de Grömsbo kivédte Baudouin hetesét, ezzel pedig végképp megtörte a lelkesedésüket. A hajrá már csak formalitás volt, Löke által tovább mentek előre a norvégok, akik végül nyolc góllal, 32-24-re legyőzték Franciaországot.

Sikerével az északi ország elmondhatja magáról, hogy egy időben az Európa-bajnok, az olimpiai bajnok és immáron világbajnok is. Norvégia 1999 után szerzett ismét vb-aranyat, egy olyan tornán, mely saját bevallásuk szerint sem volt létfontosságú -  ráadásul Gro Hammerseng és Tonje Larsen személyében két világsztárjukat is nélkülözték -  játékerőben annyival a világ előtt járnak, hogy így is behúzták a dél-amerikai viadalt. Ami a franciákat illeti, a fináléban már nem bírta el a csapat, hogy Mariama Signate és Alison Pineau személyében két legnagyobb csillagukat voltak kénytelenek nélkülözni, mivel a kispadról beszálló játékosok többsége pedig még nem áll készen arra, hogy ilyen szinten mérkőzéseket döntsön el. Ennek ellenére a jövőre esedékes olimpián Franciaország két világbajnoki ezüstérem után akár az aranyat is megkaparinthatja, bár ehhez alighanem Norvégiának is lesz egy-két szava. 

XX. Női kézilabda-világbajnokság, Döntő
Franciaország - Norvégia 24-32 (13-19)
FRANCIAORSZÁG: Leynaud, Darleux (kapusok), Ayglon 1, Baudouin 2 (2), Bruneau 2, Dancette, Dembele 3, Deroin 2, Gnabouyou 2, Goudjo, Kamto 3, Lacrabere, Limal, Mendy 4, Spincer 4 (2), Tervel 1. Szövetségi kapitány: Olivier Krumbholz.
NORVÉGIA: Grimsbö, Lunde-Haraldsen (kapusok), Alstad 1, Breivang 2, Frafjord, Johansen 3, Herrem 2, Kurtovic 4 (2), Löke 4, Lunde-Borgersen 5, Molid, Nöstvold 4, Oftedal, Riegelhuth 2, Snorröggen, Sulland 5 (2). Szövetségi kapitány: Thori Hergeirsson.
Kiállítások: 8, ill. 4 perc
Hétméteresek: 6/4, ill. 5/4