Úszó-vb

Kis Gergő parádés hajrával bronzérmes 800 gyorson

  • VNA

Féltávnál még csak a nyolcadik helyen úszott, de remek hajrával az olimpiai bajnok Melloulit is megelőzve bronzérmes lett Kis Gergő a férfi 800 méteres gyorsúszásban.

Kis Gergő a magyar csapat első érmét szerezte

A döntőket tekintve Biczó Bence mellett Kis Gergőért szurkolhattunk még a sanghaji világbajnokság úszó versenyeinek negyedik napján, aki a 800 méteres gyorsúszásban a hatos pályáról indult. A négyes pályán úszó kínai Szun Jang kezdett jól, aki hamar a mezőny élére állt. Kis Gergő az előfutamokhoz hasonlóan most is megfontoltan kezdett, kétszáz méternél a hetedik helyen fordult, de hasonló tempóban, mint egy nappal ezelőtt.

Az előfutamokban jól úszók a fináléban is egymásra figyeltek, így Szun Jang mellett a kanadai Ryan Cochrane és a feröeri Pal Joensen haladtak érmes pozícióban. Féltávnál aztán a harmadik helyet átvette az 1500 méter olimpiai bajnoka, a tunéziai Ousamma Mellouli. Kis Gergő a verseny második negyedében erősebben úszott, így tartotta a lépést, igaz így is a nyolcadik helyen fordult csak 400 méternél. Szun Jang végig kontrollálta a futamot, aki kedvenc távja, az 1500 mellett most 800-on is remekül úszott és végül fölényesen nyerte meg a világbajnokságot. A hajrában Cochrane nem tudott elmenni a kínaival, de így is ezüstérmes lett. A hajrában szinte nem hittünk a szemünknek, hiszen Kis Gergő bronzérmes helyre jött be, aki majdnem négy másodpercet faragott le a kedden úszott országos csúcsán (7:44,94).

Korábbi Európa-bajnokunk (2008-Eindhoven) kis híján az Európa-rekordot is megdöntötte, amelytől mindössze egyetlen másodperccel maradt el.