EURO 2012

Az általunk legyőzött csehek nyerték az A csoportot

A labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjának utolsó fordulója előtt még mind a négy csapatnak volt esélye a továbbjutásra, de végül óriási meglepetésre a favoritnak tartott oroszok és a házigazda lengyekel is búcsúztak a tornától.

A görög csapat hatalmas lendülettel kezdte a mérkőzést annak megfelelően, hogy számára csak a győzelem jelenthetett továbbjutást, azonban az első öt percben három helyzete is kimaradt. Később az orosz együttes védekezése stabilabbá vált, így a görögök rohamai alábbhagytak, sőt, egyre inkább az ő térfelükön zajlott a játék. Az oroszok - elsősorban Zsirkov vezetésével - egymás után dolgozták ki a lehetőségeket, de a vezető gólt nem sikerült megszerezniük, ráadásul Ignasevics nagy hibáját kihasználva Karagunisz lecsapott egy labdára, és ebből közvetlenül a szünet előtt vezetést szerzett csapatának. (1-0)

A folytatásban sem változott a játék képe: a görögök visszahúzódtak a kapujuk elé, az oroszok pedig mindent bevetve támadtak, de lövéseik vagy elkerülték a kaput, vagy az utolsó passzokba csúszott hiba. Ahogy múlt az idő, úgy lettek idegesebbek az oroszok, s a gyors görög ellentámadások egyre nagyobb veszélyt jelentettek, egy ízben, Cavelasz szabadrúgásánál pedig csak a kapufa mentette meg az oroszokat az újabb bekapott góltól. A hajrában a görögök már szinte meg sem próbáltak ellentámadást vezetni, ellenben csúsztak-másztak az eredmény megtartásáért, hősies játékukkal nem is tudott mit kezdeni a riválisuk, így sikerült megőrizniük minimális előnyüket a lefújásig.

Petr Cech és Gebre Selassie örülnek Csehország továbbjutásának az Oroszország elleni mérkőzés után az Európa-bajnokságon 2012-ben.

A másik mérkőzésen a győzelmi kényszer által hajtott lengyelek nagy lendülettel vetették bele magukat az összecsapásba, több mint negyedórán keresztül folyamatosan veszélyeztettek, lehetőségeik azonban rendre kimaradtak. A csehek az első húsz perc után megnyugodtak, igyekeztek minél többet birtokolni a labdát, s erre a lengyeleknek nem volt ellenszerük. A szakadó esőben gólhelyzetet bőven láthattak a szurkolók, a kapuba találni azonban a szünetig egyik gárdának sem sikerült.

A folytatásban - a várakozásokkal ellentétben - nem úgy tűnt, mintha a lengyelek mindent meg akarnának tenni a győzelemért: alig-alig jutottak el a rivális kapujáig, miközben a csehek a biztos védekezésre építve, ellentámadásaikból több helyzetet is kialakítottak. Taktikájuk a 72. percben vezetett eredményre. Ekkor Baros passza után Jiracek tört be a bal oldalon a lengyel tizenhatoson belülre, egy csel után jobbal lőtt laposan a hosszú alsóba. (1-0)

Bár ez valamelyest "észhez térítette" a lengyeleket, az utolsó negyedórában a társházigazda válogatottja már nem volt képes egyenlíteni.

Ezzel Csehország 6 pontjával megnyerte az A csoportot, Görögország pedig Oroszországhoz hasonlóan 4 ponttal zárt, és az egymás elleni eredmény alapján végzett a második helyen. Az utolsó a társházigazda Lengyelország lett.

EURO 2012
A csoport, 3. forduló
Csehország-Lengyelország 1-0 (0-0)
Wroclaw, 42 ezer néző, v.: Craig Thomson (skót)
gólszerző: Jiracek (72.)
sárga lap: Limbersky (12.), Plasil (87.), Pekhart (93.), illetve Murawski (23.), Polanski (48.), Wasilewski (61.), Blaszczykowski (87.), Perquis (90.)
 
Csehország: Cech - Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limbersky - Jiracek (Rajtoral, 84.), Hübschman, Plasil, Pilar (Rezek, 87.) - Kolar, Baros (Pekhart, 91.)
 
Lengyelország: Tyton - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Blaszczykowski, Dudka, Polanski (Grosicki, 56.), Obraniak (Brozek, 73.) - Murawski (Mierzejewski, 73.) - Lewandowski
EURO 2012
A csoport, 3. forduló
Görögország-Oroszország 1-0 (1-0)
Varsó, 52 000 néző, v.: Jonas Eriksson (svéd)
gólszerző: Karagunisz (45+2.)
sárga lap: Karagunisz (61.), illetve Zsirkov (69.), Dzagojev (70.), Pogrebnyak (90.)
 
Görögország: Szifakisz - Toroszidisz, Papasztatopulosz, K. Papadopulosz, Cavelasz - Kacuranisz, Maniatisz - Szalpingidisz (Ninisz, 83.), Karagunisz (Makosz, 67.), Szamarasz - Gekasz (Holebas, 64.)
 
Oroszország: Malafejev - Anjukov (Izmajlov, 81.), Berezuckij, Ignasevics, Zsirkov - Sirokov, Gyenyiszov, Glusakov (Pogrebnyak, 72.) - Dzagojev, Kerzsakov (Pavljucsenko, a szünetben), Arsavin
EURO 2012
A csoport, a végeredmény
    M Gy D V Rg Kg P
1. Csehország 3 2 0 1 4 5 6
2. Görögország 3 1 1 1 3 3 4
3. Oroszország 3 1 1 1 5 3 4
4. Lengyelország 3 0 2 1 2 3 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Vége a Görögország-Oroszország mérkőzésnek is! Csoportgyőztes Csehország, a második Görögország. A favoritnak tartott oroszok és a társrendező lengyelek kiestek!

90+4. perc: Óriásit mentett még Kadlec egy lengyel lövésnél a cseh kapu torkából, a mérkőzésnek pedig vége, így Csehország továbbjutott, a házigazda lengyelek pedig kiestek.

90. perc: Szifakisznak egy orosz fejest, majd egy megpattanó beívelést kellett fognia. A görög és az orosz játékosok az elmúlt percekben többször is összekaptak, ez a hellének malmára hajthatja a vizet.

90. perc: A csehektől a gólpasszt adó Milan Baros lejött, Pekhart állt be helyette.

Mindkét pályán a vezető csapat védekezik óriási erőkkel. Görögország követi a 2004-es receptet, igaz, szerezhetett volna még egy gólt Oroszország ellen, ha a játékvezető megadta volna nekik a jogos tizenegyest. A másik pályán Csehországnál azért valamivel többet van a labda, de a lengyelek irányítanak.

86. perc: Wasilewski próbálkozott egy fejessel a lengyelektől, a háló tetejére bólintott. Közel a kieséshez a házigazda. Nekik két gól kellene a továbbjutáshoz.

84. perc: Szinte csak az oroszoknál van a labda Varsóban, és Dzagojev egy fejessel közel is járt a gólhoz, nem sokkal ment mellé a labda.

84. perc: Kisebb sérülése miatt a csehek gólszerzője, Jiracek lejött, Rajtoral állt be helyette.

81. perc: Újabb orosz csere, Izmailov állt be, Dick Advocaat mindenkit beküldött, aki képes lehet a gólszerzésre.

75. perc: Támadnak az oroszok. A középcsatár Pogrebnyak állt be Glusakov helyett, Gyenyiszov lövését pedig Szifakisz védte bravúrral.

73. perc: A lengyel kapitány, Franciszek Smuda azonnal reagált, Brozeket és Mierzejewskit küldte be Obraniak és Murawski helyett.

Jelen állás szerint a csoport favoritjának tartott oroszok és a házigazda lengyelek is kiesők! Ha minden így maradna, Csehország 6 pontos lenne, Görögország pedig az egymás elleni eredménnyel előzné meg Oroszországot.

72. perc: GÓÓÓL! Vezetnek a csehek! Baros passza után Jiracek tört be a bal oldalon a lengyel tizenhatoson belülre, egy csel után jobbal lőtt laposan a hosszú alsóba. (1-0)

70. perc: Tzavellasz szabadrúgásból rúgott hatalmas kapufát a görög-orosz meccsen.

68. perc: A társházigazda lengyelek nem sokat mutatnak, megint a csehek próbálkoztak, Baros lőtt távolról mellé.

65. perc: Fernando Santos, a görögök portugál szövetségi kapitánya úgy döntött, hogy megpróbálják kihúzni a meccset 1-0-lal. A középcsatár Gekasz helyett a védő Holebaszt, az előbb tévesen sárgát kapott, még mindig ideges Karagunisz helyett Makoszt küldte be a középpályára.

64. perc: A cseh-lengyel találkozón Sivok fejelt közelről a lengyel kapura, Tytont találta el, aki másodjára kiütötte a labdát. Nagy helyzet volt!

61. perc: Óriási játékvezetői hiba! Karagunisz remekül tört be az orosz tizenhatoson belülre, felrúgták, a svéd játékvezető azonban nem így látta, sárgát adott neki műesésért. Ha a görögök továbbjutnak, Karagunisz nem játszhat a negyeddöntőben.

57. perc: A görög-orosz mérkőzésen Gyenyiszov lőtt nem sokkal a görög kapu mellé, a másik oldalon pedig Gekasz elől, a gólvonal közeléből mentettek az orosz védők.

56. perc: Grosicki állt be a lengyel válogatottba Polanski helyett, hogy támadóbbá tegye a csapatot.

54. perc: A csehek részéről Limbersky tört be a bal oldalon a lengyel büntetőterületre, de az oldalhálóba lőtt.

52. perc: Szamarasz próbálkozott a görögöktől, gyengén lőtt távolról az orosz kapu mellé.

51. perc: Csehország akar jobban nyerni, Baros már a harmadik szögletet harcolta ki, távoli lövése pattant ki a védőkről.

46. perc: Az oroszoknál történt az első csere, Pavljucsenko állt be Kerzsakov helyett.

46. perc: A Csehország-Lengyelország mérkőzésen kezdődött egy kicsivel hamarabb a második félidő. Ezen a találkozón mindkét csapatnak gólra törően kell játszania, mert jelen állás szerint mindketten kiesnek.

Ezzel Varsóban is véget ért az első félidő. Az utolsó pillanatban szerzett góllal jelenleg továbbjutásra állnak a görögök. Jelen állás szerint hármas holtversenyben van az orosz, a cseh és a görög együttes, akik közül az egymás elleni mérkőzéseken elért gólkülönbség alapján a Csehország szorul a harmadik helyre. Tehát 1-0-s hátrányuk ellenére az oroszok is továbbjutásra állnak.

45+2. perc: GÓÓÓL! Vezetnek a görögök! Karagunisz lépett ki váratlanul egy bedobás után a jobb oldalán, és Malafejev már nem ért le, csak beleütött a labdába, ami így is bepattant. (1-0)

A Csehország-Lengyelország mérkőzésen nincs hosszabbítás, vége a félidőnek, maradt a 0-0.

41. perc: Újabb két helyzet a cseh-lengyel mérkőzésen: a csehektől Pilar előbb saját csapattársába, Plasilba lőtt, majd eltalálta a kaput is, de megint középre ment a labda, Tyton védett. A másik oldalon Murawski maradt nagyon egyedül középen a tizenhatoson, de odaért az egyik cseh védő.

40. perc: Zsirkov járt közel a gólszerzéshez az oroszok részéről, centikkel lőtt a tizenhatoson kívülről a görög kapu fölé.

37-38. perc: Előbb Baros maradt le centikkel egy elé ívelt labdáról a tizenhatoson belül, majd Plasil lövése pattant meg egy védőn, a játékszer mindkétszer Tyton kezébe került a Csehország-Lengyelország mérkőzésen.

Noha helyzet ott sem volt, mégis a cseh-lengyel találkozóra volt érdemes egy kicsit jobban figyelni az utóbbi időben, lendületesen zajlott a két tizenhatos között a játék. Labda nélkül azonban mindkét csapat jól tömörült, így leginkább a védők villoghattak felszabadításaikkal. A csehek részéről Gebre Selassie egyik beindulása, a lengyelektől egy-egy kontra tűnt ígéretesebbnek, mint ami lett belőlük.

31. perc: Kevés a helyzet mindkét pályán az utóbbi időszakban, ezért feljegyzésre érdemes, hogy Glusakov távolról lőtt a görög kapura, nem volt veszélyes, méterekkel fölé ment.

A görög-orosz mérkőzést Arsavinék irányítják, általában náluk volt a labda az elmúlt tíz percben, negyedórában. Sok volt a veszélyes szöktetés, eddig az utolsó passzokba csúszott többnyire hiba, így a görögök megúszták kapott gól nélkül.

A Csehország-Lengyelország mérkőzésen szakad az eső és villámlik is, nem lenne meglepő, ha a játékvezető a pénteki Ukrajna-Franciaország mérkőzéshez hasonlóan szünetet rendelne el.

22. perc: Boenisch kínálta meg Cechet távolról a cseh-lengyel találkozón, a Chelsea kapusa remekül tolta ki az elé csapódó labdát.

 

Izgalmasan alakult mindkét mérkőzés első negyedórája, mind a négy csapat csak a győzelemben bízik, felváltva jöttek a helyzetek a két pályán az összesen négy kapu előtt. Eddig a kapusoknak szerencséjük volt, leginkább Malafejevnek és Cechnek sikerült tudatos védéseket bemutatnia. Érdekes módon a széleken gyakorlatilag minden védelem megbontható volt, a középső védők állták a legjobban a sarat.

17. perc: Zsirkov a bal oldalon tudott meglépni a Görögország-Oroszország mérkőzésen, de középre adására a görög védők érkeztek. Később Dzagojev vezetgette a labdát, majd távolról lőtt laposan, Szifakisz könnyen védett.

16. perc: Lewanodowski és Blaszczykowski ismét veszélyeztettek a lengyel válogatottból, de egyikük sem találta el Cech kapuját.

13. perc: Az oroszok közül Kerzsakov centikkel lőtt keményen a görög kapu bal felső sarka mellé. Kicsivel később Malafejev majdnem elnézett egy előreívelést, amit Gekasz nem tudott levenni, majdnem átpattant felette a labda, de végül összeszedte.

10. perc: Egyszerre történnek az események a két pályán, a cseh-lengyel meccsen Lewandowski lépett ki, de ballal a kapu mellé lőtt.

10. perc: Arsavin egy méterről lőtt a görög kapura Varsóban, Szifakisznak nagy szerencséje volt, telibe találta az orosz szélső.

8. perc: Blaszczykowski újra villant a csehek ellen, középen lépett ki Obraniak labdájával, de Cech védte a lapos lövését.

6. perc: A cseh-lengyel találkozón Blaszczykowski a tizenhatos sarkánál harcolt ki szabadrúgást, majd az oldalhálóba lőtt.

6. perc: A görög-orosz meccsen egy szöglet után Toroszidisz pörgetett kapura, de Malafejev nagyot védett.

Semmi nem dőlt még el az A csoportban, Oroszországnak 4, Csehorszának 3, Lengyelországnak 2, Görögországnak 1 pontja van az utolsó forduló előtt.

Egyenlő pontszám esetén sorrendben a következők döntenek a csapatok között:

- az egymás elleni mérkőzéseken szerzett pontok.

- (több csapat esetén) az egymás elleni mérkőzéseken elért gólkülönbség.

- az egymás elleni mérkőzéseken szerzett több gól.- ha legalább hármas holtversenyben a fentiek alapján csak két csapat marad holtversenyben, akkor az ő egymás elleni mérkőzéseiket kiemelve újra az első feltételtől kell vizsgálni a párharcukat, hogy eldőljön, melyikük végez előrébb. Ha marad a többes holtverseny, akkor az alábbiakkal kell folytatni az összevetést.

- az összes mérkőzésen elért gólkülönbség.

- az összes mérkőzésen lőtt több gól.

- ha a két egyenlő pontszámmal végző csapat egymás ellen játssza az utolsó mérkőzést, a fentiek alapján nem dönthető el, hogy melyikük jut tovább és más csapat nem érintett a holtversenyben, akkor tizenegyesrúgások döntenek.

- UEFA koefficiens.

- a csoportmérkőzések alatt elért Fair play-mutató.

- sorsolás.

Ezek alapján Oroszország továbbjut, ha

- legalább pontot szerez Görögország ellen, mert Görögországot és a lengyel-cseh kettős valamelyikét mindenképp megelőzi.

- ha legfeljebb 5 góllal kap ki Görögországtól, és a Lengyelország-Csehország mérkőzés döntetlenre végződik, mert ekkor hármas holtverseny alakul ki, amiből jobban jön ki, mint a csehek és a görögök.

Csehország továbbjut, ha

- legyőzi Lengyelországot, mert a házigazdát és az orosz-görög kettős valamelyikét mindenképp megelőzi.

- ha döntetlent játszik Lengyelország ellen, és Görögország nem nyer Oroszország ellen, mert ekkor a házigazdát és a görögöket is mindenképp megelőzi.

- ha döntetlent játszik Lengyelországgal, és Görögország legalább 6 góllal nyer Oroszország ellen, mert ekkor hármas holtverseny alakul ki, amiből jobban jön ki, mint az oroszok.

Lengyelország továbbjut, ha

- legyőzi Csehországot, mert ekkor a csehek mellett az oroszokat vagy a görögöket is mindenképp megelőzi.

Görögország továbbjut, ha

- legyőzi Oroszországot, és a cseh-lengyel meccsen nem döntetlen születik, mert ekkor az egymás elleni eredmények miatt megelőzi az oroszokat, illetve pontszámban a másik meccs vesztesét is.

- legyőzi Oroszországot, és döntetlen születik a másik meccsen, mert ekkor hármas holtverseny alakul ki, amiből az egymás elleni gólkülönbségek miatt jobban fog kijönni, mint az oroszok és/vagy a csehek.

EURO 2012
A csoport, 3. forduló
Görögország-Oroszország
Nemzeti Stadion, Varsó, vezeti: Jonas Erikssson (svéd)
Görögország: Szifakisz - Toroszidisz, Papasztatopulosz, Papadopulosz, Tzavellasz - Kacuranisz, Maniatisz - Szalpingidisz, Karagunisz, Szamarasz - Gekasz
Cserejátékosok: Halkiasz, Tzorvasz, Malezasz, Holebasz, Makosz, Fotakisz, Ninisz, Fortunisz, Fetfacidisz, Liberopulosz, Mitroglu
Oroszország: Malafejev - Anyukov, Berezutszkij, Ignasevics, Zsirkov - Sirokov, Gyeniszov, Glusakov - Dzagojev, Kerzsakov, Arsavin
Cserejátékosok: Akinfejev, Sunyin, Saronov, Granat, Nababkin, Izmailov, Kombarov, Szemsov, Pavljucsenko, Pogrebnyak
EURO 2012
A csoport, 3. forduló
Csehország-Lengyelország
Municipal Stadion, Wroclaw, vezeti: Craig Thomson (skót)
Csehország: Cech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky - Hübschmann, Plasil - Jiracek, Kolar, Pilar - Baros
Cserejátékosok: Lastuvka, Drobny, Suchy, Hubnik, Rajtoral, Rezek, Rosicky, Petrzela, Darida, Necid, Pekhart, Lafata
Lengyelország: Tyton - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Dudka, Polanski - Blaszczykowski, Murawski, Obraniak - Lewandowski
Cserejátékosok: Szczesny, Sandomierski, Wojtkowiak, Kaminski, Wawrzyniak, Matuszczyk, Rybus, Mierzejewski, Wolski, Grosicki, Sobiech, Brozek
EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!