Európa Liga

Ma este kiderül, lesz-e spanyol házidöntő a második számú európai kupaporondon

A Bajnokok Ligájában mindkét spanyol sztárklubnak az eldöntő jelentette a végállomást, de a másik kontinentális futballsorozatban, az Európa Ligában biztosan lesz hispán résztvevője a finálénak. Erre a legnagyobb esélye a két évvel ezelőtti győztes Atlético Madridnak van, de az Athletic Bilbao helyzete sem reménytelen.

Valencia (spanyol)-Atlético Madrid (spanyol) 21:05
Tv: Story 4 Hathárom-tipp: 2

A Matracosok az első meccsen, hazai pályán 4-2-re diadalmaskodtak a Denevérek felett, a Valencia a 94. percben Ricardo Costa góljával alakította 4-2-re az állást, így halvány esélye még megvan, egy 2-0-s vagy éppen 3-1-es sikerrel bejuthat a május 9-i, bukaresti döntőbe.

"Ricardo gólja életbevágó volt. Szükségünk van a rajongók támogatására, a Mestalla mögöttünk lesz. Fontos, hogy kezelni tudjuk érzelmeinket, ez a férfiak játéka. Nem futhatunk ki idegesen a gyepre. A csapat már bebizonyította, hogy képes kiugró eredményekre és jó játékra, így van esélyünk" - fogalmazott Unai Emery vezetőedző, aki sajtóhírek szerint a szezon végén elhagyja a klubot. "Merőben más meccs lesz, mint a bajnokságban. Erős lélekre és harcos hozzáállásra lesz szükségünk az első perctől az utolsóig. Meg tudjuk fordítani az eredményt" - tette hozzá.

A Valencia mellett szóló érv, hogy a második számú európai sorozatban 2004-ben győztes alakulat európai kupameccsen odahaza még sosem veszített spanyol riválissal szemben. Csakhogy éppen az Atlético volt az, amely idegenben lőtt góllal kiejtette a Valenciát a 2010-es EL-szezon negyeddöntőjében, és egészen a végső sikerig menetelt.

Radamel Falcao az első mérkőzésen duplázott, ha ma is kétszer lesz eredményes, akkor holtversenyben már a második lesz az UEFA-kupa/Európa Liga összesített góllövőlistáján 29 találattal,"Masszív meccsre készülünk. Tiszteletben tartjuk ellenfelünket, de nem fogunk finomkodni, hiszen egy nagy verseny elődöntőjénél tartunk. Még 90 perc hátravan a párharc végéig, nem aludhatunk el, most kell igazán jó teljesítménnyel előrukkolnunk. Lüktető, intenzív összecsapást várok" - mondta Diego Simeone, a madridiak argentin trénere. "Amióta itt vagyok, két nagyon különböző mérkőzésünk volt a Valenciával (0-0 a La Ligában a fővárosban, és a múlt heti 4-2 - a szerk.), de megtaláltuk a módját, hogyan tudunk ellenük a leghatékonyabban harcolni - folytatta a szakember, aki nem fél a Mestalla közönségétől. - Engem az érdekel, mi történik a pályán, nem foglalkozom a lelátóval. Erősnek kell lennünk, és folytatnunk kell, amit az utóbbi időben mutattunk. A Valenciának gólt kell lőnie, nekünk meg be kell jutnunk a fináléba."

A Primera Divisiónban mindkét gárda nyert a hétvégén, a Valencia 4-0-al küldte haza a Betist, az Atlético 3-1-el az Espanyolt.

Az Atlético kolumbiai gólgyárosa, Radamel Falcao az első mérkőzésen duplázott, ha ma is kétszer lesz eredményes, akkor holtversenyben már a második lesz az UEFA-kupa/Európa Liga összesített góllövőlistáján 29 találattal, és már csak további két gól választja el a listavezető Henrik Larssontól.

  • Valencia - Atlético Madrid 2012-04-26 21:05:00
  • Athletic Bilbao - Sporting 2012-04-26 21:05:00

 

Athletic Bilbao (spanyol)-Sporting (portugál) 21:05
Tv: Digi Sport Hathárom-tipp: 1

A "vegyespárosban" a baszkok "csak" 2-1-re kaptak ki a portugál fővárosban, és az idegenbeli találat akár döntőnek, sőt EL-finálét érőnek is bizonyulhat. Ráadásul az Athletic eddig minden hazai mérkőzésén győzött portugál riválissal szemben, emellett a Sporting csak egyet nyert meg utolsó tíz idegenbeli kupameccséből.

"A Sporting előnyben jön ide, a bizonyítás terhe a mi hátunkat nyomja. Nyílt meccset várok, amelyen az esetleges hibákat azonnal bünteti az ellenfél. Történelmi lehetőség előtt állunk, a klub második alkalommal juthat európai kupadöntőbe. Tudjuk, hogyan győzzük le a Sportingot. Félelem nélkül kell támadnunk, és minden szituációban higgadtnak kell maradnunk" - nyilatkozta a Bilbao csapatkapitánya, Andoni Iraola.

"Nem hiszem, hogy az Ahletic változtatni fog stílusán, ugyanúgy fognak játszani, mint a José Alvalade Stadionban: támadó szellemben - vélekedett Sá Pinto, a portugálok edzője. - El kell ismerni, bátor és figyelemre méltó a stratégiájuk, de meg tudjuk őket állítani. Nem aggódom a San Mamés miatt, szerintem ez nem nekik, hanem nekünk fog kedvezni. Ebben a szezonban szerepeltünk már olyan arénában, mint a manchesteri (Etihad), vagy a varsói és a harkivi, hozzászoktunk a telt házhoz és a fanatikus szurkolókhoz."

A Sporting 2005-ben játszott utoljára kupadöntőben, az UEFA-kupában kikapott a CSZKA Moszkvától. Sá Pinto akkor játékoskánt erősítette az Oroszlánokat. "Remélem, edzőként is fináléba jutok csapatommal. Nagyon fontos pillanat ez a karrieremben, megtiszteltetés és felelősség. Ragyogó pillanatokat akarunk szerezni a klubnak, győzni itt, és kiharcolni a döntőt."

A Sportingból Oscar De Marcos, Fito Rinaudo és Alberto Rodriguez sérülés, Marat Izmajlov eltiltás miatt hiányozni fog. A hazaiaknál Iker Muniain a hétvégén nem játszott a Racing Santander ellen (1-0) szemgyulladás miatt, de este várhatóan ott lesz a pályán. A portugálok 3-2-re felülmúlták vasárnap a Nacionalt a Primeira Ligában, és hét meccse veretlenek tétmérkőzésen.