Bukaresti tenisztorna

Balázs Attila zseniális - szetthátrányból verte Malisse-t

  • VNA

Ezen a héten minden összejön a magyar éljátékosnak, aki a belga Xavier Malisse ellen szett- és brékhátrányból fordítva győzött.

Emberfeletti menetelést teljesít a bukaresti ATP-tornán Balázs Attila, aki a sikeresen megvívott selejtező után a főtáblán a szlovák Lukas Lacko és az olasz Potito Starace után a pénteki negyeddöntőben a belga Xavier Malisse ellen is győzni tudott. Az első játszmában 2-2-ig együtt haladtak a felek, majd a sokkal esélyesebb Malisse elvette ellenfele adogatását, és előnyét végigvitte a játszmán (4-6). A második szett elején aztán a tornát a világranglista 450. helyéről megkezdő Balázs egyből elveszítette az adogatását, és ekkor azt gondolhattuk, hogy véget ér bravúros bukaresti menetelése.

A saját bevallása szerint is élete egyik legjobb formájában játszó magyar azonban nem adta fel, 1-3-as állásról sorozatban nyert öt gémet, amivel kiharcolta a döntő szett lehetőségét. Ebben ugyan világranglista 67. helyén álló belga ellenfelének megint volt négy bréklabdája is, de egyiket sem tudta értékesíteni, Balázs viszont kettőből egyet igen, így parádés győzelemmel zárta le a 2 óra 15 percig tartó találkozót. Az ATP-sorozatban legutóbb Sávolt Attila jutott be elődöntőbe, aki  2002-ben a lengyelországi Sopotban hajtotta végre ezt a bravúrt.

Balázs Attila megállíthatatlan Bukarestben, Xavier Malisse sem tudta őt legyőzni - Fotó: www.mtsztenisz.hu

"Élvezetes, jó meccs volt, most jött ki a sok munka, amit edzőmmel, Bardóczky Kornéllal végeztünk el - mondta az MTI-nek Balázs.  - Jól ment a játék, végre elhittem, hogy győzni tudok komolyabban jegyzett teniszezővel szemben is. Szándékosan rövidítettem sokat, az elején elérte a belga a labdákat, a mérkőzés döntő szakaszában azonban már jóval kevésbé." A 23 esztendős magyar teniszező következő ellenfele az olasz Fabio Fognini lesz. Balázs elmondta, vele még nem játszott, de sokat látta a tévében: "Nagyon változatosan játszik. Jól fut, remek keze van."

A 23 éves magyar játékos nyolc év (Sávolt Attila - 2004) után első magyar férfi teniszezőként jutott fel egy ATP verseny főtáblájára és ha már odajutott, nem is adta alább az elődöntőnél, ahol a honfitársát, Andreas Seppit legyőző olasz Fabio Fognini lesz az ellenfele szombaton. A bukaresti viadalon egy másik magyar teniszező ért el korábban kimagasló eredményt, 1995 szeptemberében ugyanis Noszály Sándor - szintén a selejtezőből feljutva - a Roland Garroson kétszer győztes spanyol Sergi Bruguera legyőzésével bejutott az elődöntőbe, és ott az akkori salakkirálytól, az osztrák Thomas Mustertől kapott ki. Balázs Attila mostani sikere és elődöntőbe jutása azt jelenti, hogy az ATP speciális szabályai értelmében a Fognini elleni találkozó eredményétől függetlenül a jövő heti belgrádi tornán is a főtáblán játszhat majd a magyar játékos.

Bukaresti férfi tenisztorna - negyeddöntők
Gilles Simon (1., francia) - Lukasz Kubot (7., lengyel) 3:6, 6:1, 6:3
Matthias Bachinger (német) - Daniel Brands (német) 6:4, 6:1
Fabio Fognini (6., olasz) - Andreas Seppi (olasz) 6:4, 6:7, 6:4
Balázs Attila (magyar) - Xavier Malisse (belga) 4-6, 6-3, 6-4