Csőd

A megszűnés szélén a dunaújvárosi férfi kézilabda

A bő évtizede még bajnok Dunaferr SE a 2010-11-es szezon végén kiesett a Budapest Bank férfi kézilabda ligából, és úgy tűnik, alsóbb osztályokban sem tudja vállalni a szereplést a súlyos anyagi gondok miatt.

Az 1951-ben alapított dunaújvárosi - akkor még sztálinvárosi - férfi kézilabda-csapat a kilencvenes évek közepéig általában az NB I alsó feléig jutott el, több időt töltött alacsonyabb osztályokban, mint az élvonalban. Az 1995-ös feljutással kezdődött az együttes legfényesebb időszaka, amely a 2000-es bajnoki címben és KEK-fináléban, valamint a 2001-es Magyar Kupa-győzelemben tetőzött.

Az elmúlt évtizedben a gárda stabilan az ország harmadik számú csapatának számított, rendre komoly kihívást állítva a Veszprém és a Szeged elé. Ráadásul többnyire fiatal tehetségek vitték a prímet a csapatban, elég ha a két sztárcsapat és a válogatott jelenlegi játékosai közül Császár Gábort, Zubai Szabolcsot, Törő Szabolcsot vagy Mikler Rolandot említjük. A kiváló utánpótlásnevelés mellett ebben természetesen a szűkös anyagiak is szerepet játszottak, azonban 2009-ig ezek a feltételek is elegendőek voltak a szakmai munka szinten tartásához.

Császár gábor gólöröme a Dunaferr férfi kézilabda-csapatában

A hanyatlás azonban gyorsan bekövetkezett, és már a nemrégiben véget ért szezonban kieséshez vezetett. A klub természetesen az NB I/B-ben folytathatná a szereplését, de Csapó Tamás szakosztályvezető dunaujvaros.com-nak adott nyilatkozata szerint erre nincs sok esély.

"Az ismert problémák ellenére azon dolgoztam az elmúlt hetekben, hogy valamilyen szinten sikerüljön életben maradnunk, még úgy is, hogy gyakorlatilag az összes játékos és edző elhagyta a szakosztályt" - mondta a klubvezető. "Korábban úgy volt, hogy a Tatabányával talán együtt tudunk működni, ám a bányászcsapat végül visszalépett a lehetőségtől, ami nem is csoda, hiszen teljes volt a bizonytalanság együttesünk körül, így ők a jövőben a Tata gárdáját támogatják edzővel, játékosokkal egyaránt. Ahogy haladtunk előre az időben, úgy vált egyre kilátástalanabbá a helyzetünk, hiszen játékos és pénz híján képtelenség egy csapatot életben tartani. Ígéreteink persze vannak, ám azokból az elmúlt időszakban is volt rengeteg, de én már nem tudok csak ezekre alapozni, ezért döntöttem: vége, elég volt! A magam részéről nem tudom tovább vinni a szakosztály ügyeit. A jelenlegi állás szerint ez azt jelenti, hogy megszűnik a Dunaferr SE férfi kézilabda csapata, főleg úgy, hogy a jelek szerint az újonnan induló egyesületben sem lenne számunkra hely, így innentől a Dunaferr Sportegyesületen és a város vezetésén (amely egyébként a mai napig nem utalta át a csapatnak tavaly megszavazott tízmillió forintot) múlik, hogy mi lesz a csapat, a szakosztály sorsa."

Nos, a Nemzeti Sportnak Mátyás Gábor klubelnök a következőket mondta: "Klubunk vezetősége szerdán nehéz szívvel, de kimondta, július elsejétől megszűnik a Dunaferrben a félrfi kézilabda-szakosztály. Sosem vidám, amikor véget ér egy korábban sikeres, sok örömet szerző sorozqat, de ezt a határozatot ki kellett mondani. Már egy évvel ezelőtt tudtuk, nagy baj van a kéziseknél, de a végsőkig bíztunk néhány ígéretben. Most már nem ment tovább, és sajnos reményünk sem maradt."

Ennek értelmében tehát csak akkor lesz Dunaújvárosban felnőtt férfi kézilabda-csapat, ha esetleg alakul egy új egyesület.