US Open

Djokovics 0-2-ről, meccslabdáról győzte le Federert

  • VNA

Közel négy órán át tartott a US Open első férfi elődöntője, amelyet kétszettes hátrányból Novak Djokovics nyert meg, a meccslabdáknál hibázó Roger Federer ellen.

Nem feltétlenül a csillogásról szólt a US Open első féri elődöntője, a Novak Djokovics - Roger Federer mérkőzés, de a szerb és a svájci játékos csatája ismét egy igazi klasszikust hozott. Egy rövid esőszünet miatt egyórás késéssel indult a találkozó, ahol a meglehetősen lagymatag első játszmában egyetlen bréklehetőség nélkül jutottak el a felek a rövidítésig. Ebben ugyan Federer 6-3-ról visszaengedte Djokovicsot,de végül 55 percnyi játék után övé lett a szett. A második játszma harmadik gémje hozta az első bréklabdákat a mérkőzésen, sőt ekkor rögtön az első adogatáselnyerés is sikerült Federernek. Djokovics ugyan nem sokkal később visszavette az elbukott adogatójátékot, de rögtön utána Federer semmire vette el az ő szerváját, ezt az előnyt pedig már nem adta le, és kétszettes előnybe került. Az egykori svájci világelső ebben az időszakban folyamatosan Djokovics fonákját támadta, és bár nem kockáztatott sokat, mégis eredményes volt.

A játék színvonala a harmadik játszmára javult fel igazán, ahol Djokovics remekül kezdett, és 3-0-s előnyét megtartva végül szépített. A negyedk játszmában Federer ismét sokat hibázott, így a világelső szerb alig fél óra alatt 6-2-vel tudott egyenlíteni. A mindent eldöntő ötödik szettben megint Federernek voltak lehetőségei, aki 5-3-as vezetésénél a mérkőzésért is adogathatott. Sőt mi több, 40-15-ös előnyénél két meccslabdája is volt. Ezeket azonban nem tudta kihasználni, majd érezhetően elbizonytalanodva teniszezett tovább, aminek az lett az eredménye, hogy Djokovics megfordította a közel négy óráig tartó elődöntőt, és végül bejutott a fináléba.

"A körülményeket figyelembe véve, ez valószínűleg a 2011-es év legfontosabb győzelme számomra" - nyilatkozta közvetlenül a találkozó után Djokovics. A két játékos közel azonos számú nyerő ütést mutatott be (49-48 Federernek), a svájci viszont többször rontott (59-35), és elsősorban ennek köszönheti vereségét. A találkozón igazi dejá vu érzése lehetett a közönségnek, hiszen a két játékos tavaly szintén a US Open elődöntőjében találkozott egymással, és akkor is Djokovics jutott tovább öt játszmában. A mostani végeredmény azt jelenti, hogy Roger Federerrel 2003 után fordul elő először, hogy egy adott évben egyetlen Grand Slam-tornát sem tud megnyerni, Djokovics pedig továbbra is megőrizte annak az esélyét, hogy három GS-trófeával zárja az évet. Federer Wimbeldonban a negyeddöntőben Tsonga ellen, most pedig Djokovics ellen bukott el fontos mérkőzést kétszettes előnyből, a szerb pedig mindössze másodszor volt képes pályafutása során ilyen hátrányról mérkőzést nyerni.

US Open
Férfi elődöntő
Novak Djokovics (szerb, 1.) - Roger Federer (svájci, 3.) 6-7 4-6 6-3 6-2 7-5