Cselgáncs Eb

Ungvári arany-, Csernoviczki ezüstérmes a nyitónapon

  • MTI

A 66 kg-os Ungvári Miklós arany-, a 48 kg-os Csernoviczki Éva pedig ezüstérmes lett az Isztambulban zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

Ungvári Miklós aranyérmet szerzett Isztambulban - Fotó: MTI

A 66 kg-ban korábban kétszer Eb-aranyérmes Ungvári a görög Georgesz Azoidisz, a lengyel Pawel Zagrodnik, a francia Pierre Duprat és az orosz Alim Gadanov elleni sikerrel jutott el a döntőig, ahol az azeri Tarjan Karimov ellen lépett tatamira, s a küzdelem csak a hosszabbításban dőlt el. A magyar versenyző nagyívű lábszárátforgatást mutatott be ellenfelén, és jukóval nyert.

Ungvári - aki aranyérme mellé 2500 eurót kapott - öccsének, Attilának ajánlotta érmét, akinek versenyengedélyét doppinggyanú miatt nemrég felfüggesztették.

"A testvéremért küzdöttem az egész Európa-bajnokságon. - mondta még mindig zihálva az MTI-nek. - Egy éremért jöttem ide, amelyet az öcsémnek akartam ajánlani, aki nem lehetett itt, és aki szerintem hasonlóképpen szerepelt volna."

Csernoviczki az olasz Valentina Moscatt, az ukrán Olha Szuha, a spanyol Oiana Blanco, valamint az olimpiai és kétszeres vb-ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok francia Frederique Jossinet legyőzésével lett finalista. A tatabányaiak versenyzője a döntőben az olimpiai és hatszoros Európa-bajnok román Alina Alexandra Dumitruval találkozott, aki egy jukót érő intéssel nyerte meg az összecsapást.

"Az én intésemet nem éreztem jogosnak, mert én indultam, aztán mikor meg többször is ő rohant le a szőnyegről, akkor nem történt semmi. - nyilatkozta az MTI-nek a tatabányai dzsúdós. - Sajnálom, hogy ezen múlott, és hogy most nem sikerült legyőznöm Dumitrut."

Burján László (60 kg), Gorjanácz Zsolt (66) és Karakas Hedvig (57) helyezetlenül zárt