Serie A

Olaszország túlsó végébe költözik Szardíniáról a Cagliari

  • Bodnár Gergő

Hivatalosan is bejelentették, hogy a Serie A 31. fordulójában a Cagliari együttese Triesztben, a Stadio Nereo Roccóban fogadja az Inter csapatát. Már régóta hallani a Stadio Sant’Elia körüli problémákról, a költözés viszont mostanra vált biztossá.

A Cagliariban található Sant Elia Stadion főlelátója

A Cagliari stadionját 1970-ben adták át, és legutóbb az 1990-es világbajnokságot megelőzően újították fel.

Önmagában már az érdekes kérdéseket vet fel, hogy egy ilyen létesítménybe miért kellett fémszerkezetes mobillelátókat beépíteni. Közel 10 évvel ezelőtt több statikai és biztonsági problémát találtak a stadionnal kapcsolatban az illetékesek, 2002-ben mindössze a nyolcezer férőhelyes főlelátó kapott engedélyt arra, hogy nézőket fogadjon. Ekkor döntött úgy a szárd klub, hogy gyorsan felhúz egy mobil lelátórendszert (3 millió euróért) a stadion három oldalára. Az új csővázas mobillelátó többször meghosszabbított, ideiglenes használati engedélyt kapott. Pár hónappal ezelőtt viszont újra megjelentek azok a hírek, mely szerint nem biztonságos ebben a létesítményben mérkőzéseket rendezni.

Felmerült a mobillelátók elbontásának ötlete is, de ez esetben mindössze nyolcezer nézőt lenne képes befogadni a Sant’Elia, így a stadionban nem rendezhetnének A-ligás találkozókat.

Massimo Cellino elnök - aki már korábban felvázolta egy új aréna építési tervét - először március végén kezdett érdeklődni a trieszti helyszínnel kapcsolatban, de akkor az illetékesek még egyértelműen cáfolták a stadionváltás hírét. Hétfő este viszont hivatalosan is bejelentették, hogy költözik a Cagliari, amely a szárd várostól közel 1000 kilométerre található Triesztben játszik vasárnap délután az Inter ellen. A harmadosztályban szereplő Triestina stadionja 28500 néző befogadására alkalmas.

Szakértők szerint kizárt, hogy a nyáron a Cagliari engedélyt kap a Stadio Sant’Elia jelenlegi formában való használatához. Így az is elképzelhető, hogy a komoly felújítási munkák elkezdése nélkül, a "közelben" lévő Nápolyba vagy esetleg Salernóba költözik a csapat.