Premier League

A "hűtlent" orrba rúgták, de a Chelsea sem úszta meg a newcastle-i pofont

A Queens Park Rangers és a Norwich City csalódást keltő randevúja után gólokban gazdag mérkőzésekkel folytatódott az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Premier League 25. fordulója. A Newcastle United 3-2-re legyőzte a Chelsea-t, az Arsenal végül csak begyötörte a Stoke City legyőzéséhez szükséges találatot, az Everton és az Aston Villa csata pedig két belga fiatalember gólpárbaját hozta.

Newcastle United-Chelsea

"Ment a hűtlen nehéz fejjel, visszamenne, de ő már nem kell" - szól az Edda slágere, mely akár a St. James' Park hangszóróiból is üvölthetett volna szombat délután. Demba Ba december végén még a Szarkák sikeréért küzdött, januárban viszont a londoni Kékekhez szerződött, így a Tyneside-ra visszatérő szenegáli támadó minden megmozdulását füttyszó kísérte Newcastle-ben. Az első félidő hajrájában ráadásul Fabricio Coloccini úgy orrba rúgta korábbi csapattársát, hogy a vérző támadót le kellett cserélni. A karatemozdulat előtt mellesleg Tim Krul bravúrral védte Ba próbálkozását.

A folytatásban Ramires páros lábbal "beleszállt" Jonas Gutiérrezbe, de az argentin jobbnak látta, ha rugdosódás helyett góllal törleszt, így a játékrész lefújása előtt John Terry-t megelőzve precízen csúsztatta a labdát Petr Cech kapujába, Davide Santon beadását követően. (1-0)

Moussa Sissoko bizonyult a Szarkák nyerőemberének a Chelsea ellen - Fotó: AFP

A szünet után óriási lendületet vett a Chelsea, két kimagasló egyéni megmozdulásnak köszönhetően pedig negyedóra alatt megfordította az állást. Előbb Frank Lampard bombázott 23 méterről, nagy erővel a léc alá (1-1), majd egy jobb oldali akció zárásaként Juan Mata tekert állítgatás nélkül a jobb felső sarokba, Fernando Torres előkészítése után. (1-2) A Newcastle tartását mutatja, hogy a hazaiak nem roppantak meg a második félidő számukra sokkoló eseményeinek súlya alatt, és egy villámgyors kontratámadás végén egyenlített. Yoann Goufrann lövése a "francia különítmény" másik tagja, Moussa Sissoko elé pattant, aki ennél nehezebb feladatokat is megoldott már pályafutása során. (2-2) A Toulouse-tól érkező, a Szarkákkal hat és fél(!) éves szerződést kötő válogatott középpályás már az Aston Villa elleni debütálásakor is kiválóan futballozott, hazai közönség előtt pedig végül duplával mutatkozott be, a rendes játékidő utolsó percében ugyanis a tizenhatos vonaláról tökéletes precizitással bombázott a jobb alsó sarokba. (3-2) Demba Ba elment, de bánja kánya, mert a Szarka aligha bánja... Moussa Sissoko vezérletével a Newcastle 2006 után újra legyőzte a Chelsea-t a St. James' Parkban.

Arsenal-Stoke City

A Liverpool elleni bravúros visszakapaszkodást követően az idegeben meglehetősen halovány Stoke City várt az Ágyúsokra, Arsene Wenger menedzser pedig nem habozott csatasorba állítani a Málagától frissen szerződtetett Nacho Monrealt. A fővárosiak legutóbbi négy hazai mérkőzésükön összesen tizennégy góllal terhelték meg az ellenfelek hálóit, ám a vendégek az első harminc percben lényegében megfojtották a házigazda támadójátékát. A folytatásban Tony Pulis csapatára egyre nagyobb nyomás nehezedett, az Arsenal leginkább a kiváló labdákat osztogató Jack Wilshere, valamint Alex Oxlade-Chamberlain összjátékából alakított ki helyzeteket, de Asmir Begovic kétszer is túljárt utóbbi eszén.

A fordulás után is egyirányú forgalom zajlott a játéktéren, a londoniak egyre nagyobb erőkkel rohamozták a Stoke kapuját, ám az utolsó átadásokba gyakran hiba csúszott, az átlövési kísérletek pedig célt tévesztettek. A jég a 78. percben tört meg, igaz, nem teljesen egyértelmű körülmények között. Lukas Podolski szabadrúgásból tekert a hálóba, az asszisztens Theo Walcott feltételezett leshelyzete miatt felemelte zászlóját, Chris Foy játékvezető azonban felülbírálta kollégája döntését, és megadta a találatot. (1-0)

Everton-Aston Villa

A két együttes nyár végi, birminghami találkozóján Steven Pienaar volt az, aki közvetlenül a kezdősípszó után sokkolta a Villa szurkolóit, ezúttal viszont fordult a kocka. A mezőnyt a kiesőzónából szemlélő Villa ugyanis házi gólkirálya, Christian Benteke révén gyorsan vezetést szerzett a Goodison Parkban, a belga támadó az Andreas Weimanntól kapott labdát John Heitingát becsapva juttatta a hálóba. (0-1) Néhány perccel később Marouane Fellaini válaszolhatott volna, de lövése kevéssel elkerülte Brad Guzan kapuját. Az első húsz perc végén aztán Victor Anichebe villant, ügyesen fordult le az ezúttal határozatlan Ciaran Clarkról, lapos próbálkozása pedig utat talált a kapuba. (1-1) A gólpárbaj percekkel később folytatódott, az Everton hiába birtokolta többet a labdát, nem tudta megakadályozni, hogy egy jobb oldali beadást követően Gabriel Agbonlahor a hálóba fejeljen. (1-2)

A vendégek a második játékrészben is gólra törően futballoztak, Benteke révén tovább növelték előnyüket, a csatár tizedik Villa-találatát fejjel szerezte. (1-3) Az Evertonnak azonban innen is volt visszaút, érdekesség, hogy David Moyes együttesét is egy belga, Fellaini húzta ki a csávából. A középpályás előbb Nikica Jelavic passzát váltotta gólra (2-3), majd a hosszabbítás perceiben Leighton Baines szögletét fejelte a kapuba. (3-3) A mérkőzést végigizgulók mellett igazán a belga válogatott szövetségi kapitánya, Marc Wilmots dörzsölheti a tenyerét...

Premier League
25. forduló
Newcastle United-Chelsea 3-2 (1-0)
Gólszerzők: Gutiérrez (41.), Moussa Sissoko (68., 90.) illetve Lampard (55.), Mata (61.)
 
Arsenal-Stoke City 1-0 (0-0)
Gólszerző: Podolski (78.)
 
Everton-Aston Villa 3-3 (1-2)
Gólszerzők: Anichebe (21.), Fellaini (69., 90+3.) illetve Benteke (2., 61.), Agbonlahor (24.)
 
Wigan Athletic-Southampton 2-2 (1-0)
Gólszerzők: Caldwell (25.), Maloney (90.) illetve Lambert (64.), Schneiderlin (85.)
 
Reading-Sunderland 2-1 (1-1)
Gólszerzők: Kebe (7., 85.) illetve Gardner (29. - büntetőből)
 
West Ham United-Swansea City 1-0 (0-0)
Gólszerző: Carroll (77.)
 
Később:
18:30: Fulham-Manchester United
 
Korábban:
Queens Park Rangers-Norwich City 0-0
 
Vasárnap rendezik:
14:30: West Bromwich Albion-Tottenham
17:00: Manchester City-Liverpool