NBA

Pocsékul rajtolt a címvédő, balhé Sacramentóban - 1. heti erőrangsor

  • Barcsai Róbert

A heti rendszerességgel jelentkező NBA-rovatunk első részében arra keressük a választ, hogy minek köszönhető a Mavs csúfos kezdése, valamint megpróbáljuk kibogozni a Sacramento edzője és játékosa között kialakult balhé szálait. Ezen kívül megtudhatjátok, hogy ki volt a hét játékosa, szavazhattok a hét mérkőzésére, láthatjátok a hét 10 legszebb jelenetét, majd felállítjuk a csapatok erőrangsorát a szezon eddigi eredményei alapján.

Oklahoma City Thunder-Dallas Mavericks összecsapás az NBA-ben
Gyengén kezdett a címvédő Dallas Mavericks


Talán az idény eddigi legnagyobb meglepetését okozta a Dallas azzal, hogy majdnem beállították az 1969/70-es bajnok Boston Celtics negatív rekordját, akik akkor 0-4-gyel kezdték a szezont.
Nowitzkiék a nyitómeccsen a Miami együttesét fogadták, azonban a csapat siralmas játékkal 105-95-re kapott ki a Heattől, majd ezt követően szintén hazai pályán a Denver verte őket 115-93-ra. A szezon harmadik mérkőzésén a Mavs Oklahomába látogatott, ahol izgalmas végjátékban 1.4 másodperccel a meccs vége előtt berámolt Durant triplával 104-102-re kapott ki a címvédő, ezzel 0-3-ra módosítva a csapat győzelem/vereség arányát. A Toronto elleni hazai összecsapáson komoly nyomás volt a texasiak vállán, ugyanis mindenképpen nyerniük kellett ahhoz, hogy elkerüljék a már említett Boston által tartott negatív rekordot. Kiddék sikerrel vették az akadályt, 99-86-ra verték a Raptorst.
Jelen pillanatban 2-4-gyel áll a Dallas, kedd hajnalban az Oklahomát győzték le, nagyon meggyőző játékkal.

Természetesen nem ez az első gyenge kezdés a csapat története során, legutóbb a 2008-2009-es idény során rajtoltak rendkívül gyengén Nowitzkiék, akkor az első 10 meccs után 3-7-tel álltak. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a játékosok nagy része kicserélődött. Rick Carlisle-nak még meg kell találnia azt a kezdőötöst, amelyik megbízhatóan képes hozni estéről-estére ugyanazt a teljesítményt. Amint láthattuk, az első meccsen Vince Carter még kezdőként kapott szerepet, a másodikon pedig már Delonte West vette át a helyét, azóta pedig szemmel láthatóan folyamatosan javul a texasiak játéka. A legújabb nyilatkozatok alapján Carter már kezd megbarátkozni a csere szerepkörrel, ami hosszútávon mindenképpen jót tehet az együttesnek. Természetesen nem csak Carternek és Westnek kellett beilleszkednie a csapatba, hanem pl. Lamar Odomnak is. A tavalyi idény legjobb cseréje eddig nem igazán találta magát, azonban láthatóan ő is napról-napra egyre jobb teljesítményt nyújt.

A csapat átlagéletkora bőven 30 év fölött jár, így a csonka szezon miatt rövid időn belül lejátszott rengeteg meccs során nem is várhatjuk azt ezektől a játékosoktól, hogy végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtsanak. Az idei szezonra fokozottan igaz lesz majd az a megállapítás, hogy a kosárlabda a playoffban kezdődik…

Végül fontos lehet még megemlíteni a cserepadot. Emlékezhetünk, hogy tavaly a Barea-Stojakovic-Terry trió a kispadról beszállva komoly pontokkal tudta megterhelni az ellenfelek gyűrűjét, amire a mostani szezonban egészen máig nem volt példa. Az Oklahoma ellen a pad összesen 47 pontot szerzett, csak halkan jegyzem meg, hogy a teljes csapat 100 pontig jutott…Aggodalomra tehát nagy valószínűséggel semmi ok, csupán idő kérdése és a Dallas ismét bárkivel fel fogja tudni venni a harcot, azt azonban erősen kétlem, hogy a tavalyi produkciót meg tudná közelíteni a Mavs.

DeMarcus Cousins, a Sacramento Kings kosarasa
Az év első komolyabb edző-játékos balhéja után Westphal vagy Cousins távozhat


A Sacramento Kings tehetségesnek, egyben pedig kezelhetetlennek tartott másodéves magasemberének, DeMarcus Cousinsnak mindössze egy hétre volt szüksége ahhoz, hogy megutáltassa magát edzőjével.

A vasárnapi mérkőzés előtt nem sokkal Paul Westphal, a Kings vezetőedzője bejelentette, hogy Cousins hivatalosan cserét kért, így nem játszatja aznap a New Orleans ellen, sőt a játékosnak meg sem kell tekintenie a meccset. A hír természetesen sokkolta a rajongókat, rögtön el is indultak a találgatások, hogy mi is történhetett valójában. Az ügy elég zavaros, de minden bizonnyal csupán annyi történt, hogy a Knicks elleni nagy arányban elveszített összecsapás után kisebb vita alakult ki az öltözőben, amit Cousins azzal zárt le, hogyha nem kedveli őt Westphal, akkor cserélje el. Józan ésszel belegondolva ez nagyon messze van az elcserélés hivatalos kérésétől, ennek ellenére a vezetőedző láthatóan túlreagálta a dolgot. A fiatal magasember azóta több közleményt is kiadott, amelyben cáfolta azt a hírt, hogy hivatalosan kérte volna, hogy cseréljék más csapathoz.

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a Cousins nélkül felálló Sacto kiütötte a New Orleans Hornets együttesét, 96-80-ra nyertek Tyreke Evansék.

A reggeli hírek szerint Cousins már elutazott a csapattal a két meccsből álló idegenbeli túrára, amely során Memphisbe és Denverbe látogat az együttes, azonban minden bizonnyal csak csereként lép majd pályára a problémás center.

Érdekes hír az üggyel kapcsolatban, hogy állítólag a vezetőség hamarabb küldené el Westphalt, minthogy megváljon tehetséges magasemberétől. A megoldás helyességén természetesen lehet vitatkozni, hiszen Cousins komoly magatartási problémákkal küzd, pedagógiailag pedig közel sem biztos, hogy jó hatással lenne rá az, ha azt látná, hogy egy ilyen balhé után inkább az edzőtől szabadul meg a Sacramento…

A hét 10 legszebb jelenete

A hét játékosa

Kevin Durant (Oklahoma City Thunder)Az Oklahoma City fiatal sztárja az első három mérkőzésén minden alkalommal legalább 30 pontot dobott, amennyiben ezt a negyedik mérkőzésén is megtette volna, akkor NBA rekordot állított volna be azzal, hogy a szezon első négy meccsén legalább 30 pontot dob. Durant 27.3 pontot átlagol, 6.2 lepattanó és 3.5 assziszt mellett.

A hét mérkőzései

Oklahoma City Thunder-Dallas Mavericks 104-102A tavalyi Nyugati Konferencia döntőjének visszavágójára december 29-én került sor Oklahomában. A végig szoros mérkőzésen a győzelem sorsa thriller-szerű végjátékban dőlt el.


Los Angeles Lakers-Chicago Bulls 88-89A nyitónap legizgalmasabb mérkőzését a Lakers-Bulls összecsapás szolgáltatta, a hazaiak 9 pontos előnyt engedtek ki a kezükből, Rose pedig 4 másodperccel a vége előtt nem hibázott, ezzel bebiztosítva a Chicago idei első győzelmét.

Szerinted melyik volt a hét meccse? Szavazz a cikk mellett!

NBA
1. heti erőrangsor
Helyezés Csapat Győzelem-vereség mutató
1. Miami Heat 5-1
2. Oklahoma City Thunder 5-1
3. Chicago Bulls 4-1
4. Portland Trail Blazers 3-1
5. Denver Nuggets 4-2
6. Los Angeles Lakers 3-3
7. Orlando Magic 4-2
8. San Antonio Spurs 3-2
9. Boston Celtics 3-3
10. Atlanta Hawks 4-1
11. New York Knicks 2-3
12. Indiana Pacers 4-1
13. Los Angeles Clippers 2-2
14. Philadelphia 76ers 2-2
15. Houston Rockets 2-2
16. Minnesota Timberwolves 2-3
17. Dallas Mavericks 2-4
18. Milwaukee Bucks 2-2
19. Memphis Grizzlies 1-3
20. Golden State Warriors 2-3
21. Sacramento Kings 2-3
22. New Orleans Hornets 2-3
23. Phoenix Suns 2-3
24. Utah Jazz 2-3
25. Cleveland Cavaliers 2-2
26. Detroit Pistons 2-3
27. Toronto Raptors 2-3
28. Charlotte Bobcats 1-3
29. New Jersey Nets 1-5
30. Washington Wizards 0-5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rangsor a csapatok papírforma szerinti erősségét a sorsoláshoz képest elért eredménnyel veti össze. Egyenlő állás esetén az egymás elleni eredmény (ha van ilyen), valamint a sorsolás nehézsége (az aktuális héten milyen helyen rangsorolt csapatok ellen lépett pályára az adott együttes) dönt.