Bundesliga

A bajnok győzelemmel kezdte az új szezont

Péntek este újabb topligában indult útjára a labda, a Borussia Dortmund-Werder Bremen mérkőzéssel megkezdődött a német Bundesliga történetének 50. pontvadászata. A bajnok Borussia Dortmund helyenként akadozó játékkal, de bezsebelte a három pontot a vendég Werder Bremen ellenében.

Érdekesség, hogy a legelső, 1963/64-es idényt is a sárga-feketék és a Weser-partiak összecsapása nyitotta, akkor a Bremen hazai pályán 3-2 arányban győzött riválisa ellen.

A Singal-Iduna Parkban ünnepélyes megnyitóval köszöntötték az új szezont. A bajnoki rajton két új szerzemény is bemutatkozott a címvédőnél Oliver Kirch és Marco Reus személyében, a brémaiak pedig minden idők legfiatalabb átlagéletkorú csapatával vágtak neki az évadnak.

Az első veszélyes szituáció a Werder előtt adódott, a 6. percben Arnautović játszotta be középre a labdát jobbról, Weidenfellerr nem állt a helyzet magaslatán, de a védők tisztáztak. Bár az első tíz percben a hazaiak szinte csak nyomozták a labdát, a 11. percben Marco Reus tökéletes kontra végén a hosszú alsóba gurított (1-0). A 18. percben a Bremen új szerzeménye, Eljero Elia óriási labdát kapott, de ziccerben mellkason lőtte Weidenfellert. A 24. percben Arnautović lőtt balról, kapásból a jobb kapufára.

A félidő elején irányította a játékot a Werder, de a kapott gól után sem játszott alárendelt szerepet, Aaron Hunt remekül osztogatta a labdát, de ahogy telt az idő, hátul egyre több hibát vétett Thomas Schaaf csapata. A játékrész végén Błaszczykowski durrantott jócskán a kapu fölé.

Az 50. percben Schmelzer jobb oldali szöglete után Hummels fejesét védte bravúrral Mielitz. A vendégek egyre kevésbé bírták a Dortmund diktálta iramot, de a hibák ellenére nem kaptak újabb gólt - sőt, a 75. percben az Európa-bajnokság egyik felfedezettje, Theodor Gebre Selassie fejjel egyenlített (1-1). Jürgen Klopp együttese már-már tanácstalannak tűnt, de érkezett a "csodafegyver", az egyelőre még csak rövid időre bevethető Mario Götze, aki a Lewandowskitól kapott labdát középről, estében rúgta a hálóba (2-1).

A 85. percben egy újabb Arnautović beadás után Nils Petersen térddel kapott a labdába, nem sokon múlott a gól. Thomas Schaaf újabb támadót küldött a pályára, de Füllkrug sem tudott segíteni az egy pont kicsikarásában. A Dortmund a vártnál talán nehezebben, de megnyerte a szezon első bajnokiját.

A sárga-feketék mostani győzelmükkel 29 mérkőzés óta veretlenek a Bundesligában, utoljára tavaly szeptember 18-án kaptak ki Hannoverben. Még hét meccs választja el őket attól, hogy utolérjék az e tekintetben rekorder Hamburger SV-t, amely az 1981/82 és 1982/83-as szezonban állította fel a csúcsot.

Bundesliga, 1. forduló:
Borussia Dortmund-Werder Bremen 2-1 (1-0)
 
Szombat:
Augsburg-Düsseldorf 15:30
SC Freiburg-FSV Mainz 05 15:30
Greuther Fürth-Bayern München 15:30
Hamburger SV-1. FC Nürnberg 15:30
Borussia Mönchengladbach-1899 Hoffenheim 15:30
Eintracht Frankfurt-Bayer Leverkusen 18:30
VfB Stuttgart-VfL Wolfsburg 20:45
Vasárnap:
Hannover 96-FC Schalke 04 17:30

Bundesliga-totó: Győzd le az Eurosport és a 63.hu kommentátorait, sportújságíróit!