Születésnap

Luís Suárezt Liverpoolban köszöntenék

Hétfőn ünnepli 24. születésnapját Luis Suárez, az Ajax Amszterdam uruguayi gólvágója, akit nagyon szeretne leigazolni a Liverpool, de egyelőre nem jártak sikerrel a Vörösök erőfeszítései.

Luis Suárez

A Het Parool holland portál szerint hétfő reggel Amszterdamba érkezett a Vörösök küldöttsége Damien Comolli sportigazgató vezetésével, de alig két óra múltán távoztak is, mert a hollandoknak nem tetszett az angol ajánlat. A Liverpool 20 millió euró körüli összeget kínált, míg az Ajax 30 millió alatt nem akarja elengedni az előző szezon gólkirályát. Pedig Liverpoolban minden bizonnyal nagy bulit rendeznének tiszteletére új csapattársai Dirk Kuyt szervezésében, aki a napokban azt nyilatkozta, hogy támogatja az uruguayi játékos leigazolását. A holland vb-ezüstérmes támadó úgy gondolja, hogy kevés minőségi ember van jelenleg a Liverpool csatársorában.

Az 1987. január 24-én, Saltóban született csatár Montevideóban, a Nacional együttesében pallérozódott ifjúkorában. Tizenévesen hazája egyik legnagyobb talentumának kiáltották ki, 18 évesen már a profik között lőtte a gólokat. Első, remekül sikerült idénye után Európába igazolt: a holland Groningen 2006-ban nyolcszázezer eurót fizetett érte. Egy évvel később az Ajax már 7,5 milliót áldozott rá. Bemutatkozásként 19 góllal nyitott a pontvadászatban, amelyet a következő évben még hárommal megtoldott, úgy, hogy az első számú középcsatár 2008 végéig Klaas Jan Huntelaar volt. Amikor magára maradt, élt a lehetőséggel: a bajnokság utolsó 12 fordulójában 12 gólt jegyzett. Házon belüli elismertségét jól mutatja, hogy őt választották meg az Év játékosának az Ajax-szurkolók 2009-ben, és ebben az évben megkapta a csapatkapitányi karszalagot is, amit 35 bajnoki góllal hálált meg a szezonban. A válogatottban 2007 februárjában mutatkozott be, azóta is alapember. Nos, január 31-ig még van néhány napja a Poolnak, hogy dűlőre jusson a hollandokkal, mi most egy videóösszeállítással köszöntjük a születésnapos sztárt.

Gólvideó Suárez legszebb pillanataiból:

Előző életében kapus volt? Az emlékezetes, világbajnoki elődöntőt érő mozdulat az Uruguay-Ghána vb-negyeddöntőn:

Azt azt megelőzőben pedig vámpír. A 2010 novemberi, Ajax-PSV bajnoki rangadón kakaskodás közben megharapta Otman Bakkalt, az eindhoveniek középpályását. Talán az Alkonyat-széria producereinek érdemes lenne őt kipróbálniuk egy próbafelvételen...