Ligue 1

Döntetlennel debütált új otthonában a Lille - videó

  • Horváth Gergely

1-1-es döntetlennel végződött LOSC Lille-AS Nancy mérkőzés a francia labdarúgó-bajnokság, a Ligue 1 második fordulójának péntek esti nyitómérkőzésén. A házigazda ezen a találkozón avatta fel vadonatúj stadionját, a Grand Stade Lille Métropole-t, a frissen átadott arénában azonban a vendégek szerezték az első gólt. Djamel Bakar révén ugyanis a Nancy szerzett vezetést, a végeredmény pedig Salomon Kalou találata után alakult ki.

Az első fordulóban a Saint-Étienne otthonában aratott 2-1-es győzelem után újabb három ponttal szerette volna megajándékozni szurkolóit a Lille. A tavalyi kiírás bronzérmese ráadásul már új stadionjában, a Grand Stade Lille Métropole-ban fogadhatta a Nancy-t, amely múlt héten egy utolsó pillanatokban szerzett góllal múlta felül a Stade Brest gárdáját. A hazaiaknál Rudi Garciának pótolnia kellett a hétközi válogatott mérkőzésen megsérült Mathieu Debuchy-t, ezért Franck Bériát a jobbhátvéd pozícióba vezényelve a 19 esztendős Lucas Dignének adott lehetőséget. A támadósorban is történt változtatás, Nolan Roux helyett ugyanis ezúttal a brazil Tulio De Melo kezdett.

A találkozó Dimitri Payet lövéseivel indult, ám a szélső előbb a kapu mellé célzott, majd a vendégek kapusa, Guy Roland N'Dy Assembe védte éles szögből leadott próbálkozását. A meccs ziccerét Salomon Kalou puskázta el, ám a védők között kilépve, "ajtó-ablak" helyzetben pontatlanul tüzelt. A kihagyott helyzetek a 35. percben bosszulták meg magukat, amikor Djamel Bakar Rio Mavubát lerázva 26 méterről tekert a bal alsó sarokba. (0-1) A drukkerek hangorkánja közepette rákapcsolt a Lille, Marvin Martin jobb oldali beadását pedig Salomon Kalou a 43. percben André Luiz mellett felugorva fejelte a hálóba. (1-1)

Tulio De Melo (balra) és Sébastien Puygrenier légipárbaja - Fotó: AFP

A második félidőben óriási fölényt alakítottak ki a házigazdák, Mavuba szinte hibátlan passzjátékának is köszönhetően rendre eljutottak a Nancy kapujának előterébe, a betömörülő vendégek azonban állták a sarat, a Lille elvétve jutott gólhelyzetig. Emberelőnyben talán könnyebb lett volna, Yohan Mollo pedig Mavuba lekönyökléséért megkaphatta volna második sárga lapját. Wilfried Bien játékvezető pályán hagyta a Brest elleni találkozó gólszerzőjét, Jean Fernandez vezetőedző viszont jobbnak látta, ha lecseréli. A piros lap a hajrához érve csak előkerült - Benjamin Moukandjo mehetett zuhanyozni -, de a LOSC támadójátéka ezen az estén nem bizonyult hatékonynak, még tíz ember ellen sem. Az első fordulóban rendezett Montpellier-Toulouse mérkőzéséhez hasonlóan, amely szintén az egyetlen pénteki összecsapás volt, a Grand Stade-ban is 1-1-es döntetlen született. Egy hét múlva ebben az időpontban Évian-Lyon csata következik...

A Nancy-nál elégedettek lehetnek a bajnoki rajttal, hiszen a múlt heti "kötelező" hazai győzelem után a jobb erőkből álló Lille-től is pontot csentek. Rudi Garcia együttesének viszont a helyzetkihasználáson sürgősen javítania kell, a kedd esti FC Köbenhavn elleni Bajnokok Ligája-selejtezőig ugyanis muszáj lesz rátalálni a góllövőcipőkre.

Ligue 1
2. forduló
LOSC Lille-Nancy 1-1 (1-1)
Gólszerzők: Kalou (43.) illetve Bakar (35.)
Kiállítva: Moukandjo (79.)
Ligue 1 - 2012/2013
A második forduló párosítása
augusztus 17., péntek
LOSC Lille-Nancy 1-1 (1-1)
 
augusztus 18., szombat
17:00: Olympique Lyonnais-Troyes
20:00: Bastia-Stade Reims
20:00: Stade Brest-Évian TG
20:00: Lorient-Montpellier Hérault
20:00: Toulouse-Saint-Étienne
20:00: Valenciennes-Nice
 
augusztus 19., vasárnap
17:00: Girondins de Bordeaux-Stade Rennais
17:00: Olympique Marseille-Sochaux
21:00: Ajaccio-Paris Saint-Germain