NB I

Fontos győzelmet aratott az Újpest a ZTE ellen

Rendkívül értékes győzelmet aratott az NB I 24. körének péntek esti találkozóján az Újpest: a lila-fehérek hazai pályán verték gólgazdag mérkőzésen 4-2-re dobogóért küzdő Zalaegerszeget, így a kiesés veszélye egyelőre nem fenyegeti Mészöly Géza együttesét. Jarmo Ahjupera még az első játékrész vége előtt megszerezte a vezetést a hazaiaknak, de a meccs fordulópontja a második félidő első öt perce volt, amikor az Újpest két gyors góllal gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést.

NB I, 24. forduló:
Újpest FC-Zalaegerszeg 4-2 (1-0)
Gólszerző: Ahjupera (38., 85.), Lázár (47.), Balogh (49.), illetve Delic (88.)

Hat percet kellett várni az első helyzetre, ekkor az újpestiek lódultak meg, a végén Egerszegi lőtt méterekkel a jobb alsó mellé. Egy perccel később Ahjupera tizenöt méterre a kapuval szemben lövés helyett lepasszolta a labdát, de társa lesen állt.

A 10. percben Kamber fejesét bravúrral védte Balajcza, az ellentámadásból Mitrovic 15 méterről tüzelt a kapu fölé.

A folytatásban leült az iram, bár addig sem volt pörgősnek mondható, a lila-fehérek visszahúzódtak saját térfelükre, amit megpróbált kihasználni a ZTE: előbb egy bal oldali szöglet után kellett tisztáznia a hazai védőknek az üresen álló Simon Attila fejesénél, majd Rajcomar közeli lövését védte Balajcza.

Néhány perc tanácstalanság után kezdett megélénkülni az Újpest is, a 33. percben Ahjupera hibázta el kevéssel 25 méterről a jobb alsót, két perccel később Pollák a bal alsó sarok mellé bombázott.

Mészöly Géza együttese átvette a mérkőzés irányítását, sorban dolgozták ki a helyzeteket, ami a 38. percben góllá érett: Lázár Bence passzát követően Ahjupera került ziccerbe, az észt támadó Sipos mellett 14 méterről laposan lőtte ki a jobb alsó sarkot (1-0).

Jarmo Ahjupera duplázott a ZTE elleni találkozón, a képen első találatát ünnepli társaival

Pár perccel később duplázhatott volna a hazai csapat, de a kontra végén Lázár lövése jócskán elszállt a kapu felett. Lefújás előtt még a zalaiak is vezettek egy támadást, egy bal oldali beadásra Simon érkezett, de tisztáztak előle. 1-0-ás hazai előnnyel vonultak szünetre a csapatok.

A második félidő elején Lázár Bence megduplázta a lila-fehérek előnyét: Mitrovic indítását jobbal átvette, ballal pedig elpasszolta a kapus mellett a bal alsóba (2-0).

Az Újpest szenzációsan kezdte a második felvonást, egy perccel a gól után újabb ziccert dolgoztak ki,  azonban Balajti közeli lövését Siposnak sikerült lábbal hárítania. A 49. percben már nem tudott menteni a ZTE kapusa, Mitrovic emelt be a védők mögé, Balogh Balázs lövése először elakadt, az ismétlésből aztán a kapu közepébe lőtt (3-0).

A Zalaegerszeget sokkolta a három gól, de becsületükre legyen mondva, nem feltartott kézzel játszottak tovább, és el-eljutottak az ellenfél kapujáig is: a 62. percben Kambert üresen lőhetett a hosszú oldalról, de méterekkel mellé ment próbálkozása. Az Újpest rögtön válaszolt, Lázár 16 méterről a felső lécet találta el.

A 66. percben tizenegyesből szépített a ZTE: Magos hátulról eltalálta Panikvart, a jogosan megítélt büntetőt Rajcomar végezte el, nagyon rosszul találta el, de Balajcza hasa alatt becsorgott a labda a kapuba (3-1).

A gól után a lila-fehérek támadtak többet, Lázár két percen belül is próbálkozott, előbb egyből kapura csavart egy bal oldali szögletet, Sipos másodszorra fogta a labdát. Utóbb a fiatal csatár lövése megpattant egy védőn, így ment a jobb sarok mellé.

A három pont sorsát Jarmo Ahjupera döntötte el végleg: a 85. percben Mitrovics labdáját mellel vette le Ahjupera, majd ballal a hálóba lőtt (4-1). A végén még betalált a vendégcsapat, egy védőről Ivan Delic elé került a labda, aki laposan a kapuba lőtt (4-2), de ez már nem változtatott érdemiekben a meccs végkimenetelén.

Az Újpest megérdemelten tartotta otthon a három pontot, a második félidőben végig a kezükben tartották a mérkőzés irányítását, és a játékrész elején lőtt két gyors góllal eldöntötték a meccset. Mészöly Géza együttese rendkívül fontos pontokkal gazdagodott, és egy helyet előrelépve a tabellán jelenleg a 11.