Női kézilabda

Grit Jurack 300. válogatottsága

  • VNA

Újabb mérföldkőhöz érkezett a német női kézilabda elmúlt éveinek sztárja, Grit Jurack, aki Norvégia ellen 300. alkalommal volt válogatott.

Grit Jurack (középen labdával) Norvégia ellen 300. válogatottságát ünnepelte

A magyar női kézilabda válogatott elleni közelgő világbajnoki selejtező kapcsán jobban figyelünk a német kézilabda híreire. A hölgyeknél előbb arról lehetett hallani, hogy a válogatott legjobbjai a szövetségi kapitánnyal meglévő konfliktusuk miatt lemondják a nemzeti csapatban történő szereplést. Később aztán helyreállt a béke, a németek legjobbja, Grit Jurack újra nemzeti mezt húzott, a hétvégén ráadásul 300. alkalommal. A norvégok ellen megnyert (27-23) találkozót Völklingenben rendezték, ahol a 2004 óta a Viborgban légióskodó Jurackot ünnepelte a közönség.

Ő lett ugyanis a német női kézilabda első olyan játékosa, aki elérte a háromszázas határt a válogatott meccseket tekintve. „Természetesen nagyon büszke vagyok erre a számra és örülök, hogy ennyiszer játszhattam a válogatottban” – mondta a norvégok ellen is három gólt szerző 33 esztendős Jurack a találkozó után. Ennyi válogatottság elérése még Németországban is ritkaság, ahol a férfiaknál is csupán hárman (Frank-Michael Wahl - 344, Klaus-Dieter Petersen – 340 és Christian Schwarzer – 319) érték el ezt a bűvös számot.

Jurack 1996. január 23-án az Egyesült Államok ellen mutatkozott be a német válogatottban, azóta pedig 15 éve folyamatosan szerepel a nemzeti csapatban. A két világbajnoki bronzérmet (1997, 2007) szerző átlövő hat világbajnokságon és két olimpián (1996, 2008) szerepelt, emellett ötször választották meg az év kézilabdázójának Németországban. A háromszoros Bajnokok Ligája győztes (2006, 2009, 2010) játékos 2006 óta minden idők legeredményesebb góllövője is a németeknél (jelenleg 1575 válogatott gólnál jár), most pedig egyetlen vágya van, hogy kijusson élete harmadik olimpiájára. A londoni szereplésért sajnálatos módon júniusban éppen Magyarország lesz az ellenfél, Mátéfi Eszter együttese számára a világbajnoki selejtezőben a még mindig világklasszisnak számító Jurack lesz az egyik semlegesítendő „fegyver”.